Ga naar de inhoud

Demonstranten in Chili zijn “vermoord, gemarteld en verdwenen”

De Chileense president Piñera zegt dat de recente protesten zijn ingegeven door buitenlandse inmenging en een samenzwering zijn. Maar volgens de demonstranten is het een explosie van langdurige woede tegen armoede, ongelijkheid en onderdrukking. Uitzending over de protesten in Chili van Real News Network over de aanhoudende opstand in Chili en de repressie die de tijden van Pinochet doet herleven.

6 min leestijd

(Bron: Real News Network, vertaling globalinfo.nl)

{youtube}NR7Gxl9NMLI{/youtube}

Commentaarstem: De protesten tegen de regering gingen deze week door in Chili, hoewel president Sebastian Piñera zijn prijsverhoging voor het openbaar vervoer heeft teruggedraaid en maandag een derde van zijn kabinet heeft ontslagen.

Meer dan een miljoen Chilenen protesteerden vorige week in de straten van de Chileense hoofdstad Santiago. Het repressieve optreden door de politie is tijdens de protesten onophoudelijk doorgegaan.

Aanvankelijk ging het bij de protesten om een verhoging van de prijs van het openbaar vervoer (ter waarde van $1,47 USD), maar sinds het begin van de protesten op 18 oktober hebben de demonstranten nog veel meer eisengesteld, waaronder een oproep voor een constitutionele vergadering om de grondwet te herschrijven.
Op 20 oktober noemde president Piñera de protesten “een oorlog tegen een machtige vijand” en vaardigde hij de staat van beleg uit.

Francisca Padilla is voorzitter van de studentenbond van de Playa Ancha Universiteit in de havenstad Valparaiso.
Francisca Padilla [via Skype].

“Er was sprake van gewelddadige onderdrukking en schendingen van de mensenrechten, waaronder de verkrachting van meisjes die tijdens de protestbijeenkomsten gearresteerd waren door militairen en politieagenten .
De autoriteiten melden 2.000 arrestaties, maar volgens onze telling zijn er vandaag de dag meer dan 5.000 mensen in hechtenis. Dit zijn onwettige opsluitingen. We hebben een staat die zelfs toegeeft dat we nu 19 doden hebben, 19 doden volgens officiële cijfers.

Maar volgens de mensenrechtenobservatoren die ter plaatse werken, zijn er veel meer doden, arrestaties en schendingen van de mensenrechten. We hebben nu te maken met onwettige opsluitingen, martelingen en verdwijningen.”.

Commentaarstem: Veronica Brito is een mensenrechtenobservator, die de repressie van de politie en de arrestaties volgt. We spraken haar aan de telefoon toen ze op maandag 28 oktober het protest buiten het presidentieel paleis La Moneda observeerde.

Veronica Brito [via de telefoon].
Waarnemer voor de mensenrechten, DDHHH SUTRA

“Op dit moment hebben we honderden gewonden, waaronder tientallen studenten die hun ogen verloren door de kleine metalen kogels die het Chileense leger gebruikte bij het schieten op demonstranten.
Er zijn ook gevallen van verkrachting, jonge vrouwen die seksueel zijn aangerand en ook verkracht door politie en het leger. De repressie is echt sterk. Ze hebben zo veel gas gegooid dat mensen hun huid voelen branden.
We zouden zelfs kunnen spreken van misdaden tegen de menselijkheid, waarvoor de staat, de president en zijn ministers verantwoordelijk zijn, ondanks de recente kabinetswijziging onder leiding van Piñera”.

Commentaarstem: Piñeira’s ontslag van zijn ministers heeft weinig gedaan om de publieke onrust te beteugelen. Men heeft het staatsgeweld van de afgelopen week beschreven als een week die doet denken aan de dictatuur van Augusto Pinochet.

Richard Curinao Pallaleo (via de telefoon)
Werken Noticias,  Mapuche Krant

“De geschiedenis heeft zich zojuist herhaald. In 1973 was het generaal Pinochet, de dictator, die mensen liet verdwijnen en nu in 2019 laat Sebastian Piñera, een rechtse president, mensen verdwijnen.
Commentaarstem: Richard Curinao Pallaleo is een journalist van de Chileense inheemse bevolking de Mapuche, die een Mapuche krant uitgeeft en die de protesten verslaat.

Richard Curinao Pallaleo [via de telefoon]….
Werken Noticias, Mapuche Krant, Mapuche Krant

Er zijn mensen uit hun huizen gehaald, gemarteld, mishandeld, en er zijn mensen die gewoon verdwenen zijn. Vorige week hadden we het leger op straat, schoten ze met scherp  op burgers, renden over ze heen met vrachtwagens en onderdrukten in het algemeen mensen die hun grondwettelijke recht om te protesteren uitoefenden”.

Arrestant schreeuwt zijn naam uit: “Rodrigo Alejandro Martinez”.

Getuige: “Rodrigo Alejandro Martinez, ze nemen hem mee, hier op de hoek van Amunategui en Perez.
Alles zit hier vol met agenten, ze nemen hem mee, hij is een studentenleider.”

Commentaarstem: Net als in Ecuador een paar weken eerder, riep de Chileense president de nationale noodtoestand uit en activeerde hij tegenmaatregelen tegen de opstand die volgens hem een complot van Venezuela’s president Maduro was om de regering te destabiliseren.

Veronica Brito [via de telefoon].
Waarnemer voor de mensenrechten, DDHHH SUTRA

“Ze blijven herhalen, dat Venezolaanse en Cubaanse agenten proberen hier een staat van chaos aan te richten, maar dit is niet waar. Wat er werkelijk gebeurt is een opstand van de bevolking. De mensen zijn de lage pensioenuitkeringen, de hoge schulden, het echt dure onderwijs en een echt dure, inefficiënte gezondheidszorg beu”.

Commentaarstem: Padilla wijst op het buitengewone aantal mensen dat zich heeft verzameld bij de demonstraties ter ondersteuning van de studenten.

Francisca Padilla [via Skype].

Voorzitter, Studentenbond Playa Ancha Universiteit

“Met sociale explosie bedoel ik mensen die protesteren tegen een structureel probleem en niet een kleine groep, ik bedoel 3 miljoen mensen in Santiago de Chile, een stad met 8 miljoen inwoners, in Valparaiso hebben we het over een miljoen mensen die samen optrekken, op een totaal van 3 miljoen inwoners.
Voice over: In de sociale media zijn veel video’s verspreid van provocateurs, van agenten die vandalisme aanrichten en die de regering later aan de demonstranten heeft verweten.

Richard Curinao Pallaleo (via de telefoon)
Werken Noticias, Mapuche Krant

“Het is belangrijk om te weten dat er sprake is geweest van manipulatie door de staat, het leger en de politie, er zijn video’s van provocateurs van agenten en ook van politieagenten die toelaten dat bepaalde winkels geplunderd worden, terwijl ze toekijken. Ze laten sommige mensen winkels plunderen.

Onlangs zijn er in dergelijke winkels zelfs verbrande lijken gevonden, en de forensische rapporten voor die lichamen laten zien dat ze werden neergeschoten en gedood, voordat ze samen met de gerplunderde winkels werden verbrand. Dus we geloven dat de geroofde en verbrande winkels een dekmantel kunnen zijn om het werkelijke aantal mensen dat op straat is neergeschoten en gedood te verbergen”.

Commentaarstem: Ondertussen, terwijl de protesten doorgaan, zijn de eisen niet alleen het terugdraaien van het neoliberale beleid, maar ook het aftreden van president Piñera, en de bijeenroeping van een constitutionele vergadering, om de Chileense Pinochet-grondwet te herzien.

Francisca Padilla [via Skype].
Voorzitter, Studentenbond Playa Ancha Universiteit

“Mensen willen het neoliberale systeem niet meer ondersteunen. Een systeem dat na het einde van Pinochets dictatuur door vele regeringen van allerlei aard werd gesteund.

Ondanks het feit dat we een volledige politiestaat hebben, die is toegewijd aan onderdrukking, organiseren de mensen zich weer. We zien het sociale weefsel reorganiseren, we hebben het over buurtgroepen, sportclubs, sociale organisaties, culturele organisaties, ze eisen een constitutionele vergadering.
Waarom? Omdat onze grondwet hetzelfde is als ten tijde van de militaire dictatuur. Een neoliberaal systeem en mensen willen dat systeem niet meer.
En dat bevalt de regering niet omdat in Chili de zakelijke elite het land runt, en ze niet van plan zijn om hun privileges op te geven, in een systeem dat de top 1% van de bevolking bevoordeelt”.