Ga naar de inhoud

Brits Mijnbouwbedrijf Monterrico Metals voor Volkstribunaal in Wenen

Van 10 tot 13 mei vindt in Wenen een Volkstribunaal plaats voor Europese ondernemingen die mensenrechten schenden, parallel met de bijeenkomst van Europese en Latijns-Amerikaanse regeringsleiders. Eén van de beklaagden is het Britse mijnbouwbedrijf Monterrico Metals.

2 min leestijd
Placeholder image

De onderneming wil pas in 2008 de tweede grootste kopermijn van Peru opstarten. Maar haar arrogante en gewelddadige houding tegenover boerengemeenschappen in Noord-Peru, bracht haar nu al in de beklaagdenbank.

Duizenden landbouwers in Perus noordelijke Andes verzetten zich tegen de mijnontwikkeling van Monterrico Metals. Ze vrezen dat de enorme kopermijn Rio Blanco de rivieren zal vervuilen waarvan ze afhankelijk zijn voor hun overleven. Die vrees is niet ongegrond. Koperontginning gaat gepaard met het gebruik van grote hoeveelheden water en chemicaliën. Bovendien liggen de mijnconcessies van Monterrico pal in het brongebied van twee voor de provincie Piura belangrijke rivieren: de Chinchipe en de Quiroz.

Het Britse Monterrico Metals stelt zich zeer agressief op tegen de lokale boerengemeenschappen, in het conflict dat ontstond naar aanleiding van haar mijnbouwplannen. Militante landbouwersorganisaties worden afgeschilderd als drugstrafikanten en terroristen, knokploegen van het bedrijf vallen milieuactivisten aan en de repressie van mijnbouwprotesten wordt aangemoedigd. Die Peruaanse politie doodde al twee boerenleiders tijdens betogingen tegen het Monterrico in 2004 en 2005.

De Peruaanse organisatie CONACAMI daagt Monterrico voor het tribunaal in Wenen. CONACAMI verenigt gemeenschappen die bedreigd worden door mijnbouw. Ze maakt deel uit van een breed netwerk van boerengroepen, milieuorganisaties en kritische wetenschappers die geloven dat er geen plaats is voor mijnbouw in ecologisch kwetsbare gebieden. Het verzet kreeg ook in Europa weerklank. De NGO Netwerk Vlaanderen roept op tot een investeringsboycot van het Britse bedrijf. Ze vraagt aan institutionele investeerders om Monterrico Metals financieel droog te leggen, totdat het Rio Blanco project wordt opgeschort. De AXA groep is de hoofdaandeelhouder in het mijnbouwbedrijf, via haar beleggingsafdeling AXA Framlington Investment Management.

Voor achtergrondinformatie over Monterrico Metals zie Goudkoorts in Peru op www.netwerkvlaanderen.be

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Mathias Bienstman.)