Ga naar de inhoud

Coronavirus bereikt Lesbos, evacuatie kamp Moria acuut nodig

Covid-19: Evacuatie uit overvolle, onhygiënische Griekse kampen urgenter dan ooit De afschuwelijke en onhygiënische levensomstandigheden in de overvolle kampen op de Griekse eilanden zorgen voor de perfecte omstandigheden voor een COVID-19-uitbraak, waarschuwt Artsen Zonder Grenzen.

4 min leestijd

(Bron: Dewereldmorgen, en website AZG, foto website AZG)

Door het gebrek aan degelijke sanitaire voorzieningen en door de zeer beperkte medische zorg, is het risico dat het virus zich onder de bewoners van de kampen verspreidt extreem hoog als ze eenmaal zijn blootgesteld. Nu de eerste coronapatiënt is bevestigd op Lesbos, een Griekse burger, is de evacuatie van de kampen urgenter dan ooit.

“In sommige delen van het kamp in Moria is er maar één waterkraan voor 1.300 mensen en geen zeep beschikbaar. Gezinnen van vijf of zes personen moeten in ruimtes van niet groter dan 3 vierkante meter slapen. Dat betekent dat de aanbevolen maatregelen zoals frequent de handen wassen en sociale afstand nemen om de verspreiding van het virus te voorkomen, gewoonweg onmogelijk zijn”, legt dokter Hilde Vochten uit, medisch coördinator van Artsen Zonder Grenzen in Griekenland.

Overal ter wereld annuleren regeringen evenementen en verbieden ze grote bijeenkomsten, maar op in de Griekse kampen hebben de mensen geen andere keuze dan heel dicht bij elkaar te leven. Hun gezondheid is in gevaar. COVID-19 is de laatste in de rij van bedreigingen voor deze mensen, die kwetsbaarder zijn dan de rest van de bevolking door de situatie waarin ze leven.

“We staan in contact met de Nationale Volksgezondheidsorganisatie om acties te coördineren, zoals het geven van gezondheidsinformatie en casemanagement voor zowel eilandbewoners als asielzoekers”, voegt Vochten eraan toe. “Maar we moeten realistisch zijn: het zou onmogelijk zijn om een uitbraak in settings als op de eilanden Lesbos, Chios, Samos, Leros en Kos in te dammen. Tot op vandaag hebben we nog geen geloofwaardig noodplan gezien om de mensen die daar wonen te beschermen en te behandelen in geval van een uitbraak”.

Van de gezondheidsautoriteiten wordt een plan verwacht met maatregelen voor infectiepreventie en -bestrijding, gezondheidsbevordering, snelle identificatie van patiënten, isolatie, beheer van milde gevallen en de behandeling van ernstige en kritieke gevallen.

Nu geen van deze maatregelen zijn genomen, is de evacuatie van de kampen op de Griekse eilanden urgenter dan ooit. Momenteel zitten zo’n 42.000 asielzoekers vast op de vijf hotspots op de Griekse eilanden. De Griekse regering en de lidstaten van de EU moeten zo snel mogelijk optreden en de meeste asielzoekers naar passende huisvesting overbrengen voor het te laat is.

—————-

Zie ook website AZG:

Een eerste inwoner van het Griekse eiland Lesbos is besmet met het coronavirus (COVID-19). Er bevinden zich op het eiland op dit moment ruim 20.000 mensen in het overbevolkte kamp Moria. 40% van hen is kind. We maken ons zeer grote zorgen over wat er gebeurt als het virus het overvolle Moria bereikt.

Evacueren

Wij roepen de autoriteiten daarom op om zo snel mogelijk het kamp te evacueren, en in de tussentijd maatregelen te nemen om verspreiding onder de inwoners te voorkomen.

Situatie kampbewoners

Wereldwijd nemen autoriteiten vanwege het coronavirus gezondheidsmaatregelen en verbieden ze grootschalige evenementen. Toch verandert er niets aan de situatie van de kampbewoners op Lesbos, die noodgedwongen dicht op elkaar leven in omstandigheden met slechte hygiëne.

Verspreiding

Het risico op verspreiding van het virus onder kampbewoners is daardoor extreem hoog. Naast de slechte sanitaire voorzieningen is er ook erg weinig medische zorg. ‘Alle virussen en bacteriën voelen zich thuis in een dergelijke omgeving. Als Europa die mensen geen fatsoenlijke leef- en woonomstandigheden biedt, gaat het mis’, waarschuwt een van onze tropenartsen Marit van Lenthe.

Één kraan voor elke 1.300 mensen

‘In sommige delen van het kamp is er slechts één kraan voor elke 1.300 mensen, zonder zeep. Gezinnen van vijf of zes mensen slapen in tenten van maximaal drie m2. De simpele aanbevolen maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn voor hen onmogelijk. Denk hierbij aan veelvuldig handen wassen en het beperken van sociaal contact’, zegt Hilde Vochten, arts en onze medisch coördinator in Griekenland.

Noodplan

‘We moeten realistisch zijn: het is onmogelijk om een uitbraak van het virus in zo’n kamp in te dammen. Tot op vandaag hebben we geen goed noodplan gezien om de mensen die daar wonen te beschermen en te behandelen in geval van een uitbraak’, aldus Vochten.

Zo snel mogelijk evacueren

We roepen daarom de autoriteiten op kamp Moria zo snel mogelijk te evacueren. Ook moet onmiddellijk een medisch programma voor het voorkomen van de ziekte en behandelen van patiënten worden opgezet.

Ramp

Mensen dwingen om in omstandigheden met zulke grote gezondheidsrisico’s te leven was altijd al onverantwoord, maar er dreigt een nog grotere ramp als er geen actie wordt ondernomen om deze mensen te beschermen.