Ga naar de inhoud

Brute repressie maakt 17 slachtoffers in een Peruaanse stad

Tot nu toe heeft president Dina Boluarte nog niets gezegd over de doden in Juliaca. Maandag beleefde Peru een van de bloedigste dagen sinds Dina Boluarte op 7 december 2022 het presidentschap op zich nam. Veiligheidstroepen onder haar bevel vermoordden 17 mensen in de stad Juliaca, wat het totale aantal doden op 46 brengt.

6 min leestijd

(Door telesurtv, vertaling globalinfo.nl die dol is op donateurs) foto: Vrouw gooit stenen naar de politie, Juliaca, Peru, 10 januari 2023. | Foto: Twitter/ @CuartoscuroMex)

Volgens het Bureau van de Ombudsman, stierven de meeste van de 17 demonstranten in de buurt van de luchthaven van Juliaca, waar honderden burgers zich verzamelden om het aftreden van Boluarte, de sluiting van het Congres, het houden van algemene verkiezingen dit jaar, de vorming van een constituerende vergadering, en de onmiddellijke vrijlating van de voormalige president Pedro Castillo te eisen.

“De oplossing voor dit probleem is politiek. Daarom roepen we het Congres en de uitvoerende macht op om een echte oplossing te vinden,” zei ombudsman Eliana Revollar, die erkende dat het geweld toeneemt. In dit verband zei Ismael Cornejo, de directeur van de regionale gezondheidsdienst in Puno, dat de bevolking aan de kaak stelde dat de repressieve troepen helikopters gebruikten om traangasgranaten te laten vallen en op de demonstranten te schieten.

De tweet luidt: “Alert Peru… de nacht valt en ze stoppen niet, ze blijven schieten op de demonstranten in Juliaca, één dode bevestigd… Stop het bloedbad!!!”

Bij een wegblokkade in het district Chucuito was een van de slachtoffers van het politiegeweld een 35 weken oude baby die stierf in de ambulance die hem naar een ziekenhuis bracht om behandeld te worden voor ademhalingsproblemen en sepsis.

Tot dusver heeft Boluarte niets gezegd dat rechtstreeks verband houdt met de 17 doden in Juliaca. Wel heeft zij linkse sociale en politieke organisaties verweten eisen te formuleren die slechts “een voorwendsel zijn om chaos in de steden te blijven veroorzaken”.

In dezelfde geest verweet premier Alberto Otarola de demonstranten deel uit te maken van “een georganiseerde, vandalistische en gewelddadige aanval op de instellingen”. Voor de doden die zijn gevallen als gevolg van het optreden van de politie en het leger bieden de autoriteiten echter geen duidelijke en directe rechtvaardiging.

–———-

Zie ook: Zie ook: The Guardian

en Telesur

en Countercurrents (hieronder vertaald).

Protesten in Peru houden aan

Peru Protest

Mensen protesteren tegen de maatregelen van de rechtse regering om president Pedro Castillo af te zetten.

Castillo twitterde dinsdag vanuit de gevangenis en zei dat de geschiedenis zich de Peruanen zal herinneren “die werden vermoord omdat ze het land verdedigden tegen de dictatuur van de staatsgreep” en dat “terreur de laatste kogel is van een regime dat door de bevolking in het nauw wordt gedreven”.

Volgens officiële regeringscijfers die dinsdag zijn gepubliceerd, zijn er ten minste 47 mensen omgekomen in verband met de protesten. Hieronder bevinden zich 39 demonstranten en zeven burgers die zijn omgekomen bij “verkeersongelukken in verband met wegblokkades van de protesten” en een politieagent.

Media-berichten luidden: Demonstranten in de zuidelijke stad Juliaca hebben een patrouillewagen overvallen nadat een dag eerder 17 plaatselijke burgers waren gedood bij een confrontatie met de politie. De regering in Lima bevestigde woensdag de dood van de eerste politieagent sinds het begin van de protesten tegen de afzetting van president Pedro Castillo vorige maand.

Het verbrande stoffelijk overschot van agent Jose Luis Soncco Quispe werd gevonden bij de patrouillewagen die dinsdagochtend werd aangevallen, aldus het Peruaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Zijn partner, Ronald Villasante Toque, werd gewond naar een ziekenhuis in Lima gevlogen. In een telefonisch verslag aan het hoofdkwartier zei hij dat meer dan 300 mensen een “wrede aanval” op het politievoertuig hadden uitgevoerd.

Aanvankelijk werd ook beweerd dat de aanvallers de kogelvrije vesten en wapens van de agenten in beslag hadden genomen, waaronder twee dienstpistolen en een AKM aanvalsgeweer. Later zei de politie echter dat de wapens in de in brand gestoken patrouillewagen waren gevonden. Juliaca ligt in het zuidoosten van Peru, bij het Titicacameer en de grens met Bolivia.

Maandag werden minstens 17 burgers gedood en 30 anderen gewond bij gevechten met de Peruaanse Nationale Politie (PNP) in de buurt van de plaatselijke luchthaven. Bij de begrafenisstoet voor de doden op woensdag versierden demonstranten hun kisten met handgeschreven briefjes met de tekst “Dina heeft me met kogels vermoord”, verwijzend naar waarnemend president Dina Boluarte.

Minister van Binnenlandse Zaken Victor Rojas zei dat de doden het gevolg waren van legale zelfverdediging door de agenten tegen zo’n 9.000 mensen die volgens hem hadden geprobeerd de luchthaven te bestormen en de politie hadden aangevallen met geïmproviseerde wapens en explosieven. Het werd “onmogelijk om de menigte onder controle te houden”, aldus Rojas, die de demonstranten ervan beschuldigde “chaos op chaos” te willen creëren.

Castillo werd gearresteerd en aangeklaagd op 7 december, nadat hij had geprobeerd het Congres te ontbinden en vervroegde verkiezingen uit te schrijven. De wetgevers beschuldigden hem van rebellie en bevorderden vice-president Boluarte in zijn plaats. Castillo’s aanhangers beschouwen dit als een onrechtmatige staatsgreep tegen de democratie. Peru heeft in de afgelopen vijf jaar vijf presidenten gehad, waarbij het Congres zich beroept op de bepaling in de grondwet over “morele capaciteit” om degenen die niet naar hun zin zijn uit hun ambt te zetten.

Politiegeneraal Maximo Ramirez de la Cruz zei vorige week dat meer dan 300 politieagenten gewond waren geraakt bij botsingen met demonstranten, van wie er 19 in het ziekenhuis belandden. Honderden betuigen eer aan de slachtoffers van het bloedbad in Juliaca Een bericht van teleSUR zei: Het eerbetoon aan de omgekomen slachtoffers van de botsingen tussen de bevolking en de veiligheidstroepen tijdens de protesten van 9 en 10 januari vond deze woensdag plaats op het centrale plein van Juliaca.

De kisten werden vandaag door de straten van Juliaca gedragen in gezelschap van honderden mensen uit de zuidelijke Peruaanse stad en andere provincies. Zij kwamen aan op het centrale plein van de stad en bewezen eer aan de slachtoffers. In tranen eisten de familieleden van de slachtoffers gerechtigheid voor hun geliefden.

Vanaf het centrale plein eisten zij ook het aftreden van Dina Boluarte en de sluiting van het Congres. Tenslotte vervolgden zij hun tocht naar de luchthaven van Juliaca. Buiten de landingsbaan van de internationale luchthaven Inca Manco Capac, in de provincie San Roman, regio Puno, werden de 17 slachtoffers afgelopen dinsdagavond afgevoerd.

Bij de protesten van de afgelopen twee dagen in de stad Juliaca in het kader van de nationale staking tegen de regering van Dina Boluarte zijn zeventien mensen om het leven gekomen.

Onder de slachtoffers zijn twee door een verdwaalde kogel getroffen tieners, een arts die de gewonden van de confrontatie hielp, en arme ouders die hun kinderen vaderloos achterlaten en hun vrouwen in rouw.