Ga naar de inhoud

De doden komen

Lijken van vluchtelingen die stierven aan de grens van Europa, zijn door activisten opgegraven en worden vandaag illegaal herbegraven in Berlijn.
Waarom deze ontiegelijk heftige actie, en is dat nog aanvaardbaar?

5 min leestijd

(Overgenomen van grutjes.nl)

Een paar maanden geleden liet de kunstenaarsgroep Zentrum für Politische Schönheit voor het eerst van zich horen. De Duitse groep verwijderde toen monumenten voor de slachtoffers van de Berlijns Muur, en verplaatste ze van Berlijn naar de muren rond Europa.

Daarmee gaf ze de monumenten een nieuwe betekenis.
Hun redenatie is ongeveer als volgt: ‘gedenk niet alleen slachtoffers uit het verleden, maar ook de slachtoffers die we nu maken, op dit moment.

doden2

Er is geen verschil tussen de mensen die toen de muur over wilden vanuit Oost-Duitsland, en de mensen die nu dagelijks sterven terwijl ze in bootjes de Middellandse zee over proberen te komen, of terwijl ze over de muren en hekken rond Europa heen proberen te klimmen.
Het enige verschil is dat de Berlijnse Muur veel minder mensen de dood in heeft gejaagd.
En dat heel veel mensen niet eens weten dat er muren rond Europa staan.

De reden dat mensen voor een bootje kiezen in plaats van land, is dat de landroute nog veel onmogelijker en soms gevaarlijker is.
Expres. Door bewust beleid van onze politici.

doden3

Je kunt je voorstellen dat de actie van het verplaatsen van de monumenten heftige reacties en veel publiciteit hebben gegeven. Overigens waren de reacties zeker niet alleen negatief – de vergelijking is immers duidelijk niet uit de lucht gegrepen, en kan moeilijk worden afgedaan als vandalisme.
Die Zeit schreef bijvoorbeeld: „This year’s most important and inconvenient act of commemoration“

Doden opgraven

Inmiddels heeft de kunstenaarsgroep een hogere versnelling ingeschakeld.

De vluchtelingen die sterven aan de grenzen van Europa worden meestal in anonieme massagraven gegooid.
Met toestemming van de familie, maar allicht niet van de Duitse overheid, zijn enkele lichamen opgegraven, worden ze naar Duitsland getransporteerd om daar op een fatsoenlijke manier herbegraven te worden.

Deze actie wordt gefinancierd via crowdsourcing op Indiegogo. De campagne loopt nog altijd, omdat men meer lijken hoopt te herbegraven.
De eerste twee worden als het lukt vandaag in Berlijn ter aarde besteld.

Op zondag 21 juni 2015 volgt een mars, en wil men met bloemen en pikhouwelen een groot plein onder de ogen van politieke besluitmakers omtoveren in een grafmonument voor de ‘slachtoffers van hun beleid’.

{youtube}9hXoIm6M_IM{/youtube}

(klik in de spelende video op ondertitels voor Engelse ondertiteling)

Gaat dat niet te ver?

Ik ben niet dol op activisme met lijken. Dus ja, misschien wel.

Aan de ene kant kun je dit zeer zeker afstotelijk en respectloos vinden.
Aan de andere kant kun je je afvragen wie er hier nu solt met lijken. De vluchtelingen lagen in massagraven, en in één geval zelfs al maanden op elkaar gestapeld in vuilniszakken in een koelcel. Inderdaad, zeer, zeer afschuwelijk.
Nu worden ze herbegraven in het land waar ze heen wilden, met een dienst, imam en waardigheid.

Als de overheid dat tenminste toestaat.

doden5

En:

  • Nu we dagelijks gebombardeerd worden met onzin over hoe we worden overspoeld met vluchtelingen
    (vorig jaar kwamen 200.000 mensen naar Europa, dat is 0,04% van de Europese bevolking en dus nagenoeg niks voor een heel continent) ;
  • Nu politici reageren op de duizenden verhongerende en verdrinkende vluchtelingen aan onze grenzen met de inzet van militaire middelen
    (en zelfs het voorstel om alle boten aan de Libische kust onklaar te maken – tot zover de Libische visserij?) ;
  • Nu het inlevingsvermogen van mensen op zo’n dieptepunt is gekomen dat we landen als Marokko betalen om vluchtelingen van de kust weg te halen en in de woestijn te dumpen, waar ze regelmatig verhongeren en verdorsten zonder dat iemand het ziet;
  • Nu Noord-Europese politici (zoals de Duitsers en ons eigen kabinet) steeds vaker beweren dat ze er alles aan doen om het drama van de bootvluchtelingen te beëindigen, terwijl zij het in werkelijkheid juist veroorzaken door te eisen dat Zuid-Europa geen vluchtelingen naar het Noorden toelaat;

Nu het zo ver is gekomen, is dit misschien wel een noodzakelijk middel, om de ver van mijn bed show naar hier te halen, inzichtelijk te maken en voelbaar?

Wat vind jij?

foto's:
[Centre for Political Beauty]

Update

doden6

Onder flinke belangstelling en in aanwezigheid van een imam, is het lichaam van een vrouwelijke vluchteling herbegraven op een islamitische begraafplaats in Berlijn. Zij is verdronken op de Middellandse Zee.

Tijdens de begrafenis stonden enkele rijen stoelen klaar voor onder andere Angela Merkel en andere politici. Die kwamen echter niet opdagen.

De man en het kind van de Syrische vrouw hebben de reis overleefd en zijn zelfs in een asielzoekerscentrum in Duitsland, maar ze mochten vanwege Duitse bureaucratie de begrafenis van hun vrouw en moeder niet bijwonen…

Een Duitstalig verslag van de toespraken en de reactie van een journalist, die het allemaal maar „Gutmenschenscheiße“ vond (waarmee hij feitelijk een goede illustratie van de gevoelloosheid gaf waar de actie zich op richtte), vind je hier.