Ga naar de inhoud

Demo tours ‘Geen kind aan de kant!’ 21-22 mei en 28-29 mei

Enige tijd geleden is de campagne ‘Geen kind aan de kant!’ van start gegaan. Samen met de vluchtelingenkinderen en hun ouders in de gezinslocaties voeren we actie voor hun rechten.

3 min leestijd

Er is maar weinig over bekend, maar in Nederland wonen ruim duizend vluchtelingenkinderen met hun ouders in zogenaamde gezinslocaties. Deze gezinnen worden door de overheid beschouwd als ‘uitzetbaar’. De praktijk leert dat veel van deze gezinnen nog wel lopende procedures hebben en noodgedwongen jarenlang in de gezinslocaties moeten doorbrengen. Naast onzekerheid over de toekomst komt daar voor hen de voortdurende dreiging van gedwongen terugkeer naar het land van herkomst bovenop. Wekelijks worden meerdere gezinnen voor zonsopgang door de vreemdelingenpolitie van hun bed gelicht en overgebracht naar gezinsgevangenis Kamp Zeist, om van daaruit te worden uitgezet, terwijl de kinderen hier opgroeien en zich niet meer thuisvoelen in het land waar ze vandaan kwamen.

Arrestatie, opsluiting, uitzetting en kinderen die hun leeftijdsgenoten plotseling zien verdwijnen: het zijn bijzonder traumatiserende ervaringen voor de kinderen en jongeren in de gezinslocaties.
Dit kan niet langer zo doorgaan.

‘Geen kind aan de kant!’ voert samen met de vluchtelingen in de gezinslocaties campagne voor een eerlijk en onvoorwaardelijk Kinderpardon en het stoppen van arrestaties, opsluiting en uitzetting. Op 21-22 mei en 28-29 mei zijn er twee demonstratietournees langs vijf gezinslocaties en gezinsgevangenis Kamp Zeist. Op de website vind je alle info over de demotours.
De website, geenkindaandekant.nl, is een breed informatieplatform. Naast informatie over de gezinslocaties en wat er daar gebeurt, is er ook veel te lezen vanuit verschillende perspectieven: verhalen van de kinderen en de ouders zelf, publicaties van organisaties die zich inzetten voor de rechten van vluchtelingenkinderen en interviews met experts op verschillende vakgebieden.

Er is nog veel te weinig bekend over de gezinslocaties in Nederland. Wij roepen alle collectieven, groeperingen en sympathisanten die zich inzetten voor mensenrechten en tegen uitsluiting en onderdrukking, op om de vluchtelingenkinderen en hun ouders in de gezinslocaties te ondersteunen.

Wat kan je doen?

  • een kijkje nemen op de website geenkindaandekant.nl, om zo een beeld te krijgen van de situatie in de gezinslocaties;

  • aandacht vragen voor de gezinnen in de gezinslocaties en de campagne ‘Geen kind aan de kant!’ in je eigen netwerk, bijvoorbeeld op je eigen website, facebookpagina of in een nieuwsbrief;

  • ons uitnodigen voor een info-avond over de gezinslocaties en de campagne;

  • last but not least: aansluiten bij één van de demo’s bij jou in de buurt of beter nog, je aan te melden voor één van de twee demotours!

Voor vragen kan je contact opnemen via geenkindaandekant@gmail.com. Hier kunt je ook een info-brochure, posters of flyers bestellen en je aanmelden voor de demotours.

—- einde call out —-