Ga naar de inhoud

Collapse Total: Total laten instorten om totale ineenstorting te voorkomen

Van 15 tot 22 november 2021 zullen wij, het Akkoord van Glasgow, het in de hele wereld met gedecentraliseerde directe acties opnemen tegen multinational Total.

3 min leestijd

(Bron: website Glasgow Agreement vertaling globalinfo.nl)

{vimeo}635305307{/vimeo}

Oproep tot Actie

Al meer dan een halve eeuw zijn regeringen, investeerders en directeuren van bedrijven zoals Total zich volledig bewust van de gevolgen van hun beslissingen op het wijdverbreide verlies aan biodiversiteit en de vernietiging van alle vormen van leven. 50 jaar van wetenschappelijke rapporten en mobilisatie van burgers; 50 jaar van gebroken beloften; desinformatie, greenwashing, lobbying. Onder andere Total is een van de hoofdrolspelers in deze vernietiging. Terwijl de mensheid ziet dat de de grenzen van haar eigen planeet zijn bereikt, weigeren zij te veranderen.

Het is tijd dat de mensen het heft in eigen handen nemen en collectief de uitstoot van broeikasgassen terugdringen en fossiele brandstoffen in de grond houden.

We zullen niet toekijken, we zullen onze eigen geschiedenis creëren.

200 organisaties uit 54 landen hebben het akkoord van Glasgow ondertekend. Nu roepen we iedereen op voor een wereldwijde dag van gedecentraliseerde directe actie en daden van burgerlijke ongehoorzaamheid om een van de machtigste en meest ecocidale actoren op de Planeet te stoppen.

We moeten Total laten instorten om totale ineenstorting te voorkomen.

We roepen alle organisaties van de klimaatbeweging en daarbuiten op om van 15 tot 22 november gezamenlijk de operaties van Total te verstoren*, gebruikmakend van een divers scala aan tactieken voor krachtige, creatieve en compassievolle acties.

Doe mee aan de Wereldwijde Dag van Actie om Total te laten instorten door de oproep tot actie hier te onderschrijven of door te schrijven naar glasgowagreement@riseup.net

* Als Total niet actief is in jouw gebied kun je toch meedoen met de oproep door directe actie te voeren tegen een ander groot bedrijf/infrastructuur aanwezig in jouw gebied.

Wat kun je doen?

  • Doe mee met de oproep en organiseer een directe actie om de activiteiten van Total en alle andere grote spelers van het fossiele kapitalisme te verstoren!
  • Zorg voor een spandoek met de tekst “We moeten Total [of de naam van je doelbedrijf] laten instorten om totale ineenstorting te voorkomen”.
  • Stuur 24 uur na je actie 3 actiefoto’s en een kleine video naar collapsetotal@glasgowagreement.net
    Benader andere groepen om zich aan te sluiten en actie te voeren
  • Schrijf een opiniestuk over Waarom we Total moeten laten instorten om totale ineenstorting te voorkomen, publiceer dattijdens de week van de acties en deel het met ons
  • Geef financiële steun aan groepen die het nodig hebben om hun acties te doen
  • Deel wat er gebeurt en gebruik de hashtags in alle berichten die je doet over Total en je actie – #CollapseTotal #TotalCollapse

Systemische verandering en het Akkoord van Glasgow

Het Akkoord van Glasgow wil het initiatief terugnemen van regeringen en internationale instellingen door een alternatief actie-instrument te creëren (emissie-inventarisatie en klimaatagenda) en een ruimte voor strategie en coördinatie voor de klimaatrechtvaardigheidsbeweging. Wij zijn meer dan 170 organisaties, verenigd door het inzicht dat systemische verandering nodig is, evenals een gemeenschappelijke definitie van klimaatrechtvaardigheid.

Wij beseffen dat het maatschappelijk middenveld zijn eigen actieplan moet hebben en niet langer moet wachten tot regeringen en internationale instellingen in actie komen. We willen een breed scala aan strategieën en tactieken gebruiken, waaronder burgerlijke ongehoorzaamheid, om de noodzakelijke emissiereducties te bereiken om een temperatuurstijging van 1,5ºC tegen 2100 te voorkomen. Dit zal de eerste zijn van vele uiteenlopende acties.

U kunt hier uw handtekening zetten en u aansluiten bij het Akkoord van Glasgow.

Wij zijn zelf degenen op wie we hebben zitten wachten.