Ga naar de inhoud

Brussel wil gentech

Volgens jurist Thijs Etty is de Europese Commissie bezig om gentech defintief in te voeren in Europa, waarmee een einde zou komen aan een moratorium van twaalf jaar’.

1 min leestijd
Placeholder image

“Er gaat een nieuwe wind waaien over Europa’s landbouwakkers. En het ziet ernaar uit dat die wind meer dan ooit drager zal zijn van transgeen stuifmeel en zaden van genetisch gemodificeerde (‘gentech’) planten. Dat is althans de inzet van een strategische koerswijziging in het EU-beleid inzake gentechgewassen die de Europese Commissie vandaag in Brussel zal presenteren. ” Aldus een opiniestuk in de Volkskrant.

Volgens het stuk is de koerswijziging bedoeld om de impasse in de EU te doorbreken. Doordat een aantal landen gentech afwijst, ligt de introductie ervain in de hele EU stil. Landen die wel voorstander van gentechniek in de landbouw zijn, waaronder Nederland, zouden voortaan toestemming krijgen om te doen wat ze willen. In feite is het volgens de krant een slinkse manier om de mogelijkheden van landen om gentech te weigeren nog kleiner te maken dan ze al zijn.

Onder het artikel wordt druk gediscussieerd.