Ga naar de inhoud

Demonstratie tegen Monsanto in Wageningen 25 mei

25 mei 2013  wordt wereldwijd aangehouden door activisten als protestdag tegen het multinationale biotechnologie- en landbouwgif bedrijf Monsanto. Deze demonstratie richt zich tegen de bedrijfsstrategie van Monsanto, waaronder de patentregelingen op leven, en de groeiende invloed van dit bedrijf op publieke en wetenschappelijke instituten wereldwijd. Voor een groep bezorgde burgers en studenten leek Wageningen de meest voor de hand liggende plek om deze demonstratie te laten plaats vinden.

3 min leestijd
Placeholder image

Dit omdat de Wageningen University and Researchcentre (WUR) wereldwijd een van de grootste universitaire onderzoekscentra op het gebied van biotechnologie is, en hieromheen een epicentrum van voedselbedrijven is ontstaan. Monsanto heeft ook een vestiging in Wageningen door de overname van Seminis. Het evenement heeft op facebook al meer dan 1000 bevestigde deelnemers. De aantallen worden verwacht toe te nemen zolang de voorbereidingen vorderen.

De geschiedenis van Monsanto hangt van controverses aan elkaar. Na de productie van chemische wapens heeft het zich op de landbouw gericht, doormiddel van het produceren van herbiciden en hiertegen resistente genetisch gemodificeerde planten. Monsanto krijgt steeds meer controle over de landbouw door middel van het patenteren van genetische eigenschappen en een onophoudelijke stroom van rechtszaken tegen boeren (het bedrijf heeft tegenwoordig meer advocaten in dienst dan onderzoekers), en daarnaast de actieve overname van zaadbedrijven waaronder alle grote zaadveredelaars in Nederland.

Het initiatief voor de globale demonstratie komt uit de Verenigde Staten, waar recentelijk een wet is aangenomen die onder andere Monsanto immuun maakt voor een gerechtelijk verbod op de verkoop en productie van genetisch gemanipuleerde zaden. Dit is mede mogelijk gemaakt door de sterke lobby van de biotechnologie industrie en versterkt hun gerechtelijke positie aanzienlijk. Mede daarom wordt de wet nu de “Monsanto Protection Act” genoemd door haar tegenstanders. Deze ontwikkelingen worden door critici en activisten gezien als de uitdijende macht van het bedrijfsleven over essentiële menselijke behoeftes zoals  het recht op voedsel, gezondheid en autonomie. Deze rechten komen in gevaar door deze greep naar macht van bedrijven zoals Monsanto. De “Monsanto Protection Act” heeft een wereldwijde manifestatie voortgebracht onder de naam “March against Monsanto”. De beweging begon op internet en heeft zich toen van land tot land verspreid tot ongeveer 300 steden wereldwijd.

In Nederland werd er veel gehoor gegeven aan de oproep tot protest. Een nationale actie groep ,bestaande uit studenten en actieve burgers, is ontstaan via social media en heeft de organisatie van de demonstratie op zich genomen. Dit gebeurt nu in samenwerking met de gemeente en de WUR. Iedereen wordt uitgenodigd, van boeren tot consumenten, burgers en sociale initiatieven om deel te nemen aan de actie. In de eerste twee weken hadden al 800 mensen toegezegd deel te zullen nemen aan de demonstratie. Het protest bestaat onder andere uit een mars en toespraken van experts uit diverse disciplines. Eén van de hoofdpunten van de manifestatie zal bestaan uit het neerleggen van bloemen bij het gebouw van Monsanto als herdenking aan alle boeren die aan de wurgcontracten van Monsanto zijn ontsnapt door uit het leven te stappen. Daarna zal er biologisch eten aanwezig zijn als positief alternatief.

De Independent Critical Student Group Wageningen draagt voor een groot deel bij aan het organiseren van dit evenement en is auteur van dit bericht. Het is een interdisciplinaire samenwerking van Wageningse studenten vanuit onder andere biologische landbouw, voedingswetenschappen en –technologie en ontwikkelingsstudies. Ze  richten zich op thema’s zoals duurzaamheid, sociale gerechtigheid en onafhankelijkheid van onderzoek en hoe wordt omgegaan met deze waarden binnen de WUR.

De demonstratie vindt plaats op 25-05-2013, 14:00 en begint op Duivendaal, Costerweg 50, Wageningen. Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met de organisatie  gelieve per email: marchagainstmonsantowageningen@hushmail.com, of met Sacha Steinmetz 06-43598708

website: www.linkepost.nl