Ga naar de inhoud

Debat 20 mei Utrecht: Global Europe, voor wie?

Global Europe is het officiele beleid van de EU voor buitenlandse handel en investeringen. Dat is volgens velen geen goed nieuws. Tijd voor een tegenstrategie?

 

3 min leestijd
Image

Debat 20 mei Utrecht: Global Europe, voor wie?

20.00 uur
Oude Gracht 36 Utrecht
Toegang gratis

Sinds oktober 2006 wordt het beleid van de EU op het gebied van buienlandse handel en investeringen bepaald door de strategie ‘Global Europe, Competing in The World’. Volgens critici is dat een ommezwaai naar fel neoliberaal vrijhandelsbeleid.
Om uit te pluizen wat er aan de hand is en het beleid ter discussie te stellen, is de campagne ‘Global Europe: voor wie?’ gestart.
zie de website www.voorwie.eu voor meer informatie. (website niet meer beschikbaar)

Op vier deelterreinen zijn de gevolgen van het beleid onderzocht: arbeid, landbouw, migratie en onderwijs. Deze onderzoeken zijn in een brochure gegoten en ook op de website terug te vinden. Op de 20e mei zullen enkele korte inleidingen gegeven worden, die mede gebaseerd zijn op die onderzoeken. Vervolgens zullen aanwezige verkiezingskandidaten gevraagd worden om daarop te reageren en uit te leggen wat zij op dit gebied zouden willen gaan doen. Ook anderen uit het publiek zullen kunnen reageren.

De debatleiding is in handen van Marjolein van de Water, woordvoerster van XminY Solidariteitsfonds. Inleidende verhalen worden gehouden door Burghard Ilge (Both Ends), Ivo Kuppens (Kritische Studenten Utrecht), Brid Brennan (TNI), Gerrit Roos (Dutch Dairymen Board) en Kees Hudig (XminY).

De setting is tamelijk informeel. Van meerdere partijen (in ieder geval VVD, D’66, GroenLinks en SP) zullen politici aanwezig zijn.

Er zal uitgebreid verslag van de avond gemaakt worden, dat de dag erna al op websites aangeboden zal worden (in beeld, tekst en geluid).

Vier stellingen voor het debat zijn:

Arbeid: Deregulering en privatisering voeren tot een ‘race naar het afvoerputje’ en onttakelen de rechten van arbeiders ‘hier’ en ‘daar’.

Migratie: Er moet gekozen worden. Kiezen voor Global Europe betekent kiezen voor volledig open grenzen; kiezen voor migratiecontrole betekent kiezen voor een geheel ander handelsbeleid en voor daadwerkelijke armoedereductie in ‘het zuiden’.

Landbouw: Global Europe en het landbouwbeleid zijn nadelig voor boeren (melkveehouders) in ‘noord’ en ‘zuid’ en bevoordelen alleen de agroconcerns en voedselverwerkende industrie.

Onderwijs: De Europese ‘lijn’ bij de onderwijshervorming is om het hoger onderwijs ‘rendabeler’ te maken en beter af te stemmen op de wensen van het bedrijfsleven. Dit leidt echter tot verdere aantasting van het academische debat, de onderzoeksvrijheid en de maatschappelijke waarde van het onderwijs.

Van de partijen zal aanwezig zijn:

Hans van Heijningen (sekretaris SP)
Coen Brummer (kandidaat EP D66)
Bart Keuper (kandidaat VVD)
Rogier Elshout (kandidaat GL)
PvdA overlegt nog over juiste vertegenwoordiger voor debat