Ga naar de inhoud

De financiële lobby ruikt de overwinning: strategie van bangmakerij om Robin Hood Taks tegen te houden

De financiële sector was volop bezig met het opzetten van een immense lobby tot bangmakerij van de Europese Commissie om zo haar voorstel voor een belasting op financiële transacties (FTT) op EU-niveau te blokkeren, aldus een nieuw rapport van het Corporate Europe Observatory (CEO) dat net is gepubliceerd [1], vóór de EU-ministers van Financiën bijeenkwamen in Kopenhagen.

3 min leestijd
Placeholder image

(Het origineel verscheen bij Attac-Vlaanderen)

En deze lobby-strategie blijkt succesvol te zijn geweest, gezien de opmerkingen van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble na de laatste EU-Raad, die wist te zeggen dat een FTT in de EU of de eurozone niet mogelijk was.
Het rapport van CEO laat zien hoe een bevoorrechte toegang tot de politieke macht, gecombineerd met een mediacampagne om onrust te zaaien over de effecten van de belasting, hebben geholpen om de oppositie te verwarren. Met behulp van gemanipuleerde gegevens heeft de financiële sector de economische effecten van de belasting overdreven, en beweerden ze dat de kosten de industrie zouden aanzetten om offshore te gaan .

De auteur van het rapport , Ester Araúzo, zei: “Banken, hedgefunds en financiële handelaren hebben alles uit de kast gehaald om te proberen te voorkomen dat de Robin Hood belasting wordt ingevoerd in Europa of de Eurozone. En hun vrienden in de regeringen van het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Nederland en elders lijken het idee dan ook te laten varen. De Eurozone is zwaar verdeeld, en nu bijten de grote voorstanders Frankrijk en Duitsland in het zand. Zij hadden zich uitgesproken voor het idee, en proberen nu op de proppen te komen met een sterk verwaterd alternatief.”

Grote bedrijven, zoals tussenhandelaar en makelaar ICAP en de spread betting ( risicovol gokwerk) onderneming CMC Markets, onderhouden nauwe banden met de Britse regering om ze tot oppositie te dwingen, terwijl de verenigingen van internationale financiële lobbyisten, waaronder de “International Swaps and Derivatives Association of Financial Markets in Europe” (AFME) ook fel hebben gelobbyd bij de instellingen van de EU, door middel van brieven, media verklaringen en via informele bijeenkomsten.

Het rapport laat zien hoe door het manipuleren van cijfers, de lobby-industrie a.h.w. een rampscenario voorspelt, als een dergelijke belasting zou worden ingevoerd, terwijl ze tegelijk in alle talen zwijgen over de positieve impact die een dergelijke belasting zeker zou hebben op de financiële stabiliteit.
Nu over de voorstellen moet worden beslist door de Raad van de EU – waarvoor eenparigheid van stemmen over de belasting vereist is – lijkt de FTT bestemd voor de vuilnisbak.

Arauzo voegde er nog aan toe: “Dit is een gemiste kans om een echte verandering door te voeren om zo de speculatie tegen te gaan en om een gevaarlijk gedereguleerde financiële sector, die de EU heeft tot de huidige crisis heeft gevoerd, eindelijk te reguleren “

————–

Met dank voor de vertaling aan Inge De Vriendt