Ga naar de inhoud

De slag om Lützerath begint

Jarenlang wordt al actie gevoerd, met alle mogelijke middelen, tegen de verwoestende dagmijnbouw van energieconcern RWE (in Nederland: Essent!) in het bruinkoolgebied in Rijnland-Palts (onder Bonn). Nu dreigt een heel dorp afgebroken te worden om de bruinkool eronder af te kunnen graven. Maar daar is massaal verzet tegen.

4 min leestijd

(Door: Lutsiblijft)

De Duitse regering (met daarin de Groenen, zo mogelijk nog rechtser dan de SPD) geeft geen krimp en zendt momenteel massale politiemachten naar het dorp. Maar de huizen zijn bezet, er zijn actiekampen en men bereidt zich al langer voor op blokkades en actief verzet tegen de ontruiming. Het gaat natuurlijk om klimaat en CO2, maar ook om een prachtig landschap dat behouden moet blijven. En nu dus een heel dorp (er zijn al eerder dorpen in de buurt gesloopt).

{youtube}frp5_hj0FkU{/youtube}

Oorspronkelijk was Dag X voor 10 januari gepland, maar kennelijk hebben de autoriteiten hun plannen vervroegd. Er wordt nu opgeroepen massaal naar het gebied te gaan om verzet te helepen bieden. Er zijn natuurlijk politiecontroles, en de eerste barrikades, maar er zijn ook nog allerlei manieren om via landweggetjes daar te geraken.

Op internet (indymedia-dld) is nu ook een oproep met tips te lezen (gedeeltelijk vertaald op indymedia-nl) om ook andere actiedoelen te kiezen die met RWE te maken hebben, als het niet (meer) mogelijk is om in Lützerath te geraken: in de omgeving staan honderden pompen bijvoorbeeld om te voorkomen dat de bruinkoolmijn volloopt. Ook zijn er speciale spoorlijnen om de bruinkool mee af te voeren.

Wat dat betreft is het wellicht goed om te wijzen op de aanzienlijke bezittingen van RWE in Nederland. Niet alleen bezit het energieconcern een eigen energiecentrale in de Eeemshaven. Maar ook heeft het door essent over te nemen een hele reeks centrales verworden, en een hoofdkantoor in Den Bosch.

Van wikipedia:

In Nederland heeft RWE Generation, ex-Essent, energiecentrales in:
Geertruidenberg (de Amercentrale)
Maasbracht (de Clauscentrale)
Moerdijk (de Centrale Moerdijk)
Geleen (gedeelde eigenaar met DSM: de Centrale Swentibold)
Cuijk (de Centrale Cuijk)
Linne en Gramsbergen (de waterkrachtcentrales aldaar)
Tevens beheert Essent een aantal warmte-krachtcentrales (die op afstand bediend worden vanuit het Regionaal Centrum Eindhoven).

Websites voor meer info (je wilt misschien tor of een vpn gebruiken)

https://luetzerathlebt.info/

Alle info-tickers: https://luetzerathlebt.info/ticker/index.html

https://www.ende-gelaende.org/ende-gelaende-goes-luetzerath/

Twitter https://twitter.com/luetzibleibt

https://movement-hub.org/lutzerath-schutzen-infocall-4/

{youtube}w3VyFbzCTkg{/youtube}

Van indymedia.nl:

Dus het soort acties dat ze zoeken zijn:
1. mensen die de pompen rond de mijn uitzetten (die het water uit de mijn halen). Rond Garzweiler en Hambach zijn er meer dan 1000 pompen en het is onmogelijk ze allemaal te bewaken.
2. Het blokkeren van de ingangen van Garzweiler en Hambach (wat sinds 2014 meerdere keren is gebeurd).
3. Het blokkeren van de leveringsbanden die van de graafmachines naar de kolenopslag leiden. Er zit een veiligheidskoord op het punt waar de kolen van de graafmachine op de band gaan, waardoor de band en dus ook de graafmachine stopt. Na het stoppen van riem en graafmachine kun je nadenken over creatieve manieren om deze zo lang mogelijk te blokkeren (er zijn in het verleden zelfs concerten geweest).
4. Het blokkeren van de graafmachine zelf. Is in het verleden meerdere malen gebeurd, zelfstandig door kleine groepen maar ook tijdens massale acties zoals Ende Gelaende.
6. Het blokkeren van de kolentrein Noord-Zuid. Dit blokkeert effectief het kolentransport naar in de hele Rheinische Revier en de aanvoer naar de kolencentrales Neurath en Niederaussem.
6. Blokkeren en protesteren bij de RWE kantoren in Keulen.
RWE Power AG: Zentrale Köln, Stüttgenweg 2, 50935 Keulen
T +49 221 480-0
Coördinaten:
50.923.715°N
7. Blokkering van het RWE kantoor in Essen
RWE Campus, RWE Platz 1-7, 45141 Essen
T +49 201 5179-0
8. Het blokkeren van de kolencentrales zelf (NEurath, Niederaussem, Weisweiler) Gebeurde in het verleden en leverde veel publiciteit op (zie november 2017 toen “We shut down” Weisweiler blokkeerde en hen dwong de centrale uit te schakelen), maar leverde Ende Gelande ook veel negatieve publiciteit op toen zij een centrale in de Lausitz binnenvielen en bezetten.

Bron: https://de.indymedia.org/node/250013