Ga naar de inhoud

Dode bij inheems protest tegen vrijhandelsverdrag Colombia

Colombia: Inheemse demonstranten verzetten zich tegen neo- en oud-kolonialisme en een dreigend vrijhandelsverdrag met de VS. President Uribe jaagt ze gewoon met grof geweld van straat. Vandaag is er tot nationale staking opgeroepen

2 min leestijd
Placeholder image

Al enkele dagen lang demonstreren inheemse organisaties in Colombia. Ze hebben de 12e oktober (‘Columbus Dag’) uitgekozen als richtpunt van de demonstraties, die gedeeltelijk teruggrijpen op de traditionele Minga-mobilisaties.

De protesten zijn voor een groot deel gericht tegen het dreigende vrijhandelsverdrag van de Andeslanden met de VS. De inheemse veelal boerengemeenschappen vrezen daarmee het onderspit te zullen delven en hun inkomsten te verliezen.

De voortekenen waren al slecht toen de autoritaire president Uribe aankondigde dat de demonstraties niet getolereerd zouden worden. De inheemse organisaties benadrukten dat ze alleen maar geweldloos hun mening wilden uiten. Maar dat mocht niet baten en op maandag 10 oktober werd de kleurrijke mars van zo’n 9000 mensen van de Embera in het oosten van het land met veel geweld aangevallen door ME-ers bij Santa Rosa de Cabal (Risaralda). Een flits daarvan was zelfs nog even op het Nederlandse tv-journaal te zien. Er vielen veel gewonden aan de kant van de demonstranten en een demonstrant, Marcos Soto (59) overleefde de aanval niet. Hij werd in de wolken traangas ten val gebracht en in elkaar geslagen, waarna hij stikte.

Voor vandaag, woensdag 12 oktober, is een landelijke staking uitgeroepen, waar vakbonden, maatschappelijke organisaties en inheemse organisaties aan deelnemen. Het is helaas te verwachten dat ook daarbij Uribe zijn gewelddadige garde de straat op zal sturen.

Meer informatie (meest Spaans): ONIC
indymedia Colombia.

Achtergrond vrijhandelsproject Andes-VS (Spaans): op Bilaterals.org
recalca.org

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Kees, XminY.)