Ga naar de inhoud

De EU doodt vluchtelingen: geen Frontex maar Veerboten!

19.4.2015 Gisteren nacht zijn tenminste 650 bootvluchtelingen ongeveer 73 zeemijlen noordelijk van de Libische kust op weg naar Italië verdronken. Ze zaten aan boord van een 30 meter lange kotter, die omsloeg toen het vrachtschip King Jacob naderde om hulp te bieden. Er zijn maar 28 overlevenden.

2 min leestijd

(Ongeautoriseerde vertaling van verklaring in het Duits: Die EU tötet Flüchtlinge: Fähren statt Frontex! Foto, niet van de beschreven ramp, van www.proasyl.de)

Het is de grootste vluchteling-scheepsramp in de recente geschiedenis van de Middellandse Zee. De EU is met haar besluit van 27 augustus 2014 om de reddingsoperaties op de Middellandse Zee te beperken, verantwoordelijk voor deze massale dood.

De EU heeft de middelen en de mogelijkheden om vluchtelingen op de Middellandse Zee te redden. Maar ze laat de mensen verdrinken.

In de afgelopen weken werden wij van Alarm-telefoon Watch the Med directe getuigen, als vluchtelingen op boten streden om te overleven en familieleden zich om hen zorgen maakten. Wij werden ook getuige hoe de kustwachten van Italië en Malta, net als steeds meer bemensingen van commerciële schepen, inspanningen verrichtten om te redden, maar vaak het sterven niet konden verhinderen omdat ze niet goed genoeg toegerust waren. De achtergrond hiervan zijn de politieke besluiten van de Europese Unie.

Fort Europa heeft de afgelopen 25 jaar tot tienduizenden doden in de Middellandse Zee gevoerd.

Verantwoordelijk zijn:

De politici en politie die met het Schengen-regime besloten hebben tot de de allesomvattende visa-dwang en de georganiseerde klopjacht op vluchtelingen en migranten zonder visum,

De politici, politiebeamtes en militairen die de laatste 10 jaar met Frontex de grensbewaking boven de mensenrechten hebben gesteld en sinds de Arabische lente de zee tussen Libië en Italië in een zee-hogebeveiligingsszone hebben veranderd,

De toppolitici van de EU die op 27 augustus 2014 in Brussel besloten tot het einde van de Italiaanse Mare Nostrum operatie en het inkrimpen van het reddingsprogramma op de Middellandse Zee en besloten tot de afschermingsoperatie Triton-Frontex voor de Italiaanse kusten!

Zij dragen de verantwoordelijkheid voor de duizenden doden van de afgelopen maanden in het zeegebied tussen Libië en Italië

Er moet een einde aan het sterven komen!

Wij eisen een met onmiddellijke ingang in te stellen directe veerbootverbinding voor vluchtelingen uit Tripoli en andere plekken in Noord Afrika naar Europa.

Wij eisen veilige en legale wegen om toevluchtsoorden te bereiken, zonder dodelijke risico’s te hoeven lopen.

Wij roepen iedereen op, ongeacht de confessionele en politieke overtuiging, om onmiddellijk directe acties te ondernemen tegen de moorddadige politiek van de EU.

Watch the Med Alarm Phone http://www.watchthemed.net/

info@watchthemed.net