Ga naar de inhoud

do 9 okt: avond over Liberalisering na Cancún

Het Lab organiseert een drietal afsluitende bijeenkomsten in de maand oktober over de mislukte WTO top in Cancún. De eerste gaat over andere manieren dan de WTO om liberalisering af te dwingen.

3 min leestijd
Placeholder image

Info-avond over de manieren waarop naast de WTO een verdere liberalisering wordt geforceerd.

In: Het Lab, Jodenbreestraat 24 Amsterdam, onder de boekhandel Fort van Sjakoo

Om: 20.00 uur.

Taal: Nederlands of Engels afhankelijk van het publiek

Gastspreker: Pieter Jansen, werkzaam bij Bothends en gespecialiseerd in onderzoek naar multilaterale financiële instellingen.

De eerste avond is bedoeld om te begrijpen wat de betekenis is van de mislukking van de top in Cancún en hoe de WTO zich verhoudt tot andere wijzen van liberalisering. Juist in het kader van de andere manieren waarop de liberalisering van markten worden geforceerd, kan het belang van de WTO begrepen worden.
Dit kader bestaat oa. uit bilaterale verdragen (tussen twee landen), regionale verdragen (zoals de NAFTA), het beleid van de Wereld Bank en het IMF.

Naast de WTO bestaat er dus een wirwar van specifieke verdragen en structurele aanpassingsprogramma;’s die voor sommige arme landen betekent dat markten veder zijn geliberaliseerd dan de afgesproken verplichtingen binnen de WTO.

De WTO onderscheidt zich echter van de andere verdragen en mechanismen doordat het een geschillencommissie heeft met tanden. Het vastleggen van liberaliseringsverplichtingen in de regelgeving van de WTO heeft voor de voorstanders van liberalisering dus bepaalde voordelen.

Op donderdag 9 oktober staat dit bredere kader van instituties en verdragen centraal om de mislukte top in Cancún beter op waarde te kunnen schatten. Het is tevens de eerste avond in een reeks van drie naar aanleiding van de mislukte WTO top.

(volgende avonden: )

Vrijdag 24 oktober: De grootmachten en de WTO.

Nadat de eerste bijeenkomst de collega instituties van de WTO en bilaterale behandelt, zal de tweede avond in het teken staan van de internationale machtsverhoudingen. De pax-americana en de triadisering (VS, EU, Japan). Hoe staan de reuzen -met opper reus de VS voorop- tegenover het mislukken van de WTO top? Wat zijn hun belangen en wat kunnen we leren uit de geschiedenis van hegemonien en vrijhandel?

Donderdag 30 oktober: De G-21, gelegenheidscoalitie of de emancipatie van ontwikkelingslanden.

Op de WTO top in Cancún trad een nieuwe coalitie van ontwikkelingslanden in de openbaarheid. Deze coalitie heeft een belangrijke rol gespeeld in het mislukken van de top in Cancún en deed menig toeschouwer denken aan de organisatie van niet gebonden landen uit de jaren 60’ en 70’. Wat zijn de motieven achter de verschillende landen van de G-21 en hoe vasthoudend zal deze coalitie zijn? Is het een gelegenheidscoalitie of een teken dat ontwikkelingslanden zich beter organiseren om hun belangen te verdedigen?

Algemeen
Het is de bedoeling om op deze avonden in te gaan op het deelonderwerp van de desbetreffende avond. Dit om de discussie scherp te houden. Wij raden geintereseerden dan ook aan om alle bijeenkomsten te volgen omdat de drie bijeenkomsten samen een geheel vormen. Het doel is het beter begrijpen van de wazige situatie waarin de internationale vrijhandelspolitiek zich bevindt om zo betere argumenten te hebben tegen de globalisering van en voor grote bedrijven.

Kort voor de desbetreffende bijeenkomst zal een meer gedetailleerd programma uitgebracht worden.

(Op 14 oktober zal in Utrecht ook nog een avond met Peter Rosset van Food First gehouden worden, voornamelijk gericht op de discussie over landbouw en globalisering. zie : aankondiging op globalinfo)

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door LAB.)