Ga naar de inhoud

Duitse internetbank N26 valt door de mand

Het is enigszins vergelijkbaar met de internetsupermarkt picnic in Nederland, die ook beweert geen supermarkt te zijn en dus niet aan de arbeidsregels gebonden te zijn voor haar personeel. In Duitsland heeft de internetbank N26 (1500 werknemers) geprobeerd te voorkomen dat haar werknemers zich konden organiseren in een ondernemingsraad. De bank ging daarbij op haar plaat. Een commentaar van Markus Reuter van de Duitse website Netzpolitik

3 min leestijd

(Door Markus Reuter, netzpolitik, vertaling globalinfo.nl, foto door Marco Verch: N26-oprichter Valentin Stalf in Lederhose op een evenement in München. CC-BY 2.0)

N26: Een Bank die lak heet aan bijna alles dat wij waardevol vinden

Amazon is niet het enige bedrijf dat smerige trucs gebruikt om de oprichting van ondernemingsraden tegen te gaan. De bank N26 wilde ook medezeggenschap in het bedrijf voorkomen – en viel op zijn gezicht.

Het managementteam van de onlinebank N26 probeerde de oprichting van een ondernemingsraad in het bedrijf te voorkomen met zwakke argumenten, namelijk het opvoeren van hygiënevoorschriften en een tijdelijke (interlocutoire) gerechtelijke uitspraak. Tegelijkertijd sprak de directie haar medewerkers aan met de opmerkelijke uitspraak dat de oprichting van een ondernemingsraad “in strijd is met bijna alle waarden waarin wij bij N26 geloven”. De oprichting van een ondernemingsraad zou het bedrijf ook hiërarchischer maken.

Daar moet men toch even bij stil blijven staan: Medezeggenschap van het personeel maakt het bedrijf meer hiërarchisch. Dat zeggen de bazen van dit bedrijf, die op dit moment proberen om medezeggenschap te voorkomen. Je moet echt te lang in de buzzwoord mist van de start-up scene hebben gezeten om dit geleuter over zogenaamd platte hiërarchieën zelf nog te geloven.

N26 is geen kleine, start-up in een schuurtje, maar heeft 1.500 medewerkers: wereldwijd. Investeerders zoals Peter Thiel of de Chinese technologiegroep Tencent zijn met miljoenen betrokken bij de directe bank. Dan kun je niet meer aankomen met de smakeloze mix van die toffe tafelvoetbaltafel, kleurrijke vergaderzalen, een paar gratis biologische muslirepen, de barista espressomachine of andere echt geweldige prikkels.

De werknemers bij N26 melden dat ze bang zijn dat hun tijdelijke arbeidscontracten niet verlengd worden, hoge werkdruk en lonen die per persoon verschillen en ondoorzichtig zijn. Het is dan ook niet verrassend dat het management alle registers open zet om zich te verzetten tegen de oprichting van een ondernemingsraad.

Een speciaal gepland tegenbijeenkomst

Met een truc is het toch nog gelukt om vandaag verkiezingscommissie bijeen te roepen om de ondernemingsraad op te richten. Op het laatste moment had het management van N26 tegelijkertijd een startvergadering gepland voor een “alternatieve werknemersvertegenwoordiging” om de organisatie van de ondernemingsraad te dwarsbomen en het personeel te verdelen. Wat een fijne werkgevers zijn toch deze oprichters!

Nu is de bank die zichzelf verkoopt als “De bank waar je van gaat houden” ook op andere gebieden dan inspraak van medewerkers allesbehalve beminnelijk. Op het Chaos Communicatie Congres 2016 toonden veiligheidsdeskundigen aan hoe onveilig de app van N26 toentertijd was en er zijn ook meldingen van slechte ondersteuning waardoor mensen wekenlang in het luchtledige kunnen hangen.

Op vrijdag (14 augustus, vert.) kunnen de medewerkers van een andere dochteronderneming van N26 GmbH hun verkiezingscommissie kiezen. Niets staat daarna een ondernemingsraad nog in de weg. Wat overblijft is de muffe smaak van weer zo’n bedrijf dat de democratische waarden en sociale verworvenheden met voeten treedt.