Ga naar de inhoud

Cementfabriek van Lafarge bij Marseille binnengevallen en gesaboteerd door 200 activisten

Een grote groep mensen is op zaterdag 10 december bij Marseille het terrein van de cementfabriek van Lafarge/ Holcim binnengedrongen en heeft daar grondige sabotages uitgevoerd. Hierbij een vertaling van het persbericht, en een link naar foto’s en ander beeld op de website lundi.am.

6 min leestijd

(Vertaling globalinfo.nl, u weet wel)

Van de website lundi.am (alwaar veel meer foto’s te vinden zijn van de actie): Op zaterdag 10 december zijn in Bouc-bel-Air, Bouches-du-Rhône, 200 mensen naar het terrein van de cementfabriek van Lafarge  gegaan om te beginnen met de ontmanteling ervan. Het bedrijf staat immers wereldwijd bekend om enkele wapenfeiten: een van de grootste vervuilers en CO2-uitstoters in Frankrijk, een aanklacht wegens financiering van terrorisme, een andere wegens medeplichtigheid aan misdaden tegen de mensheid, terwijl het zich blijft presenteren als een van de paradepaardjes van de Franse industrie en miljoenen tonnen beton stort. Hoewel sommigen zich op het hoofd zullen krabben over de middelen die de activisten hebben gebruikt, zullen de redenen daarvoor niemand zijn ontgaan. We kregen een korte video toegestuurd, evenals een verklarend persbericht en wat we een fotoverhaal zouden kunnen noemen van die zaterdag waarop het cementbedrijf zijn verbrandingsoven, verschillende van zijn bouwmachines, vele zakken cement en enkele elektrische scjakelkasten verloor. “Op een dag wordt alles terugbetaald” concludeert een leus achtergelaten op het terrein.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by lundimatin (@lundi.am)

Van de facebookgroep Cerveaux non Disponibles

Saboteer de vernielers van de planeet

Op zaterdag 11 december braken 200 activisten enkele kilometers buiten Marseille een Lafarge-fabriek binnen en hebben deze buiten werking gesteld. De activisten beschuldigden de fabriek van luchtvervuiling, hebben kabels doorgesneden, zakken cement opengesneden en bouwmachines in brand gestoken. De fabriek staat sindsdien volledig stil!

Afgezien van de vervuiling van deze fabriek, is het duidelijk niet onbelangrijk dat het hier gaat om de infrastructuur van een van de meest criminele groepen van het land (of de wereld).

Hier is het persbericht van degenen die deze anonieme actie claimen:

“Op 10 december 2022 om 18 uur zijn 200 mensen de fabriek Lafarge de la Malle in Bouc-Bel-Air in de Bouches-du-Rhône binnengevallen en hebben die onschadelijk gemaakt. In een vastberaden en feestelijke sfeer werd de infrastructuur van de fabriek van het vervuilende cementbedrijf met alle middelen aangevallen: sabotage van de verbrandingsovens en elektrische apparaten, kabels doorgesneden, zakken met cement opgengesneden, voertuigen en machines beschadigde, ramen van kantoren werden ingegooid, muren beschilderd met leuzen.

Lafarge-Holcim is een van de grootste vervuilers en CO2-producenten van het land. De multinational is verwikkeld verschillende gerechtelijke procedures wegens steun aan terrorisme (zoals het betalen van miljoenen smeergeld aan ISIS/DAESH, vert.) en probeert systematisch de de kritiek in de doofpot te stoppen. Hier in Bouc-Bel-Air zijn de ovens die al lange tijd gevuld werden met industrieel afval en autobanden, nu het symbool van greenwashing. De luchtvervuiling is aanzienlijk en is herhaaldelijk door de pers en de omwonenden aan de kaak gesteld. Maar de schoorstenen spuwen altijd hun gif uit.

marslaf2

In Frankrijk en Zwitserland zijn er al drie jaar steeds vastberadener acties gericht op Lafarge-Holcim: blokkades “Fin de Chantiers” in 2020, gelijktijdige bezetting en sabotage van 4 locaties door honderden mensen in juni 2021 tijdens de operatie „Grand Péril Express”, opeenvolgende mobilisatie tegen de vernietiging van het natuurgebied Bocage van Saint-Colomban door Lafarge in Loire-Atlantique, de Zad de la Colline tegen een uitbreiding van de steengroeve vanLafarge in Zwitserland. Na de grote mislukkingen van de COP27 en voorspelbare COP15 over Biodiversiteit en zonder te wachten op een COP 2050 en 3 graden temperatuursverhoging, zijn we vandaag teruggekomen om ons vanaf nu de middelen te verschaffen om deze bouwindustrieën die de wereld vernielen te stoppen.

Lafarge en zijn medeplichtigen horen niets van de woede van de generaties die zij zonder toekomst achterlaten in een wereld die verwoest is door hun misdaden. Hun machines, silo’s en  mixers zijn wapens die ons doden. Ze zullen niet stoppen als ze daar niet toe worden gedwongen. We zullen daarom doorgaan met het zelf ontmantelen van deze infrastructuur van de ondergang. We roepen iedereen die opstaat voor de aarde op om beton te bezetten, te blokkeren en te ontwapenen.

Waarom richten op Lafarge?

De Lafarge Holcim-groep met miljarden omzet deinst nergens voor terug om zijn waazninnig koers voort te zetten, zonder rekening te houden met alle ecologische en sociale gevolgen. Lafarge en zijn leiders werden in verschillende landen vervolgd door hun betrokkenheid bij de financiering van de Islamitische Staat in Syrië. Veroordeeld door de Verenigde Staten in oktober 2022 tot 778 miljoen dollar voor het steunen van ISIL, worden ze in Frankrijk nog steeds aangeklaagd wegens medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden tegen de mensheid. In deze zaak toont de opeenvolging van tactische keuzes die de Franse staat heeft gemaakt via de uitwisseling tussen DGSE (geheime dienst, vert.) en Lafarge eens te meer aan dat de staat en de industriëlen samen moeten werken om het kapitalisme overeind te houden.

Het delven van stenen onder bescherming van de staat, al is het de oorlog voeden. Cement verkopen om te herbouwen wat de oorlogen hebben vernietigd. En trouwens, het vernietigen van onze levensomstandigheden en onze omgeving om een wereld van beton en dood op te bouwen, ook al is die dan gemaakt met behulp van greenwashing over koolstofneutraliteit of koolstofarm cement geproduceerd door afvalverbranding.

Van zandwinning, cement- en betonproductie en grote nutteloze projecten, de hele keten van de bouwindustrie is een ecologische ramp. De BTP (bouw)sector, van de keten van productiek tot het uiteindelijke gebruik, is verantwoordelijk voor 39 procent van de CO2-uitstoot wereldwijd.
Hier in Bouc-Bel-Air heeft het bedrijf nooit geaarzeld om te lobbyen om de milieunormen voor uitstoot van  stof en zwaveloxiden van de Europese Unie te overschrijden. Van de 50 meest vervuilende locaties van Frankrijk zijn er 20 cementfabrieken, waaronder deze fabriek die meer dan 444.464 ton CO2 per jaar produceert en duizenden oude autobanden en allerlei giftig afval in de ovens stopt.

In onze landschappen en in onze fantasieën is beton de norm geworden, onder druk van de lobby’s en medeplichtigheid van de overheid. Het is het hart van de meest absurde projecten van het afgelopen decennium: Chantiers du Grand Paris en de Olympische Spelen van 2024, luchthaven van Notre-Dames-des-Landes, uitbreiding van de steengroeve van Ch âteauteau-Gontier in Mayenne, of op enkele kilometers van hier, beton nisering van de landbouwgrond van Pertuis.…

Aangezien de machthebbers gefixeerd zijn op hun grondstoffen en hun grote projecten, aangezien zij zelfs de term eco-terrorisme hebben uitgevonden om hun jacht op milieuactivisten te legitimeren, aangezien niets hen vandaag nog tegenhoudt, zullen wij hen zelf tegenhouden. De enige opties om de wereld weer aan te passen aan onze wensen, zijn het gebruik van de juiste middelen om ecocidale landgebruikprojecten te verslaan en de infrastructuur die ze mogelijk maakt te vernietigen.

Wij willen geen koloniaal ecokapitalisme, oorlogseconomie of een cynische en manipulatieve ecologische transitie. Daarom hebben we Lafarge-Holcim vandaag aangevallen. ”

Wij willen geen koloniaal eco-kapitalisme, geen oorlogseconomie of een cynische en manipulatieve ecologische transitie. Daarom hebben wij vandaag Lafarge-Holcim aangevallen.

Bouc-Bel-Air, 10 december 2022