Ga naar de inhoud

Den Haag: Vrijspraak anti-repressiedemonstraten

Op 19 november 2016 kwamen zo’n 250 mensen op het Kerkplein samen om vanaf daar een demonstratie te lopen tegen de repressie die zich de afgelopen jaren uitbreidt tegen anarchisten en antifascisten in Den Haag en daarbuiten. Repressie zoals het constant verbieden van demonstraties en het in kaart brengen van antifascisten en anarchisten om vervolgens repressieve maatregelen te kunnen treffen. En ook deze demonstratie werd de kop ingedrukt met repressie en geweld vanuit de politie waarbij er 166 mensen werden gearresteerd.

3 min leestijd

[Via fightrepression.noblogs.org] foto website autonomen Den Haag}

Bijna twee jaar later besloot het Openbaar Ministerie om de 166 mensen die op het Kerkplein waren gearresteerd te vervolgen. De eerste 50 mensen kwamen afgelopen maand voor de rechter. Na twee volle dagen in de rechtbank deed de rechter op 3 december uitspraak. De eerste 50 mensen werden vrijgesproken. Gisteren (13-12-2018) liet het Openbaar Ministerie weten niet in hoger beroep te gaan en de rest van de 166 zaken te seponeren.

De rechtszaak

Tijdens de twee dagen durende rechtszaak kwamen een aantal dingen naar voren. De politie beëindigde de demonstratie op het Kerkplein omdat sommige mensen gezichtsbedekking droegen. In de rechtszaak bleek, zoals onze advocaten al stelde dat er geen beperking vanuit de burgemeester was opgelegd dat dit niet zou mogen.

De politie stelde in het dossier dat ze er vanuit gingen dat de beperking omtrent het dragen van gezichtsbedekking er was. Ook werd er door de politie gesteld dat de burgemeester opdracht had gegeven om de demonstratie te beëindigen, echter is uit het dossier niet op te maken wie die opdracht heeft gegeven. Waar de gronden voor arrestatie, repressie en het ontnemen van het demonstratierecht op neer komen is dat de politie op eigen houtje besloot dat de demonstratie hun niet aanstond en overging tot arrestaties en het gebruiken van geweld.

Repressie

Deze gebeurtenis past in het plaatje van de repressie waar de demonstratie juist tegen was gericht. De politie in Den Haag focust zich al jaren op een ziekelijke manier op anarchisten en antifascisten. Zo worden demonstraties zonder een beslissing van de burgemeester met geweld beëindig, worden anarchisten thuis geïntimideerd, worden er invallen gedaan door groepen agenten om kleine boetes te innen waarbij de deur er wordt uit gebeukt en er foto’s van persoonlijke dingen worden genomen. Het lijstje gaat nog wel even door. Gebiedsverboden, toren hoge boetes, pogingen tot het werven van informanten en het opbouwen van een CTER dossier*.

Deze zaak laat overduidelijk zien wat er zo vaak gebeurt in Den Haag. De politie gaat op eigen houtje te werk, mensen worden gearresteerd en later weer vrijgesproken of helemaal niet vervolgd. Het is natuurlijk fijn dat je dan geen boete hoeft te betalen, maar in praktijk, op straat, verandert er niks. De politie kan doen en laten wat ze willen. Hun maakt het niets uit of we een boete meer of minder krijgen. En als een arrestatie onterecht blijkt zijn er geen gevolgen voor agenten. Zo kunnen ze ons effectief van de straten weren. Daarom zijn wij ook niet verbaasd dat dit schouwspel van politie, rechters en de politiecel zich weer heeft herhaald.

Maar als ze denken dat ze onze strijd voor solidariteit en een radicaal andere wereld hiermee stoppen hebben zij het mis. Geen wapenstok, agent of gevangenis zal ons stoppen om de strijd voor werkelijke vrijheid te voeren. Laten we reflecteren op deze gebeurtenissen en oncontroleerbare strijdmethodes creëren.

Vecht tegen repressie. Leve de anarchie!