Ga naar de inhoud

Duitsers tegen WK-voetbal

Nog een paar weken en het verbijsterende tafereel begint zich weer voor onze ogen te ontrollen; dat mengsel van samengebalde (media)commercie, nationalistische massahysterie en onbeschaamd zuipen – o ja met ook nog wat sport – en dat met een sterke overconcentratie aan mannen, ook wel wereldkampioenschap voetbal genaamd.

2 min leestijd
Placeholder image

Als je dacht dat we het hier zwaar hadden met al die oranje gekken, moet je je eens bedenken wat ze in Duitsland te wachten staat, waar de fans uit al die landen bijeen gaan komen en het samen op een zuipen zetten. Bij die europacupfinale laatst in Parijs waren alleen uit Barcelona al 550 vliegtuigen vol fans binnengevlogen. Alleen daarom al zou dit gebeuren afgeschaft moeten worden.

Maar in Duitsland zitten ze met nog meer problemen. Zoals dat dit soort evenementen het nationalisme altijd lekker oppept. Dat collectieve gewapper met vlaggen en brullen van leuzen (Sieg!) hebben ze eerder gehad, zeker in het beroemde Olympisch Stadium van de spelen van 1936 waar nu weer de finale gespeeld wordt.

Er zijn dus een hoop Duitsers die dat hele WK niet zien zitten, en er zelfs tegen demonstreren. Natuurlijk is er een anti-WM weblog. Op vele muren vind je kunstzinnig commentaar op de sportverdwazing:
Het spelletje zelf is natuurlijk geen probleem, wel het feit dat de commercie en de politiek ermee vandoor is gegaan. De Bundniss Aktiver FussbalFans (BAFF) wil het spel terugveroveren:. Er is ook een alternatieve versie van het voetbalblad Kick (zoiets als Voetbal International).
Vooral Berlijn wordt de klos, met naar verwachting 3 miljoen voetbalfans (!). Activistische voetbalfans plannen zaken als kick nationalism
In Kaiserslautern (nare popup) wordt op 10 juni gedemonstreerd omdat fascisten de eerste wedstrijd daar willen aangrijpen voor machtsvertoon

Een organisatie van jonge natuurbeschermers had geprobeerd Duitsland al in de voorrondes uit te laten schakelen (met het aloude motto: wees realistisch; eis het onmogelijke).
Een mooie site gaat specifiek in op het veiligheidsgebeuren rond zo’n sportfestijn.

Als alternatief is er het jaarlijkse wereldkampioenschap antirassistisch voetbal van 12-16 juli ergens in Italië.
Dichter bij huis kunt u maandagavond 19 juni op uitnodiging van het Broeinest zelf komen voetballen en voor de echte voetbalhaters volleyballen in het Amsterdamse Oosterpark. Een dag later op 20 juni wordt dan in het LAC de documentaire Adelante Muchachas over twee vrouwenteams in Honduras vertoond.

Voor het homo/lesbo-WK moet u nog een jaartje wachten (juli 2007 Argentinie)

In Italië, waarover we overigens kort geleden nog een bericht plaatsten , is zich overigens een gigantisch omkoopschandaal aan het ontrollen. Daarover heeft een van de WU Ming-auteurs een speciale site gemaakt.

En kijk, de Rijkaard Jugend.

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Globalinfo.)