Ga naar de inhoud

Duitsland maakt zich op voor uitspraak tegen Lina en Antifa Ost

In vele Duitse steden, en natuurlijk ook in Leipzig en Dresden dat het centrum van dit drama vormt, worden voorbereidingen getroffen om te reageren op de komende uitspraak in de slepende rechtszaak tegen een aantal antifascistische activisten, die deels al jaren in voorarrest zitten.

2 min leestijd

Tegen de 27-jarige Lina E uit Leipzig en drie andere activisten wordt zeer zwaar geschut ingezet. Ze worden ervan beschuldigd met nog zes andere mensen – waarvan sommigen ondergedoken zijn – een ‘criminele vereniging’ (naar het beruchte artikel 129 uit het Duitse wetboek van Strafrecht) te hebben gevormd om vooraanstaande neonazi’s aan te vallen.

Er bestaat gerede kans dat de vier activisten tot zware gevangenisstraffen worden veroordeeld, bovenop de jaren die Lina al vastzit, vanwege zes gewelddadige acties tegen prominente fascisten die ze tussen 2018 en 2020 uitgevoerd zouden hebben. Er is acht jaar gevangenisstraf geëist tegen Lina E, die door de aanklagers als de grote leider van de groep wordt voorgesteld. De overige drie beschuldigden hebben tussen de twee jaar en negen maanden en drie jaar en negen maanden tegen zich geëist horen worden.

Bij de laatste woorden van de verdediging werd onder meer ingegaan op het geweld van extreemrechtse groepen, waarbij zelfs doden vielen. En waarvoor, als er al vervolging kwam, de daders er vaak met voorwaardelijke straffen vanaf kwamen.

Het bewijsmateriaal is flinterdun. Er zijn in het hele honderden dagen durende proces eigenlijk geen enkele harde bewijzen gekomen voor de stelling dat ze een georganiseerde knokploeg waren, en ook voor de individuele rol bij de specifieke acties is vaak nauwelijks consistent bewijs. Veel is gebaseerd op onbetrouwbare uitspraken van een kroongetuige, Johannes D., die ooit in de antifa-scene zat, en tot een van de beschuldigden hoorde. Na geout te zijn als verkrachter, wisselde hij van kamp en ging in ruil voor strafvermindering praten.

Om zijn rol wordt de uitspraak nu steeds vooruitgeschoven. Maar er is grote kans dat de rechter op 31 mei met een uitspraak komt. De dag van de uitspraak is door de linkse scene in Duitsland tot ‘Dag X’ uitgeroepen, met de oproep om de eerste zaterdag na de uitspraak de straat op te komen (dat zou dan 3 juni worden). Op de verjaardag van de arrestatie van Lina E, afgelopen november, kwamen er bijvoorbeeld 6000 mensen op de been in Leipzig.

Zie hier een overzicht van mobilisaties in verschillende Duitse steden.

https://www.soli-antifa-ost.org/x/

Zie ook deze eerdere posting hierover
en deze website voor allerlei achtergrondinformatie
en deze (Duitse) uitvoerige oproep tot solidariteit