Ga naar de inhoud

Debat: Crisis en solidariteit

Woensdagavond 2 september, 19.30 uur, IIRE, Lombokstraat 40, Amsterdam.

2 min leestijd
Placeholder image

Uiteindelijk slaat ook in Nederland de crisis fors toe. De huidige regering zet de aanval in op de vakbeweging en veel ondernemers kiezen voor de keiharde confrontatie zoals bij TNT en V&D. Extreem-rechts gebruikt de crisis voor haar eigen racistische, nationalistische agenda. Wat is hierop het antwoord van de vakbeweging en de rest van de linkse beweging?
Demonstraties organiseren, al zijn ze af en toe best groot, het is niet genoeg. Het moet nu om veel meer gaan: om het bewustzijn van de potentiële kracht van die bewegingen en het inzetten van die kracht, zoals bij het succesvolle voorbeeld van de schoonmakers op Schiphol. Maar ook over concrete voorstellen hoe we de rijken de crisis laten betalen.

Terwijl nu ABN AMRO alweer een vet bedrag mag incasseren van Bos, dreigen wij de rekening te moeten betalen aan Donner in de vorm van uitgestelde AOW en uitgeklede WW. Inderdaad de tophypotheken en toppensioenen moeten worden afgeroomd. Maar ook hier moet het om meer gaan, want alles wijst erop dat deze crisis langer en dieper zal zijn dan velen denken.
Wij willen samen met de vakbeweging en andere linkse organisaties meebouwen aan het verzet tegen de graaiers en snaaiers en tegen deze regering die zich nog steeds door hen laat leiden. We willen nieuwe antwoorden zoeken om de crisis te lijf te gaan en tegelijk Wilders de wind uit de zeilen nemen.

Als groot aandeelhouder kunnen we nu van banken eisen dat ze zinvol investeren en daarmee duurzaam voor werkgelegenheid zorgen. De privatisering van de energiesector terugdraaien, investeren in duurzame energie en de klimaatcrisis te lijf gaan. Investeren in conversie, in plaats van onzinnige producten voor de winst, zinvolle producten maken waar behoefte aan is.
(bus 22 vanaf CS of 10 minuten lopen vanaf station Amsterdam Muiderpoort).

Organisatie: Doorbraak en Grenzeloos