Ga naar de inhoud

Dokwerkers ITF verenigen zich tegen Poetins invasie in Oekraïne

Na de oproep van de transportvakbonden van vorige week tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in het conflict in Oekraïne, hebben de wereldwijde vakbeweging en de internationale gemeenschap standvastig de oorlog veroordeeld en de oproep tot vrede gedeeld.

4 min leestijd

(Bron: Verklaring ITF vertaling globalinfo.nl (die donateurs blieft)

“Nu we dag acht van de vijandelijkheden in Oekraïne ingaan, dringen we er bij de leiders van alle partijen op aan om terughoudendheid en diplomatie te tonen en het conflict dringend te deëscaleren om het verlies van onschuldige levens tot een minimum te beperken,” zei ITF-voorzitter en voorzitter van de Dockers’ Section Paddy Crumlin.

“Arbeiders over de hele wereld verzetten zich tegen de Russische invasie, waaronder duizenden havenarbeiders die hun solidariteit met de Oekraïense bevolking en hun minachting voor Poetins agressie tonen.

In het Verenigd Koninkrijk kondigde de aan de ITF gelieerde havenarbeidersorganisatie Unite the Union eind vorige week aan dat haar havenarbeiders zouden weigeren om Russische schepen of schepen onder Russische controle in Britse havens te laden of te lossen.

“Unite heeft er proactief naar gestreefd dat de regering in het hele VK actie onderneemt om Russische schepen te verbieden onze havens aan te doen”, aldus Steve Turner (Unite Assistant General Secretary). Maandag verbood de Britse minister van Vervoer schepen die onder Russische vlag varen, geregistreerd zijn, eigendom zijn of gecharterd worden, de toegang tot Britse havens.

Ook de International Longshore and Warehouse Union of Canada (ILWU Canada) heeft in een brief aan de Canadese premier Justin Trudeau opgeroepen tot een verbod naar Brits model. Gisteren kondigde Transport Canada aan dat het deze week een verbod zal uitvaardigen.

“Onze arbeiders staan wereldwijd pal achter de arbeiders. Zij eisen dat Canada onmiddellijk alle handel stopzet die dit wrede Russische regime en zijn agressie financiert”, aldus ILWU Canada-voorzitter Rob Ashton.

In Aotearoa Nieuw-Zeeland hebben de bij de ITF aangesloten Maritime Union of New Zealand (MUNZ) en de Rail and Maritime Transport Union (RMTU) deze week de handen ineengeslagen om protestbrieven te overhandigen aan de kapiteins van bezoekende schepen die de Russische vlag voeren of Russisch eigendom zijn. De secretaris-generaal van de RMTU, Wayne Butson, zei dat het belangrijk was op te merken dat het protest niet gericht was tegen de Russische bemanningen, maar tegen de agressie en de beslissingen van president Poetin.

Ook de Maritime Union of Australia (MUA) heeft de Australische premier aangeschreven met een dringende oproep tot het nemen van zinvolle stappen om druk uit te oefenen op de economische, sociale en strategische belangen van Rusland in de hele regio van Azië en de Stille Oceaan.

Crumlin, die nationaal secretaris van de MUA is, riep premier Scott Morrison op om “zich bij andere regeringen in de wereld aan te sluiten en te weigeren het regime van Poetin economische steun te verlenen”.

De voorzitter van de Marine Transport Workers’ Trade Union of Ukraine (MTWTU), Oleg Grygoriuk, zei: “We zijn de broeders en zusters in de ITF Dockers’ familie dankbaar voor hun acties en steun. Deze groeiende beweging van solidariteit geeft ons het vertrouwen om te blijven vechten tegen deze schandalige invasie van Poetin. We zullen zegevieren.”

Reuters meldt dat de haven van Mariupol in het zuiden van Oekraïne al bijna een week voortdurend wordt aangevallen door Russische artillerie. De Oekraïense maritieme dienst heeft gezegd dat alle Oekraïense havens gesloten zullen blijven tot de Russische invasie eindigt.

“Zoals in elke oorlog bevinden dokwerkers en andere transportarbeiders zich in de frontlinie, ondanks de enorme risico’s om het land in beweging te houden,” zei Crumlin. “We zijn getuige van willekeurige aanvallen op civiele en commerciële infrastructuur door de Russische strijdkrachten. De situatie is schrijnend. Ons hart gaat uit naar de bevolking van Oekraïne. We veroordelen deze oorlog en blijven alle partijen oproepen om onmiddellijk vreedzame oplossingen te zoeken.”