Ga naar de inhoud

De huidige situatie in Soedan en de invloed van de EU op de revolutie

Op 2 augustus hield Doorbraak-activist Rezager Kurshy een toespraak op het No Border Camp in Wassenaar. Hier de integrale tekst, vertaald in het Nederlands.

5 min leestijd

(Door Rezager Kurshy, oorspronkelijk verschenen bij doorbraak, Foto: bij de demonstratie van 13 juni,in Den Haag)

Dit is een speech door een overlevende van de genocide in Darfur. Ik stel het erg op prijs dat jullie allemaal gekomen zijn, en wil jullie bedanken voor jullie empathie, enthousiasme en nieuwsgierigheid.

Het is schandalig dat mensen als ik nog steeds moeten vechten om veilig te kunnen leven, zoals elk van jullie leeft in veiligheid. In Soedan leefden we dertig jaar onder dictator, warlord Al-Bashir. Hij pleegde genocide in Darfur, het Noeba-gebergte en het Blauwe Nijl-gebied, hij splitste Soedan op en bood onderdak aan Osama Bin Laden!!

Al die tijd werd hij gesteund door het westen om aan de macht te blijven. Nu is er in Soedan een nieuwe generatie opgestaan en die gelooft in slechts één zin: “kogels doden niet, stilte wel”. Met massale protesten staan we op en we hebben Al-Bashir zijn macht ontnomen.

Burhan werd president en Hemedti werd zijn vice-president. Hemedti is de leider van de RSF, ofwel Janjaweed, die de genocide pleegde in Darfur. Burhan is de voorzitter van de militaire transitieraad.

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton zei dat dat de Verenigde Staten niets van doen hebben met Soedan. Maar de EU is wel heel nauw betrokken bij Soedan, omdat het land op de route ligt van Oost-Afrikaanse vluchtelingen en migranten op weg naar Europa. Momenteel gaat het om zo’n vier miljoen mensen. De EU wil hen tegenhouden. Samen met de Afrikaanse Unie is men daarom het Khartoem-proces gestart waarbij de EU geld geeft om Afrikanen in Afrika te houden.

Het geld dat de EU geeft gaat naar grenscontrole, en raadt eens wie de grenscontroles doet? De Janjaweed van Hemedti. Die steken dus het geld in de zak. Terwijl ze zelf mensenhandel doen: ze pakken vluchtelingen en migranten op en verkopen ze aan de Libische slavenhandelaren! De Libische warlord Haftar heeft kampen opgezet waar hij hen leert schieten om hen vervolgens naar de frontlinies van de Libische burgeroorlog te sturen. De vrouwen en kinderen worden ingezet om water en kogels aan te voeren naar de strijders aan het front.

Overigens opende de EU ook een kamp in Niger om daar Afrikaanse vluchtelingen en migranten op te sluiten. En de Libische ‘kustwacht’ wordt ook betaald om te voorkomen dat vluchtelingen en migranten Europa bereiken.

De EU laat Afrikaanse vluchtelingen en migranten verdrinken, en velen van hen die Europa wel bereiken leven op straat en sommigen zitten zelfs in gevangenissen! Sommigen van hen worden, getraumatiseerd als ze al zijn, gedeporteerd. En nu horen we steeds meer verhalen van vluchtelingen en migranten die geslagen en vermoord zijn na hun deportatie.

We moeten duidelijk zijn. De EU en haar bondgenoten moeten terug aan de onderhandelingstafel en hun opvattingen veranderen: we zijn allemaal menselijke wezens, en wie echt menselijk is zal nog geen vlieg kwaad doen. De EU moet onder ogen zien dat Afrikaanse vluchtelingen en migranten vermoord worden in hun eigen land, in Libië sterven als sprinkhanen en met duizenden verdrinken in de Middellandse Zee!

Wij krijgen geen bescherming omdat we geen witte Europeanen zijn!

We komen niet voor ons plezier of zelfs maar om een beter leven te hebben…. we vluchten om ons leven te redden van de oorlogen!

De geweren die massamoorden aanrichten zijn niet gemaakt in Soedan.

EU, draai er niet langer om heen: stop met het leveren van geweren aan Soedan. Wij vluchten vanwege jullie beleid. Als je wilt dat we stoppen met naar Europa komen, stop dan met het destabiliseren van onze landen. Met jullie beleid dwingen jullie dwingen ons om te komen. Stop de oorlog tegen vluchtelingen en migranten. Stop de migratiebeheersing. Stop het hypocriete beleid dat mensen blijft vermoorden vanwege geld.

Wie iets kapot heeft gemaakt moet helpen met het repareren. De EU moet vluchtelingen en migranten helpen hun landen weer op te bouwen, helpen om werk te vinden in hun landen, hen onderwijsmogelijkheden geven, en hen niet aan het lijntje houden. Dan zal niemand naar Europa komen, behalve misschien voor een vakantie, zoals ook Europeanen voor vakantie naar Afrika komen.

Ik ben niet anti- Europees of autoritair, maar ik ben ook een menselijk wezen. En ik ben ervan overtuigd dat ik recht heb om te leven in de grote wereld. Ik ben een overlevende van alle ontwikkelingen die ik schetste. Niemand kan me ervan weerhouden dat te zeggen. Ik ben getraumatiseerd en slachtoffer van dit beleid.

Dank jullie wel. Sorry, nog één gedachte: wij hebben een solidair netwerk nodig. Ik bedoel wij als vluchtelingen en migranten, en jullie als activisten, vechten tegen hetzelfde probleem. Kom alsjeblieft meedoen aan onze demonstraties. Bijvoorbeeld als de Soedanezen protesteren bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. We hebben jullie solidariteit nodig, en we zullen ook naar jullie activiteiten komen. Nogmaals bedankt en prettig weekeinde.

Rezager Kurshy