Ga naar de inhoud

De Juncker-Commissie: de financiële industrie bedient de hendels

Pierre Moscovici op Economische Zaken; een conservatieve Engelsman op Financiële Diensten: de samenstelling van de nieuwe Europese Commissie is als gezegend brood voor de banken en het financiële bedrijf. Niet zo voor de Europese bevolking die verder de prijs betaalt voor de crisis van 2008 en niet beschut is tegen een volgende financiële crisis.

3 min leestijd

(Oorspronkelijk verschenen bij Attac Vlaanderen)

Pierre Moscovici werd benoemd als Europese commissaris bij Economische Zaken en zal namelijk de opdracht hebben om de budgettaire striktheid te doen respecteren en om de taks op financiële transacties (F.T.T.) in werking te stellen. Die benoeming is geen goed nieuws voor allen die wensen dat financiën eindelijk onder overheidsvoogdij zouden komen. Te Bercy is Pierre Moscovici die zichzelf geproclameerd heeft als ‘minister van de ondernemingen’, niet gestopt de belangen van de banken te verdedigen. Hij heeft namelijk een onbeduidende bankenhervorming ‘uitgebroed’ die veel zwakker is dan de nochtans gematigde voorstellen vanuit de Commissie.

Hij heeft zich ook toegelegd op het torpederen van het Europese project van een F.T.T. Als de civiele bewegingen niet tussenkomen dan zal hij dit werk in Brussel kunnen afwerken. Pierre Moscovici was onder de Franse president François Hollande een van de symbool-ministers in het afzweren van de Europese bezuinigingsmaatregelen. Hij riep toen op om de financiën te muilkorven en om de bezuinigingspolitiek van Europa te stoppen. Als nieuwe commissaris zal hij nu de opdracht hebben de bezuinigingen in praktijk te brengen onder de leiding van de zeer orthodoxe Finse vice-president Jyrki Katainen.

Pierre Moscovici zal goed omringd zijn met Jonathan Hill die de financiële diensten moet leiden. Hill is de stichter van een lobby firma ‘Quiller Consultants’ die gespecialiseerd is in financiën en die namelijk ook werkt voor HSBC of voor de City, het financiële hart van Londen (1). Nabijheid met de middens van het bedrijfsleven lijkt een voorwaarde te zijn om deel uit te maken van de Commissie van Juncker die vroeger zelf de leider was van een bekend belastingparadijs.

De nieuwe commissaris belast met Klimaat en Energie is Miguel Arias Canete die aandelen heeft bij twee petroleum ondernemingen – ‘Petrolifera Ducor SL’ en ‘Petrologis Canarias SL’ – die allebei gedomicilieerd zijn in een belastingparadijs op de Canarische eilanden. De nieuwe Maltese commissaris voor Milieu, Zee en Visvangst is een zakenman die tot 2013 verantwoordelijk was in een multinationale onderneming van toerisme (2).

Tenslotte wordt Cecilia Malmström, de vroegere liberale minister in Zweden (het land dat naast Groot-Brittannië onder de 28 lidstaten het meest positief staat tegenover vrijhandel), belast met het doen goedkeuren van een recentelijk afgesloten akkoord tussen de E.U. en Canada, en zij moet het project van een Trans-Atlantisch akkoord verder onderhandelen.

De samenstelling van de ‘Juncker’ Commissie kondigt een versterking aan van de neoliberale politiek die Europa verder naar de afgrond brengt. Voor ATTAC getuigt dat van een echt misprijzen voor de miljoenen Europese burgers die wensen te breken met het dogma van de bezuinigingen en met de overheersing door financiën, om aan de ecologische en sociale transitie te beginnen.