Ga naar de inhoud

ECB bestookt in Frankfurt

Dit weekend vond het ‘Blockupy Festival’ plaats in Frankfurt. Onderdeel van het actie-festival was een massaal bezoek aan de nieuwe wolkenkrabber van de Europese Centrale Bank (ECB).

2 min leestijd

Het festival wordt gehouden omdat de inhuldiging van het nieuwe ECB-gebouw verschoven is naar het voorjaar. Oorspronkelijk zou dat ergens in november 2014 gebeuren en de activisten, die al twee keer eerder de ECB effectief een dag geblokkeerd hebben, hadden gepland om die inhuldiging te torpederen door acties en blokkades. Het festival werd toen bedacht om acties en vergaderingen te houden, mede als aanloop naar de blokkades van ‘Dag X’ in het voorjaar 2015.

Enkele dagen geleden werd bekend dat dag van de officiële inhuldiging woensdag 18 maart zal zijn.

het Blockupy-verband is ontstaan om de rol van de ECB in de Europese economie te belichten en bekritiseren. Met name haar beleid binnen de Trojka (die de bezuinigingsmaatregelen coördineerde van de crisislanden binnen de EU, met name Griekenland, Portugal en Ierland) wordt van de hand gewezen.

ecb2Zo’n 3000 mensen (volgens de organisatoren) namen deel aan een demonstratie naar het nieuwe onderkomen van de ECB in het oosten van de stad. Met politieafzettingen werd geprobeerd demonstranten uit de buurt van de ECB-wolkenkrabbers te houden. Maar een deel van de demonstranten brak door de politieafzetting, klom over de hekken, betrad het terrein van de ECB en bestookte de gebouwen met verf.

Het kwam daarbij tot wat rangeleien met de politie, die hier en daar pepperspray gebruikte. Maar er waren geen arrestaties. Op zondag ging het blockupy festival door met workshops en lezingen. Voor de blokkades rond de officiële verhuizing op 18 maart 2015 wordt massaal gemobiliseerd. Ook vanuit Nederland zal daaraan bijgedragen worden, oa. met behulp van informatie tijdens het komende 2.Dh5-festival in Den Haag.

http://blockupy.org/

https://twitter.com/Blockupy

{youtube}XPuLFPZGUx8{/youtube}

{youtube}fiITddamo_E{/youtube}