Ga naar de inhoud

De Oorlog tegen de democratie in Latijns Amerika

Film en gesprek vanaf 19:00 uur bij Studio K, Timorplein 62 Amsterdam op 13 februari, toegang 6-12 Euro, cineville is ook geldig

2 min leestijd

(English version here)

Latijns-Amerika heeft momenteel te maken met massale protesten over het hele continent, van Chili tot Haïti en Ecuador. Toch zien we ook een heropleving van ddoor Westerse regeringen gesteunde antidemocratische krachten, met rechtse militaire staatsgrepen in Bolivia (2018) en Honduras (2008) en een gerechtelijke ”zachte staatsgreep” in Brazilië (2016).

Tijdens dit evenement vertonen we een klassieke, bekroonde documentaire over de invloed van Washington in Latijns-Amerika sinds de Tweede Wereldoorlog, gevolgd door een inleiding en een vraaggesprek met de Argentijnse activist Alejandra Slutzky, die al heel lang actief is. Hoeveel is er veranderd sinds The War On Democracy voor het eerst werd uitgebracht in 2007? En wat kunnen we doen in solidariteit met Latijns-Amerika? Komt allen voor een vruchtbare discussie in Studio/K op 13 februari.

*) Over de spreker: Alejandra Slutzky is een politieke vluchteling uit Argentinië, wiens ouders en een groot deel van haar familie verdwenen zijn onder de door de VS gesteunde Videla dictatuur. Ze is een van de oprichters van H.I.J.O.S. Nederland, onderdeel van de internationale H.I.J.O.S.-organisatie die de kinderen van de verdwenenen in Latijns-Amerika onder verschillende dictaturen ondersteunt. Alejandra heeft vele boeken geschreven en is ook actief als antiracistisch organisator voor Comite 21 Maart in Nederland.

*) Over de film: Aan de hand van archiefbeelden van Michael Moore’s archiefexpert Carl Deal laat ‘The War On Democracy’ (2007) zien hoe een reeks legitieme regeringen in de Latijns-Amerikaanse regio sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw door een seriële interventie van de VS ten val is gebracht. Naast de focus op het echte verhaal achter de poging tot omverwerping van president Chávez in 2002 en hoe mensen opstonden om zijn terugkeer naar de macht te laten gebeuren, zoomt de film in op de bredere opkomst van populistische regeringen, geleid door inheemse leiders die streven naar lokale onafhankelijkheid.

*) Over de organisatie: Dit programma wordt georganiseerd door Studio/K in samenwerking met H.I.J.O.S. Nederland, onderdeel van de internationale H.I.J.O.S.-organisatie die de kinderen van de verdwenenen in Latijns-Amerika onder verschillende dictaturen ondersteunt. 50% van de kaartverkoop wordt gedoneerd aan de H.I.J.O.S. Stichting.