Ga naar de inhoud

Brandstichting en mishandeling bij golf racistische incidenten in Nederland

Elk jaar is het in november weer raak. Terwijl het gebruik van racistische karikaturen bij het Sinterklaasgebeuren – dankzij moedige antiracistische strijd – steeds verder is teruggedrongen, blijven hier en daar racisten er bewust gebruik van maken om te provoceren. Tegelijkertijd is er weer een toenemende hetze tegen opvang van vluchtelingen, die zelfs tot brandstichting lijdt, en aangwakkerd wordt door enkele echt grote media.

5 min leestijd

Vandaag werd bekend dat afgelopen nacht een kampeerboerderij in het Brabantse Someren in brand is gevlogen. In de boerderij zouden vanaf maandag 450 vluchtelingen opgevangen worden. Hoewel zoals altijd de oorzaak van de brand nog moet worden onderzocht, laat die zich makkelijk raden. In hetzelfde bericht verwijst nu.nl naar het Overijselse Schuinesloot (gemeente Hardenberg) waar ‘al twee keer brand gesticht in een opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen’. Tot zover de solidariteit met de bewoners in Oekraine dus. Maar mensen die geen ‘buitenlanders’in de buurt willen hebben worden ook in dit geval gevoed door de constante stroom desinformatie van de kant van Baudet en zijn partij over de rol van Rusland.

Afgelopen weken waren er ook zeer onsmakelijke taferelen te zien in gemeentes die vast willen blijven houden aan racistische karikaturen bij de Sinterklaasrituelen. Met name in Staphorst was een ware pogromstemming door een mengsel van bezopen boerenjongens en aangereisde wappies. Terwijl de aanwezige politie er bij stond te lachen, vielen ze auto’s aan die aan de toegangsweg waren tegengehouden en waarvan de meute vermoedde dat er demonstranten tegen de racistische rituelen in zouden zitten. Eerder had het gemeentebestuur al het voorwerk gedaan door een demonstratie tegen de karikaturen tijdens de intocht te verbieden. De dronken meute hield dus auto’s aan ingang van het fundamentalistische dorp aan en viel de inzittenden aan met vuurwerk en andere objecten.

Ook op andere plekken werden demonstranten bij de intocht belaagd door opgehitste burgers.

Zoals in Zaandam (waar de politie wel optrad toen ze aangevallen werden) en een week eerder in het naburige Westzaan. Ook in Volendam waren racistische incidenten toen de gemeente notaben had besloten de karikaturen voortaan weg te laten en supporters van de voetbalclub daar gebruik van maakten om hun onderbuik leeg te laten lopen.

Aan rechterzijde wordt geponeerd dat het gedoe van twee kanten komt. Ook in het geval van Staphorst wordt die stropop vaak opgezet, maar dat is onderdeel van het probleem.

De acties tegen het racistische ritueel zijn steevast erg rustig en netjes, en dat vanaf het begin: het gaat erom ter plekke te laten zien dat je het er niet mee eens bent. En vanaf het begin zijn demonstranten op allerlei manieren aangevallen. Desondanks werd er veel resultaat geboekt. In de meeste gemeentes wordt niet meer met de hele extreme karikaturen gewerkt, en ook bij reclame en in supermakrten en dergelijke lijkt dat enigszins uitgefaseerd. Een jaar of toen geleden leek de slag geheel gewonnen, tot websites als geenstijl het onderwerp weer gingen ophitsen. Dezelfde website, en de extreemrechtse tv-zenders als ON die er inmiddels in de lucht zijn gekomen, voeren een constante hetze tegen ‘buitenlanders’ en anti-racistische acties.

Typisch voor de toestand in Nederland is dat toen dagen later het enige zwarte parlementslid Sylvana Simons de geberutenis aan wil kaarten, zij aangevallen wordt (via onder ander De Telegraaf, hoe kan het ook anders) door vertegenwoordigers van de politie. Wat er ondertussen op sociale media over haar uitgestort wordt, wil je echt niet weten.

Wat helpt is zorgen voor aanwezigheid van meer medestanders van de demonstranten, hoe dreigend dat er ook uitziet. En donaties zijn ook welkom:

Steun de strijd tegen Zwarte Piet en doneer aan KOZP

(van de website van doorbraak)

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft hard geld nodig voor de voortgaande strijd tegen de racistische karikatuur Zwarte Piet. Het gaat daarbij niet alleen om het organiseren van demonstraties, maar ook om het dekken van schade die is toegebracht door extreem-rechtse pietofielen en het betalen van kosten vanwege noodzakelijke juridische stappen.

Uit de donatie-oproep van KOZP: “Afgelopen zaterdag werden vreedzame anti-racisme demonstranten op weg naar Staphorst aangevallen door een racistische menigte, terwijl de politie erbij stond en niets deed. Het resultaat was wat de geweldplegers wilden: KOZP kon niet demonstreren in Staphorst en het racistische feestje ging door zoals gepland.

Bij de aanvallen op de auto’s en bussen van KOZP is flink wat schade ontstaan, zoals te zien is op de beelden. Auto’s zijn vernield en bij een door een geweldpleger gecreëerde botsing is de voorruit van de bus beschadigd. Om die schade te herstellen en om de benodigde (juridische) vervolgstappen te kunnen nemen doen we een beroep op je solidariteit.

Dus kon je er zaterdag niet bij zijn, maar wil je wél bijdragen aan een inclusief Sinterklaasfeest, doneer dan als je dat kunt aan KOZP/Nederland Wordt Beter, zodat we onze strijd voor een inclusieve Sinterklaasviering en tegen institutioneel racisme onverminderd kunnen voortzetten. Als non-profit stichting zonder medewerkers zijn wij afhankelijk van vrijwilligers en donaties. Donaties worden gebruikt voor kosten die wij maken voor het opzetten van onze acties, het dekken van schade, materiaal, juridische bijstand, educatiepakketten en verdere invulling van onze campagnes.”

Doneren kan via deze link of door direct per bank over te maken naar IBAN-bankrekeningnummer NL09 TRIO 0197 9666 91 t.n.v. stichting Nederland Wordt Beter o.v.v. donatie KOZP.