Ga naar de inhoud

De beste hotels

U dacht zeker dat we aan het adverteren waren geslagen op deze website? Nee hoor, nog steeds niet (als staat het water aan de lippen, financieel gezien). Dit bericht gaat over een aantal bijzonder hotels, die steun nodig hebben.

4 min leestijd

(Wilt u deze website blijven lezen, zonder reclame, paywalls of pop-ups, geef dan steun!)

Beste Hotel in Europa

Het City Plaza in Athene adverteert met de woorden: “geen zwembad, geen minibar, geen roomservice – en toch: Het Beste Hotel in Europa”.

Het hotel stond leeg in hartje Athene toen het op 22 april 2016 werd ingenomen door zo’n 250 actievoerders en vluchtelingen. Het hotel had toen zes jaar leeg gestaan. Van de website (gecorrigeerd met nieuwe website). Maar deze website doet het ook, en hier info voor donaties.

plazaDit verlaten hotel werd omgevormd in een ruimte voor opvang van en solidariteit met vluchtelingen . Sinds die datum heeft het solidariteitsinitiatief in meer dan 600 dagen gratis en goede huisvesting geboden aan meer dan 1700 mensen in het centrum van Athene, ongeacht hun nationaliteit of verblijfsstatus. Deze mensen worden ondergebracht in de 120 kamers van het hotel, tussen de 350 en 400 mensen tegelijk.

City Plaza ontstond als een directe reactie van de solidariteitsbeweging op de rampzalige gevolgen van de EU-Turkije-deal en de gemilitariseerde sluiting van de Balkanroute. City Plaza werd gekraakt om ontheemden een veilig en waardig alternatief te bieden voor de ellendige, onhygiënische, wrede omstandigheden van de vluchtelingenkampen, de hotspots en de detentie-instellingen. Daarmee benadrukt City Plaza een duidelijke politieke boodschap: fatsoenlijke levensomstandigheden voor iedereen is mogelijk, zelfs in een land dat belast wordt met een crisis als Griekenland.

Tegelijkertijd is City Plaza uitgegroeid tot een centrum van transnationale solidariteit en strijd tegen het EU-migratieregime. Een ruimte van gemeenschappelijk leven, maar ook een ruimte van strijd tegen de nieuwe vormen van uitsluiting en repressie, ontstond na de “lange zomer van migratie” in 2015. We staan voor de bewegingsvrijheid en het recht om te blijven, tegen de samenwerking van de EU met de autoritaire en repressieve regimes in Turkije en Libië. Wij veroordelen de herimplementatie van illegale terughaalpraktijken door de Griekse regering en we vechten tegen de gevangenneming en de vreselijke levensomstandigheden voor vluchtelingen op de Oost-Egeïsche eilanden.

Solidariteit zal winnen!

Maar er is ook een appel voor steun:

City Plaza, het ‘beste hotel’ in een Europa van hekken en opkomend racisme, staat vandaag voor grote financiële problemen. De internationale fondsenwervingscampagne en de directe donaties – die zo succesvol waren in het eerste jaar van het project – zijn sterk afgenomen. Daarom doen we opnieuw een beroep op alle individuen en groepen die City Plaza mogelijk hebben gemaakt dankzij hun bijdragen. We vragen lokale groepen en initiatieven om de boodschap te verspreiden en solidariteitsevenementen en -feesten te organiseren. We vragen collectieven of particulieren om deel te nemen aan onze campagne, onze video’s te delen en onze oproep om City Plaza in leven te houden.

Houd het open

{youtube}3qHfyNIUsRo{/youtube}

Zie verder op de website. Donaties kunnen via deze website gegeven worden.

Argentinië: Bauen

Hotel BAUENEen hotel waar u echt een kamer kunt boeken, is Bauen in Buenos Aires, Argentinië.

Het hotel werd, net als veel andere fabrieken en instellingen in Argentinië, bezet door het eigen ontslagen personeel, nadat de economie instortte in 2001.

Sindsdien proberen de steenrijke eigenaren het weer ontruimd te krijgen. Dat is een paar keer op een haartje na gelukt. Het juridische systeem in Argentinië is, hoe verrassend, nogal op de hand van rijke eigenaren en aandeelhouders.

Ondertussen probeert het personeel het hotel in zelfbeheer te runnen en de ontruiming tegen te houden. In het hotel – dat verder ook ‘gewoon’ in bedrijf is – worden veel bijeenkomsten, congressen en dergelijke van vakbonden en linkse groepen gehouden. Het hotel vormt zo onderdeel van een netwerk van bezette bedrijven en ‘solidaire handel’.

Het hotel werd in 2003 bezet, met hulp van het netwerk voor ‘terugveroverde bedrijven’ Movimiento Nacional de Empresas Recuperadas (MNER)

Foto: De Elsapucai wikimedia

Er lopen nu zoals gezegd ontruimingsprocedures en steun is hard nodig

Website http://www.bauenhotel.com.ar/

Filmpje {youtube}sav1Q8HjnNE{/youtube}

Walled off Hotel

En dan is er nog dit hotel dat zich aanprijst als het hotel met ‘het meest afschuwelijke uitzicht’. Het staat namelijk in Bethlehem en kijkt uit op de muur.

De naam doet denken aan een van de meest sjieke in New York, Waldorf, met ook vestigingen elders, maar deze is door de politieke kunstenaar Banksy georganiseerd. Je kunt echt boeken en hier zie je gepast souvenirs die je er kunt kopen.

Ook de afdeling vragen is de moeite waard: is het veilig (ja)? Is het antisemitisch (nee, natuurlijk niet)? etcetera

Behalve onderdak, heeft het hotel ook een kunstgalerie te bieden…

Een rondleiding: {youtube}CMS6Ds3qryY{/youtube}