Ga naar de inhoud

Doden in Oaxaca na aanval paramilitairen

Een internationaal waarnemer uit Finland en de directrice van een Mexicaanse NGO, zijn dinsdagmiddag 27 april doodgeschoten in Oaxaca, Mexico. Gemaskerde mannen openden vuur op de humanitaire missie waar de twee slachtoffers onderdeel van uit maakten. Er zijn volgens de Mexicaanse mensenrechtenorganisatie PRODH vijftien gewonden gevallen. Twee journalisten van het Mexicaanse tijdschrift Contralínea worden nog steeds vermist.

4 min leestijd
oaxaca

Door Door Pablo Eppelin & Marjolein van de Water (Noticias)

Een internationaal waarnemer uit Finland en de directrice van een Mexicaanse NGO, zijn dinsdagmiddag 27 april doodgeschoten in Oaxaca, Mexico. Gemaskerde mannen openden vuur op de humanitaire missie waar de twee slachtoffers onderdeel van uit maakten. Er zijn volgens de Mexicaanse mensenrechtenorganisatie PRODH vijftien gewonden gevallen. Twee journalisten van het Mexicaanse tijdschrift Contralínea worden nog steeds vermist.

De humanitaire missie van mensenrechtenactivisten, journalisten, leraren en internationale waarnemers, was op weg naar San Juan Copala. Deze gemeente heeft zichzelf in 2007 autonoom verklaard van de regering in Oaxaca. Als gevolg van de grote volksopstand in 2006, waarbij in de hele deelstaat het aftreden van de gouverneur Ulises Ruíz werd geëist, hebben meerdere dorpen en regio’s in Oaxaca een autonome status aangenomen. San Juan Copala is een van de weinige gemeentes die deze status tot op heden heeft weten te behouden. De organisatie MULT-I (Movimiento de Unificación y Lucha Triqui – Independiente) speelt hierin een belangrijke rol en vertegenwoordigt de autonome regering in het dorp.

Langlopend conflict in de regio

Kort nadat San Juan Copala zich autonoom verklaard had, werd het stadhuis op gewelddadige wijze ingenomen door een gewapende groep die onderdeel uitmaakt van UBISORT (Unión de Bienestar Social de la Región Trique). Deze paramilitaire groepering wordt gesteund door de gouverneur van de deelstaat en zijn partij PRI. Nadat UBISORT enige tijd de regio in handen hadden, sloegen de mensen van MULT-I terug en namen de macht weer over. Sindsdien hebben de paramilitairen tien keer geprobeerd het dorp in te nemen en zijn er negen doden gevallen in het conflict, waaronder een kind van dertien jaar.

Mensenrechtenorganisaties melden met regelmaat schendingen van de rechten van de voornamelijk inheemse bevolking in de regio. UBISORT en andere paramilitaire groeperingen zouden bovendien voortdurend de toegangswegen van San Juan Copala en de omliggende dorpen blokkeren en de inwoners afsluiten van basisvoorzieningen. De humanitaire missie van afgelopen dinsdag was georganiseerd door verschillende mensenrechtenorganisaties in samenwerking met MULT-I, en op de eerste plaats bedoeld om dekens, voedsel en medicijnen naar de lokale gemeenschap te brengen. Daarnaast reisden er internationale waarnemers mee om de mensenrechtensituatie in de regio te inventariseren.

Gemaskerde mannen
Gabriela Jiménez Rodríguez is een van de overlevenden van de aanval. Zij vertelt aan de Mexicaanse krant La Jornada dat de weg naar het San Juan Copala op en bepaald punt geblokkeerd was door rotsblokken. “De chauffeurs van onze auto’s wilden omkeren maar op dat moment werd het vuur geopend door gemaskerde mannen met wapens van groot kaliber. Iedereen probeerde te ontsnappen door de bergen in te rennen. Twee van ons is het niet gelukt, zij zijn doodgeschoten.” Volgens Jiménez Rodríguez maakten de gemaskerde mannen zich bekend als leden van UBISORT. “Ze zeiden dat het hun terrein was en dat zij daar de dienst uitmaken.”

De doden zijn Alberta Cariño, directrice van CACTUS (Centro de Apoyo Comunitario Trabajando Unidos) en Jiry Jaakkola, een Finse mensenrechtenactivist van de organisatie Uusi Tuuli, die als internationaal waarnemer deelnam. De ruim twintig anderen wisten te ontkomen. Een aantal personen verbleef geruime tijd in de bergen voordat zij in veiligheid konden komen. De twee journalisten van het tijdschrift Contralínea zijn nog steeds niet terecht. Twee andere overlevenden hebben donderdag aan Contralínea verteld dat zij zich samen met de journalisten schuil hielden in de bergen. De verslaggeefster zou ongedeerd zijn en de fotograaf zou in zijn been geschoten zijn. Het is onduidelijk waarom zij nog steeds vermist zijn.

Militaire interventie
De leider van UBISORT, Rufino Juaréz Hernandez, had van tevoren al gewaarschuwd dat hij de veiligheid van het konvooi niet kon garanderen. UBISORT zegt niks te maken te hebben met de aanval. In La Jornada zeggen de leiders van de groepering dat zij MULT-I er juist van verdenken de aanval zelf in scene te hebben gezet, om zo aandacht voor hun situatie te krijgen. Vandaag meldt de Mexicaanse krant El Universal dat de paramilitairen van UBISORT hopen op een militaire interventie van de federale regering. Het Mexicaanse leger zou een einde kunnen maken aan het conflict, aldus een van de leiders van UBISORT.

De lokale politie zegt in La Jornada dat zij weinig grip hebben op de veiligheidssituatie in het gebied. Alberto Quezadas Jiménez, commissaris van de staatspolitie: “Wij kunnen het gebied niet zomaar binnengaan want er zouden teveel doden vallen.”

Bronnen:
PBI-Mexico
El Universal

PRODH

La Jornada
Radio Regeneración

Links:
Revista Contralínea
VOCAL
Uusi Tuuli
Twitter #copala

————————–

Aanvulling: eerdere posting op indymedia.nl

Indymedia Mexico

filmpje verborgen gevluchte journalisten

Indymedia Chiapas