Ga naar de inhoud

Draaideur: Sigmar Gabriel naar Deutsche Bank

De voormalige vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel wordt lid van de raad van bestuur van de Deutsche Bank. Gabriel is een politiek zwaargewicht en sociaaldemocraat en doet hiermee een Wim Kokje die nogal bekritiseerd wordt. De omstreden bank komt ook onder vuur te liggen met komende onthullingen in een boek over hun diensten voor Donald Trump.

3 min leestijd

(Foto SPD Schleswig-Holstein, CC2.0/Flickr)

Sigmar Gabriel is nog maar net politicus af, of hij gaat al de rokken van een van de grootste banken in de wereld dienen. Het is een publiek geheim dat Gabriel vooral aangesteld wordt vanwege zijn politieke netwerk en goede contacten met de top van de vakbeweging, en niet omdat hij nu zoveel van bankieren afweet. De Deutsche Bank is een van de grootste banken in de wereld en vooral een die grote risico’s neemt en bij ongekend veel schandalen betrokken is. (Zie eerder bericht Deutsche Bank en Het Oogje van de Naald).

De slechte portefeuilles van de bank zijn zo omvangrijk dat de bank regelmatig op instorten staat. Dat zou meteen voor een forse internationale economische crisis zorgen (en daarom gebeurt het tot dusver niet). Maar nu gaat de Bank ingrijpende hervormingen plegen en zijn investerings-activiteiten afbouwen. Er zouden 18.000 mensen ontslagen gaan worden, onthulde CEO Christian Sewing vorig jaar.

Dat soort hervormingen vereist goed overleg met vakbonden, en daar kan Gabriel voor zorgen, is de inschatting. Zijn aanstelling moet nog wel goedgekeurd worden door de aandeelhouders op 20 mei.

De carrièrestap van Gabriel is op zich legaal, maar zit maar net op het randje van de voorgeschreven wachttijd van 18 maanden voor toppolitici om over te stappen naar het bedrijfleven. Online EU-nieuwsdienst Euractiv schrijft dat velen, ook binnen zijn eigen partij, de stap veroordeeld hebben:
“Cansel Kiziltepe, the deputy spokesperson for financial policy for the SPD parliamentary group, did not mince her words. She told Der Spiegel that “Sigmar Gabriel is not a banking expert. He was apparently appointed to the supervisory board so that his political contacts would benefit Deutsche Bank…A former leader of the SPD shouldn’t do this. He damages the credibility of the SPD.”

Duistere Bank

darktDe Deutsche Bank zelf ligt ook onder vuur. Over een paar weken komt er een nieuw geruchtmakend boek uit, dat flinke rumoer zal kunnen maken over de schimmige praktijken van de bank. De titel: Dark Towers: Deutsche Bank, Donald Trump, and an Epic Trail of Destruction. Het boek komt pas op 18 februari uit en kan nu al voor-besteld worden.

Het boek is niet door een of andere handelaar in komplottheorien geschreven, maar door David Enrich, een deskundige insider die vooheen voor de Wall Street Journal en nu voor de New York Times schrijft, en als geen ander de economische handelingen van Donald Trump heeft onderzocht. Deutsche Bank is zoals bekend de voornaamste bank van Trump. Het boek komt op 19 februari ook in tal van vertalingen uit, waaronder een Nederlandse (bij uitgeverij Xander Uitgevers onder de titel De Duistere Bank). U kunt daarna natuurlijk een uitgebreide recensie van het boek verwachten op globalinfo.nl