Ga naar de inhoud

CNV in beweging door verrijking top AH

Verrijking van de AH-top zet CNV in beweging: ¨positief cao-bod of anders acties¨

5 min leestijd

(Door Matt hermers, oorspronkelijk verschenen bij Supermacht.nl foto JDinBawlmer, CC2.0/Flickr)

(5 maart 2021) Ahold Delhaize-topman Frans Muller kreeg in 2020 zo’n 1,65 miljoen euro meer dan in 2019. Bestuursvoorzitter voor Europa en Indonesië, Wouter Kolk, kreeg 1,3 miljoen euro meer. De ´gewone´ werknemers kwamen er bekaaid af met een cadeaubon van 25 euro en een winstdeling van 15 procent van een periodesalaris. De ‘loonkloof’ tussen top en werkvloer steeg naar 122 x. Reden temeer voor de CNV vakmensen om de druk op Ahold flink te verhogen: “Geen 5% loonsverhoging in de cao? Dan acties vanaf aanstaande maandagmiddag.”

Het jaarverslag dat op 3 maart is gepubliceerd [1] vermeldt dat de omzet van Ahold Delhaize vorig jaar met 14,2% groeide tot een totaal van €74,7 mrd. De nettowinst daalde van €1,8 mrd naar €1,4 mrd. Dat had te maken met kosten door de coronapandemie, de overgang van pensioenfondsen in de VS en het aanzuiveren van pensioentekorten [2][3].

Ruim bedeeld

Het bestuur van AholdDelhaize is heel tevreden over topman Frans Muller en bestuursvoorzitter Wouter Kolk, zo blijkt uit het jaarverslag over 2020. Muller zou zijn prestatiedoelen ruim hebben gehaald en kreeg als dank ruim 6 miljoen euro mee (basissalaris, bonus, aandelenwinst, pensioenbijdrage en overige inkomsten). Dat is 1,65 miljoen euro meer dan in 2019.

Men is ook heel tevreden met Wouter Kolk, de bestuursvoorzitter van Ahold in Europa en Indonesië. Die kreeg vorig jaar extra bonus waardoor zijn inkomsten met 1,3 miljoen euro steeg naar 3,14 miljoen euro. De aandeelhouders kregen afgelopen jaar overigens 220 miljoen euro extra aan dividend uitgekeerd.

Karigheid troef

Voor het personeel op de (Nederlandse en Belgische) werkvloer was er voor hun inzet tijdens de eerste coronagolf een cadeaubon van 25 euro (die ze overigens bij een Ahold-bedrijf moesten besteden). En aan het eind van het jaar kregen ze een bonus in de vorm van een extra winstuitkering van 15% van een periodesalaris.

Inmiddels is de ‘loonkloof’ tussen wat Muller verdient en wat men op de werkvloer verdient opgellopen van 99 naar 122 keer!

CAO

Eind vorig jaar legden de supermarktwerkgevers een negatief loonbod op tafel bij de vierde cao-onderhandeling met de FNV. De door de FNV geraadpleegde leden en niet-leden besloten daarop unaniem tot het stellen van een ultimatum aan de werkgevers. Een week later (10 december) startte een eerste actieperiode met als inzet 5% meer loon en het behoud van de zondagtoeslag [4].

Het nieuws over de vette bonussen voor de CEOs en de extra winstdeling voor de aandeelhouders was voor de CNV Vakmensen de druppel. CNV-bestuurder Jacqueline Twerda vindt dat dit ernstig in onbalans is met het cao-bod dat de werkgevers deden. Zij noemt dat aanbod (2,5% [5]) een ¨opgelegde fooi¨ die alleen maar dient om werknemers af te kopen.

“positief bod of actie”

Daarom heeft ook de CNV op 4 maart de supermarktwerkgevers de wacht aan gezegd. Zonder een loonsverhoging van 5% bij de cao-onderhandelingen komen ze in acties. De zondagstoeslag moet gehandhaafd blijven (of worden omgezet in 1% loonsverhoging voor alle werknemers) en de 15-jarigen moeten het loon van een 16-jarige krijgen.

Indien de supermarktbazen niet vóór aanstaande maandag 17 uur akkoord gaan met deze eisen, dan sluit CNV zich aan bij de acties van FNV. Volgens Twerda is dit een principiele zaak. “We gaan geen handtekening zetten onder een cao waar we niet achter kunnen staan.”

Dit is een belangrijk besluit van de CNV. Want de werkgevers suggereerden afgelopen week nog dat ze wel een cao zouden kunnen sluiten met alleen de CNV (zoals al eerder het geval was). Maar dat gaat niet gebeuren, aldus de CNV-bestuurder.

Meer lezen:
– ¨Supermarkten proberen strijd voor betere cao te ondermijnen met voortijdige loonsverhoging,¨ Supermacht, 24 februari 2021
– ¨19 februari: FNV livestream supermarktdebat (17-18u.),΅Supermacht, 18 februari 2021.
– ¨Hervatting van onderhandelingen supermarkt-cao (en vakbondsacties)?,¨ Supermacht, 14 jan 2021.
– ¨Vakbondsleden in 7 supermarktbedrijven gaan strijd aan voor betere cao,¨ Supermacht, 26 oktober 2020.
– ¨Nieuwe supermarkt-cao: beetje meer loon, gelijke werkdruk en méér ´modernisering´,¨ Supermacht, 16 januari 2020.
– ¨Woedende vakbondskaders stellen supermarktbazen ultimatum wegens ´negatief loonbod´,¨ Supermacht, 3 december 2020.

Noten:
[1] Zie ¨Ahold Delhaize Annual General Meeting 2021,¨ AhodlDelhaize, 3 maart 2021.
[2] ¨Ahold onttrekt miljarden aan de Nederlandse economie,¨ Opinie Rodrigo Fernandez (SOMO) en Özcan Colak (FNV Handel), 13 januari 2021. Volgens hen leent AholdDelhaize geld om eigen aandelen op te kopen om de aandeelhouders – via een hogere winstaandeel – positief te stemmen over het gevoerde beleid. Ook de toplieden van het bedrijf – die voor een groot deel worden betaald in aandelen – profiteren hiervan. Maar door deze handelswijze steekt het bdrijf zich in steeds grotere schulden (die is opgelopen van 3 miljard euro in 2010 tot 6,6 miljard in 2019). Waar de ¨bestuurders onvermoeibaar door gaan met het ruimhartig belonen van de aandeelhouders, waaronder zichzelf, houden ze de werknemers en de rest van de keten kort
[3] Bovendien stijgt met de aankoop van een groot aantal Deen-winkels het marktaandeel van Albert Heijn in Nederland tot boven de 35%. ¨´Met de overname van Deen zit Albert Heijn boven de marktaandeelgrens´,¨ Levensmiddelenkrant, 18 februari 2021 en ¨Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?,¨ AD, 25 februari 2021.
[4] Zie hierover – ¨19 februari: FNV livestream supermarktdebat (17-18u.),΅Supermacht, 18 februari 2021.
[5] ¨Supermarkten proberen strijd voor betere cao te ondermijnen met voortijdige loonsverhoging,¨ Supermacht, 24 februari 2021

Bronnen:
– ¨Beloning top Ahold Delhaize stijgt sterk, baas krijgt 122 keer meer dan de werkvloer,¨ Volkskrant, 3 maart 2021.
– ¨Coronabonus voor top van Ahold Delhaize,¨ Het Financieele Dagblad, 3 maart 2021.
– ¨CNV stelt supermarktwerkgevers ultimatum,¨ Het Financieele Dagblad, 4 maart 2021.
– ¨Ultimatum aan supermarktbazen voor nieuwe cao,¨ CNV Vakmensen, 4 maart 2021.