BPW stopt huisuitzetting. Rechtbank oordeelt: Erwin mag blijven
Erwin is een doorsnee woningzoekende die, met een aantal jaar wachttijd, geen kans maakte op een sociale huurwoning. Als tijdelijke huurder in het voormalige gemeentehuis in Schijndel kwam hij in een soort gevangenis terecht. Zijn verhuurder bij ‘De Vastgoedbeschermer BV’ (direct gelieerd aan de Stichting Tijdelijk Wonen) forceerde zelfs zijn deur, waarbij de woning ‘niet netjes’ bevonden werd.
(Bron: website BPW)
Voor deze voortvarende vastgoedbeschermers genoeg reden om hem uit te kunnen zetten. Zij dachten weg te komen met deze overtreding van het huurrecht omdat hij volgens hun helemaal geen huurder is, maar de kamer van hen in ‘bruikleen’ heeft.
Woonzekerheid opeisen
Erwin zocht contact met de BPW. Wij adviseerden hem om niet zomaar te vertrekken, om aangifte te doen bij de politie van huisvredebreuk door de verhuurder en brachten hem in contact met een woonrecht-specialist van Advocatenkantoor Voor-Recht voor juridische verdediging tegen zijn ontruiming.
Twee weken geleden hebben BPW’ers en sympatisanten hem gesteund in de rechtbank.
Nu is er dus een uitspraak: Over het bedrag van 185 euro per maand (exclusief 132 euro aan nutskosten) stelt de rechter. “Niet met voldoende mate van zekerheid kan worden gezegd dat tussen partijen sprake is van een bruikleenovereenkomst en niet van een huurovereenkomst”.
Evenmin is voldoende aannemelijk dat de door Stichting gestelde tekortkomingen van [gedaagde] (dat hij rookt in de ruimte en dat hij de ruimte rommelig, smerig en niet in representatieve staat houdt) de ontbinding van de huurovereenkomst rechtvaardigen.
Een ‘misschien’ huurder mag je niet zomaar uitzetten. Erwin kan dus blijven. Voorlopig, tot hij iets beters vind. Want een onzekere woonsituatie, daar kiest natuurlijk niemand voor!
Pak ook je huurrechten
Woon je ook tijdelijk, onzeker of te duur? Antikraakbureaus zoals De Vastgoedbeschermer proberen hun huurders vaak te overbluffen door te dreigen met rechtszaken en geldboetes. Trap er niet in.
Pak je huurrecht in drie simpele stappen:
1. Teken in geen enkel geval beloftes om te vertrekken
2. Organiseer jezelf samen met je medebewoners
3. Word lid van de BPW