Ga naar de inhoud

Boodschap van Zapatistas

De bewoners van San Marcos Avilés, in Chiapas en vanaf het begin onderdeel van het EZLN (Zapatistas), hebben een filmpje gemaakt om te laten weten wat hun situatie is. Het is ook een groet aan opstandige bewoners in New York en migranten aldaar, die voor een deel ooit uit Chiapas naar de VS vertrokken zijn.

1 min leestijd
Placeholder image

 

(Filmpje in Tzeltal, met Spaanse en Engelse ondertiteling)

{youtube}rY-8CBt3Vkg{/youtube}

 

Ondertussen worden geruchten steeds hardnekkiger dat (Subcommandante) Marcos ernstig ziek is. Hij zou longkanker hebben en dringend behandeling nodig hebben. Dat zou verklaren waarom hij zo lang stil gebleven is, ook tijdens de recente presidentsverkiezingen.

 

Bron (Spaans): Bericht univision

Een van de bronnen van dit bericht is de conservatieve ex-senatorLuis H. Álvarez, voormalig coordinator van de vredescommissie voor het conflict in Chiapas en commissaris van de Nationale Commissie voor de Ontwikkeling van de Inheemse Volkeren.

 

Nadat de presidentsverkiezingen in mei weer eens door de kandidaat van de PRI werden gewonnen, onder de gebruikelijke verdenkingen van massale fraude, ontstond een massale nieuwe beweging: Yo Soy 132