Ga naar de inhoud

Duitse waterkanonnen mogen u blijven platspuiten

Vandaag kwam het nieuws dat de Haagse burgemeester door mag gaan met het met een waterkanon belagen van burgers die verder niets doen dan ergens op de weg zitten om aandacht voor het klimaat te vragen.

4 min leestijd

(Foto Politie Berlijn, CC4.0)

De organisatoren van de wegbezitting, Extinction Rebellion (XR), waren naar de rechter gestapt om die te vragen om inzet van het waterkanon te verbieden. Maar die wees dat af, want “de politie zich (volgens de landsadvocaat) wel degelijk houdt aan voorwaarden”. “De gemeente Den Haag en de Staat vinden de inzet van waterkanonnen wel degelijk geoorloofd.” “Agenten leren dat ze de hardste straal alleen gericht mogen gebruiken als mensen bijvoorbeeld geweld plegen.” (nu.nl)

En wat geweld is, besluit de burgemeester en zijn dienders natuurlijk. Bij de coronaprotesten zagen we al wat dat betekent, iedereen herinnert zich nog dat een argeloze dame toen dermate hard geraakt werd dat ze met haar hoofd tegen de muur vloog.

De uitspraak was te verwachten. Schreef Audrey Lorde niet al dat ‘het gereedschap van de baas nooit zal dienen om zijn huis af te breken’?

In Duitsland zijn door het wapen zware gewonden gevallen. Ook toen betrof het passieve demonstranten. Bij demonstraties tegen de renovatie van de binnenstad van Stuttgart werd een man – de foto’s zijn te gruwelijk om te delen – voor de rest van zijn leven blind doordat zijn oogballen uit de kassen gespoten werden. Anderen werden evenzeer aan de ogen gewond omdat hun netvlies losliet na een dergelijke ‘geoorloofde’ behandeling.

Volgens de autoriteiten in Den Haag wordt het waterkanon op standje zacht gezet, maar we hebben allemaal kunnen zien dat dat al heel hard is. Bovendien is het een collectieve vernedering en ernstige inbreuk op je burgerrechten om tijdens een protestactie zeiknat gespoten te worden. Daar doet het feit dat een deel van de demonstranten een beetje vrolijk rond gaat dansen als ze belaagd worden, het was immers zomer, niets aan af.

De door de Haagse politie gebruikte waterkanonnen betreft vehikels die ze van de Duitse staat gehuurd hebben, en die tot 20 Bar waterdruk kunnen spuiten. Dat is dodelijk. Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat er ook al met hogere druk gespoten is dan de lage ‘geoorloofde’ stand. Dat was volgens de landsadvocaat per vergissing, maar het geeft aan dat er geen beperking zit op de mogelijkheden van de bemanning van het kanon. Stel je voor dat er een keer wel met ‘geweld’ wordt gereageerd op de provocaties van de politie (bijvoorbeeld omdat iemand een pallet voor het ding gooit), dan is de ramp niet te overzien. En het is natuurlijk precies die dreiging die ze achter de hand willen hebben. Net als traangas is het repressiemiddel een massa-wapen dat geen onderscheid maakt tussen mensen. Alleen daarom al zou het ding niet moeten mogen.

Hoe die Duitse waterkanonnen hier komen? Het is gewoon handel van de Duitse staat in repressie. De Duitse repressie-waakhond Matthias Monroy zocht het voor u uit. Ze zijn afkomstig van de Technical Task Force van de Federale Politie in Ratzeburg in Schleswig-Holstein en Sankt Augustin in Noordrein-Westfalen. Het aan elkaar uitlenen van zwaar materiaal geschiedt op basis van bilaterale verdragen die Duitsland met negen landen heeft getekend. Nederland zou volgens Monroy zes

Naar de rechter stappen helpt dus niet om je lijf en leden tegen de staatsmacht te beschermen. Wat dan nog wel helpt – Extinction Rebellion is immers principieel geweldloos en roept deelnemers op de politie leuk te vinden – is de vraag. Barricades zijn een bewezen middel om waterkanonnen en andere staatsmachtvehikels tegen te houden. Of het spiegelbeeld daarvan: greppels graven. Zo konden we eerder in Berlijn bij een 1 Mei-demonstratie zien hoe een waterkanon door demonstranten onschadelijk gemaakt werd doordat die in een greppel reed die gegraven was en door zijn bemanning achtergelaten. Ook een beproefd middel zijn verfbommen, mits op de voorruit gemikt. Maar het lijkt er niet op dat XR dat soort – vroeger heel normale – verdedigingsmiddelen voorstaat. Door haar dogmatische en extreme voorschriften over ‘geweldloosheid’ worden demonstranten op een gevaarlijke manier aan de staatsrepressie overgeleverd.