Ga naar de inhoud

De criminele organisaties van Erdoğan zijn actief in heel Europa

Erdoğan is een crimineel. Hij is leider van een criminele bende. Er komt een dag dat hij verantwoording moet gaan afleggen. Dat zei journalist Ahmet Şık nadat hij werd gearresteerd in 2011. Hij had net een boek geschreven over de criminele organisatie van de Gülen-beweging, die zich toentertijd diep had genesteld in het Turkse staatsapparaat. In die tijd had Erdoğan nog niets te vrezen van zijn bondgenoot Fethullah Gülen. In tegendeel, Gülen bewees hem als trouwe vriend en coalitiepartner nuttige diensten, onder andere door het uitschakelen van zijn tegenstanders.

8 min leestijd

(Door Ender Kaya, oorspronkelijk verschenen bij Doorbraak, illustratie van sol)

Samen met Gülen zette Erdoğan talloze mensen achter de tralies op basis van valse beschuldigingen. Şık was niet de enige. Can Dündar, een journalist van de krant Cumhuriyet, werd eveneens opgepakt. Dat was nadat hij een geheim Turks wapentransport naar de jihad strijders in Syrië onthulde. Dündar werd opgepakt nadat Erdoğan hem tijdens een interview op tv openlijk had bedreigd. Na zijn voorwaardelijke vrijlating overleefde Dündar een moordaanslag voor de ingang van de rechtbank waar hij zojuist een zitting had gehad. Hij vluchtte daarop naar Duitsland, en leeft sindsdien in ballingschap.

Nadat Gülen zijn jarenlange trouwe dienst wilde bekronen met een coup zette Erdoğan de prediker op de lijst van gezochte terroristen. Zijn plaats werd ingenomen door de evenzo criminele Grijze Wolven. Hun grote leider Devlet Bahçeli zorgde er samen met zijn coalitiepartner Erdoğan voor dat de leiders van de Grijze Wolven-maffia een voor een werden vrijgelaten. Kortom, de pionnen werden ingeruild, maar de criminele structuur bleef het zelfde.

Aanslag op Berîvan Aslan voorkomen

Het voormalige parlementslid van de Groenen in Oostenrijk, Berîvan Aslan, ontkwam onlangs hoogstwaarschijnlijk aan een moordaanslag toen een spion van Turkse geheime dienst MİT, Feyyaz Ö., op het laatste moment besloot om zich over te geven aan de Oostenrijkse autoriteiten. Aslan werd eerder, in 2016, ook al gewaarschuwd voor een aanslag door een moordteam uit Turkije. Ze stond op een dodenlijst, samen met andere politieke figuren als Peter Pilz, Andreas Schieder en Efgani Dönmez.

Wenen wordt al een tijd geteisterd door gewelddadige aanvallen van Turkse fascisten. In juni dit jaar vielen Grijze Wolven dagen achter elkaar Koerdische en linkse demonstranten aan die in de Oostenrijkse hoofdstad protesteerden tegen de Turkse bombardementen op de bevrijde Syrische regio Rojava. De fascisten probeerden ook het gebouw van het lokale Koerdische Centrum in brand te steken. De vrouwen die meededen aan een protest in het pand moesten vluchten. Volgens Aslan liet de Weense politie de extreem-rechtse groep hun gang gaan. Ze noemde het optreden van de politie laks en schandalig, ook omdat bij een anti-fascistische tegendemonstratie wel mensen werden opgepakt. Blijkbaar vormen voor de Oostenrijkse politie anti-fascisten een grotere bedreiging dan de Turkse fascisten van de Grijze Wolven, zei ze in een interview. Het opkomende geweld van Turkse nationalisten beperkt zich overigens niet alleen tot Oostenrijk. Ook in Frankrijk en Duitsland is afgelopen jaren een toename van geweldsincidenten te zien.

Knokploeg Osmanen Germania

De Turkse criminele motorbende Osmanen Germania in Duitsland wordt wel het internationale leger van Erdoğan genoemd. Aantal leiders van de extreem-rechtse club zit momenteel een straf uit voor poging tot moord, illegale wapenhandel, chantage, drugshandel en verkrachting. De Osmanen Germania kwamen in Nederland in het nieuws toen ze ook hier een afdeling wilden oprichten.

In Zweden werden in 2018 de nauwe banden blootgelegd tussen de Turkse regering, de Osmanen Germania en de Union Internationaler Demokraten (UID) die tot 2018 de Union Europäisch-Türkischer Demokraten (UETD) heetten. Uit onderzoek bleek dat de Turkse regering in Zweden via AKP-politicus Metin Külünk en UID-voorzitter Özer Eken grote sommen geld doorsluisde naar de Osmanen Germania. Men wilde de motorbende inzetten tegen de Koerdische oppositie in Zweden.

Begin januari 2017 ontving de Deense geheime dienst PET informatie over geplande politiek gemotiveerde moorden in Denemarken. Die mislukten daardoor. De Turkse regering bleek erbij betrokken te zijn, en vermoedelijk waren leden van de Gülen-beweging het doelwit.

Külünk is een goede vriend van Erdoğan. Hun families kennen elkaar al twee generaties. Külünk en Erdoğan komen beide oorspronkelijk uit de provincie Rize en brachten het grootste deel van hun jeugdjaren door in dezelfde buurt in Istanboel. Külünk is tegenwoordig plaatsvervangend woordvoerder van Erdoğans partij AKP voor buitenlandse zaken. Het geld dat hij overhandigde aan de leden van Osmanen Germania, in een cosmetica studio in Berlijn, werd volgens het onderzoek gebruikt voor de aankoop van wapens. In opgenomen telefoongesprekken is te horen dat Külünk de motorbende opdracht geeft tot aanvallen op politieke Koerden, en er daarbij aandringt om de afranselingen te filmen. Die films zouden dan in Turkije kunnen worden gebruikt “als afschrikmiddel” voor mensen die tegen Erdoğan zijn.

Pro-Erdoğan demonstraties

In 2017 hadden het programma Frontal21 van de tv-zender ZDF en de Stuttgarter Nachrichten al onthuld dat er een eveneens geheime ontmoeting was gewest tussen de internationale lobbyorganisatie van de AKP, de UETD en de Osmanen Germania. Ze namen samen deel aan een conferentie in het zomerresort in Antalya. De nauwe banden werden overigens al in juni 2016 duidelijk toen Külünk probeerde het stemmen in het Duitse parlement voor het erkennen van Armeense Genocide te beïnvloeden door samen met UETD Mannheim-voorzitter Yılmaz İlkay Arin de Osmanen Germania aan te zetten om pro-Erdoğan demonstraties te organiseren. Külünk zou de Osmanen Germania ook opdracht hebben gegeven om de Duitse tv-satiricus Jan Böhmermann te bedreigen.

Zo is duidelijk hoe de lijnen lopen van de internationale criminele organisatie van Erdoğan: van het hoogste regeringsniveau naar de lokale afdelingen van de extreem-rechtse motorclub. Duitse media publiceerden een foto van de ontmoeting tussen Külünk en Mehmet Bağcı, de leider van de Osmanen Germania. Ook is er een foto van İlnur Çevik, een andere bekende adviseur van Erdoğan, die met leiders van de Osmanen Germania poseert in zijn ambtskantoor in Turkije. Hij vond het kennelijk geen probleem om voor de foto een T-shirt met het symbool van de criminele motorclub aan te trekken.

Overgenomen van Sol.

Nog meer bedreigingen

De parlementsleden Sevim Dağdelen (Linke) en Cem Özdemir (Grünen) werden bedreigd nadat ze voor de erkenning van de Armeense Genocide gestemd hadden. Dağdelen spreekt van een netwerk dat bestaat uit zesduizend MİT-agenten, imams, trollen, hackers, lobbyisten en bendes van criminelen, zoals de Ottomanen Germania. De Stuttgarter Nachrichten en de ZDF leverden overtuigende bewijzen dat Turkse politici opdracht gaven aan de Osmanen Germania tot politieke moorden. Dağdelen en Stuttgarter Nachrichten-onderzoeker Franz Feyder vinden het maar vreemd dat Duitsland geen politieke wil toont om de schuldigen voor deze politieke misdrijven te vervolgen.

De Turkse HDP-parlementariër Garo Paylan waarschuwde eerder al voor mogelijk aanslagen in Europa. Hij sprak over een dodenlijst met namen van dissidenten en over een moordteam van de MİT dat naar Europa was gestuurd. Naar aanleiding van deze uitspraken werden er in 2018 in het Duitse parlement vragen gesteld.

Ottomaanse Haarden

Ook aan de AKP gelieerd zijn de Ottomaanse Haarden. Die werden eveneens in verband gebracht met illegale activiteiten namens AKP in Europa. Na Frankrijk werd ook in Nederland een afdeling opgericht. De organisatie streeft naar een herstel van het Ottomaanse Rijk in haar oude ‘glorie’. Bij de oprichting van de eerste Nederlandse afdeling zei de voorzitter van de Nederlandse tak, Hasan Aydın, over aantijgingen dat de club een paramilitaire eenheid van de AKP zou zijn: “De Ottomaanse haarden hebben niets te maken met terrorisme of wat voor gewelddadige organisatie dan ook. We zijn een ngo die geen banden heeft met de AKP, hoewel we wel veel liefde koesteren voor onze leider Erdoğan.”

Op de sociale media van de organisatie, die inmiddels in diverse Europese landen afdelingen heeft, is te zien dat de Ottomaanse Haarden wel degelijk nauwe banden onderhouden met de AKP. Sinds de oprichting leidt de organisatie, die terug wil naar het “Grote Ottomaanse Rijk” op drie continenten, naar buiten toe een slapend bestaan.

Doelwit

Voormalig parlementslid Aslan antwoordde op de vraag waarom juist zij als doelwit werd uitgekozen: “Ik vertegenwoordig het brede platform van alevieten, liberale moslims en Koerden. Erdoğan wil door een aanslag op mij te plegen deze groepen angst aanjagen. Hij wil via mijn dood de boodschap overbrengen dat als je tegen hem bent, je nergens meer veilig bent. Dat ze je overal kunnen vinden. Dat ze je met geweld het zwijgen kunnen opleggen.”

Het geweld vanuit de Turkse staat tegen mensen en groepen die kritiek leveren heeft in het verleden al veel levens gekost. We herinneren ons nog de drie Koerdische activisten in Parijs die koelbloedig werden vermoord door de MİT. Het is belangrijk dat er verzet is tegen de fascistische aanvallen zoals we die afgelopen zomer in Wenen hebben gezien. Het was belangrijk dat er een anti-fascistisch blok gevormd werd, dat de straat op ging om te laten zien dat mensen van de minderheden, waar Aslan het over heeft, niet alleen zijn. De criminele organisaties van Turks extreem-rechts in Europa voelen zich niet op hun gemak als wij ze blijven achtervolgen via onderzoek, hen monitoren, en hun geheime structuren blootleggen zodat ze niet meer kunnen worden gefinancierd. Het is belangrijk dat organisaties als UID hun banden met overheden verliezen, en dat kan door te laten zien dat ze geen onschuldige lobbyclubs zijn, maar net zo crimineel als de Osmanen Germania.

Ender Kaya