Ga naar de inhoud

De Zapatistas (EZLN) komen in 2021 naar Europa

De zapatistas, zoals de voornamelijk inheemse bevolking van een stuk van Zuid-Mexico zich noemen die daar sinds 1994 een autonoom gebied zelf besturen, zullen naar Europa gaan om te vertellen dat ze nog steeds in verzet en in opstand zijn. Een vertaling van een artikel van Hermann Bellinghausen in de Mexicaanse krant La Jornada

4 min leestijd

(Door Hermann Bellinghausen, bron: chiapas-support, vertaling globalinfo.nl, foto Shannon, CC2.0/Flickr)

EZLN: We zullen gaan om te vinden wat ons gelijk maakt // ondanks de vergetelheid, leven we.

Het Zapatista Nationaal Bevrijdingsleger (Ejército Zapatista de Liberación Nacional, EZLN) heeft aangekondigd dat in april 2021 verschillende delegaties naar Europa zullen reizen, “op zoek, niet naar verschil, niet uit op superioriteit, of belediging, veel minder nog om vergiffenis te vragen of medelijden. We zullen gaan zoeken naar wat ons gelijk maakt”. Het EZLN verwacht dat, na het rondreizen naar verschillende hoeken van Europa “van onderen en naar links”, ze op 13 augustus aanstaande in Madrid zullen aankomen. “500 jaar na de veronderstelde verovering van wat nu Mexico is.”

Een communiqué ondertekend door Subcomandante Insurgente Moisés legt uit dat een dergelijk initiatief voortkomt uit de “gemeenschappelijke gedachte” van de Zapatista gemeenschappen van Chiapas.

“We kijken en luisteren naar een zieke wereld en zijn sociale leven, gefragmenteerd,” waar mensen “onderdrukt worden door een systeem dat bereid is alles te doen om zijn dorst naar winst te lessen, zelfs als het duidelijk is dat hun pad tegen het bestaan van de Planeet Aarde ingaat.”

“De aberratie van het systeem,” voegt de verklaring toe, “botst tegen een criminele realiteit: de femiciden, die geen andere criminele logica hebben dan die van het systeem.” Intussen waarschuwt ‘de natuur die gewond is geraakt’ dat het ergste nog moet komen, vanwege ‘de actie van een menselijk systeem dat het veroorzaakt’. Het EZLN ziet dat “de machtigen zich terugtrekken” achter de staten en hun muren. “Ze doen fascistische nationalismen, belachelijke chauvinismen en een oorverdovend woordenstroom herleven. Hierin zien we en waarschuwen we voor de komende oorlogen.” De Covid-19 pandemie toonde de kwetsbaarheid van het menselijk bestaan, evenals de hebzucht en domheid van de regeringen en hun vermeende opposities.

In het communiqué wordt melding gemaakt van het overlijden van 12 Zapatistas, ondanks de toepassing van gezondheidsmaatregelen. Drie van hen vertoonden twee of meer symptomen die verband hielden met Covid-19 en hadden contact met besmette personen. Negen andere gaven één symptoom te zien. Gezien het gebrek aan tests, nemen we aan dat ze stierven aan het coronavirus. “Dit gebrek is onze verantwoordelijkheid,” geeft het EZLN toe, “voor het niet nemen van extreme voorzorgsmaatregelen,” die ze nu verbeteren om “een mogelijke vloedgolf” tegen te gaan.

De Zapatistas zijn bezig met “verzet en opstanden die, omdat ze niet tot zwijgen worden gebracht of vergeten,” ophouden alleen sporen te zijn van een mensheid die weigert “de dodelijke trein van de vooruitgang te volgen die, trots en onberispelijk, naar de afgrond raast”. Deze ervaringen bevestigen het belang van het collectief, en dat: “de oplossingen onderop te vinden kunnen zijn, in de kelders en hoeken van de wereld.” en ze vragen zich af: “Wie kan het schelen dat een kleine, zeer kleine, groep oorspronkelijke bewoners, van inheemse volkeren, leeft, dat wil zeggen, vecht?” Want dat blijkt: “ondanks paramilitairen, pandemieën, megaprojecten, leugens, laster en vergetelheid, leven we.”

Ze kondigen aan dat ze met de Spaanse bevolking zullen praten om hen “twee eenvoudige dingen te laten zien: dat ze ons niet hebben veroverd, en dat we doorgaan met verzet en rebellie” en “ze hebben geen reden om te vragen dat we hen ergens voor vergeven. Genoeg gespeeld met het verre verleden om met demagogie en hypocrisie de huidige en de lopende misdaden te rechtvaardigen! De moord op sociale strijders, zoals de broer Samir Flores Soberanes en de genociden die achter de megaprojecten schuilgaan”.

“We willen niet terug naar dat verleden,” zeggen ze. “Minder nog van de hand van degene die raciale rancune wil zaaien en zijn verouderde nationalisme pretendeert te voeden met de veronderstelde pracht en praal van een rijk, het Azteekse [Rijk], dat ten koste van zijn gelijken groeide, en die ons ervan wil overtuigen dat met de val van dat rijk de inheemse volken van deze landen verslagen zijn”. Om die reden “hoeven noch de Spaanse staat noch de katholieke kerk ons ergens vergeving om te vragen.”

In 2021 vieren zij dat het 20 jaar geleden was ze de Marcha del Color de la Tierra hielden, de optocht voor de Kleuren van de Aarde, die de Zapatistas en het Nationale Inheemse Congres (Congreso Nacional Indígena, CNI) maakten, “om een plaats op te eisen in deze nu afbrokkelende natie”. Nu nodigen ze het CNI opnieuw uit om de Zapatistas te vergezellen, “met het virus van verzet en rebellie. Als zodanig zullen we naar de vijf continenten gaan.”

Zie hier de verklaring van het EZLN in het Spaans.