Ga naar de inhoud

Criminaliseren hulpverleners vluchtelingen

Het is vandaag precies drie jaar geleden dat Italië onder druk van de Europese Unie een einde maakte aan Mare Nostrum, de operatie in de Middellandse Zee gericht op het redden van vluchtelingen. In 2014 werden dank zij deze operatie nog 130.000 mensen op zee gered.

1 min leestijd

(Door FS, Ander Europa foto Rasande Tyskar/flickr)

In een opiniestuk beschrijven Frank Barat en Ben Hayes hoe in reactie hierop ngo’s en anderen de taak van de overheid dan maar overnamen, wat hen niet in dank werd afgenomen. In dit interessante stuk wordt gedetailleerd beschreven hoe in drie jaar tijd het Europese verhaal veranderde. Drie jaar geleden konden vrijwillers en hulpverleners nog rekenen op warme woorden van waardering van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Vandaag worden diezelfde mensen weggezet als criminelen en vervolgd.

Opvallend daarbij is dat deze vervolging deels gebeurt op basis van een Europese richtlijn tegen mensensmokkel die uitdrukkelijk bepaalt dat zij niet van toepassing is op hulpverleners met menslievende motieven. Maar we weten al langer dat regels erg plooibaar zijn in de handen van de neoliberale despoten die in de EU de dienst uitmaken.
TNI waarmee Ben Hayer verbonden is komt binnenkort met een uitgebreidere publicatie over de criminalisering van hulpverleners. (fs)