Ga naar de inhoud

De Coup in Honduras en Chiquita

De situatie in Honduras bevindt zich weer in een patstelling sinds de op 28 juni afgezette president Zelaya op 22 september plotseling terugkeerde naar Tegucigalpa en zich daar in de Braziliaanse ambassade verschanste. Grote groepen mensen schoolden samen voor de ambassade en werden door politie en leger verjaagd.

2 min leestijd
chiquita-en-medium

(zie voor eerder berichten over de coup in Honduras: hier)

De coupregering kondigde de noodtoestand weer af, die na de coup ook een tijd van kracht was. Vervolgens vonden er een soort onderhandelingen plaats, maar waarnemers voorzagen dat de strategie van de coupregering is om tijd te rekken tot aan de datum van de nieuwe verkiezingen op 25 november aanstaande. Als Zelaya voor die tijd niet meer aan de macht zou kunnen komen, kan hij ook geen grondwetswijzigingen voorleggen die met een referendum bekrachtigd zouden kunnen worden, en kan hij dus ook niet herkozen worden. Zelaya had een ultimatum gezet op donderdag 15 oktober, en wat er nu uit de onderhandelingen gekomen is, is nog steeds onduidelijk. Beide kampen hebben melding gemaakt van een vage overeenkomst die ‘misschien een uitweg uit de crisis’ zou kunnen betekenen. (bron: bbc)

Ondertussen zijn er dagelijks demonstraties en acties tegen de coup. Sinds de staatsgreep van 28 juni zijn tenminste 20 tegenstanders van de zakenmannen-legerjunta gedood, waaronder 12 vakbondsleden. Dit verklaart Erasto Reyes, een advocaat die namens vakbonden in Honduras werkt en hun vertegenwoordiger is in het Frente Nacional de Resistencia contra el Golpe de Estado. (Bron: Spaanstalig interview op Honduras Laboral.)

Volgens het Colombiaanse dagblad El Tiempo huren Hondurese zakenlieden nu ook Colombiaanse ‘para’s’ in voor de beveiliging van hun bezittingen (noticias)

Vanuit de koepel van tegenstanders van de coup wordt opgeroepen tot een boycot van Chiquita. De fruitmultinational is nog steeds een van de machtigste ondernemers in het land, en heeft actief campagne gevoerd tegen Zelaya toen die een verhoging van het minimumloon afkondigde. Volgens stukken van onderzoeksjournalist Nicolas Kozzloff (zie hier) heeft het bedrijf ook opvallend goede contacten met de democratische leiding in de VS.
Meer informatie over de campagne: website.

In Duitsland wordt enige ophef gecreëerd over de connecties tussen de coupplegers en een instelling van de Liberale Partij FDP, de Friedrich Naumann Stiftung (zie voor meer info: indymedia-dld)

Website regering in ballingschap: guaymuras.net/
Actuele informatie over de situatie in Honduras:
http://hondurasresists.blogspot.com/
http://chiapas.indymedia.org/honduras/
http://www.narconews.com/