Ga naar de inhoud

Bolsonaro wellicht direct betrokken bij moord op Marielle Franco

De extreemrechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft woedend gereageerd op onthullingen in de media over zijn rol bij de moord op de linkse activiste en politicus Marielle Franco. Een van de moordenaar zou zelfs in Bolsonaro’s huis geweest zijn, kort voor de moord in 2018 plaatsvond.

4 min leestijd

(Door Kees Stad, foto CSP-Colutas, publiek domein Flickr)

Volgens een stuk in The Guardian begon Bolsonaro afgelopen woensdagochtend om 4 uur te fulmineren op sociale media. Hij schold de journalisten die met de onthulling waren gekomen op zijn Trumps de huid vol en noemde ze (in de vertaling van The Guardian) “You rascals, you scumbags! This will not stick!”. Hij ontkende daarbij de aantijgingen. Bolsonaro zat op dat moment in een hotelkamer in Saoedi Arabië, waar hij op bezoek was. Wat doen al die extreemrechtse westerse presidenten toch altijd in dat land?

Later ging hij live met een tv-toespraak van 23 minuten, waarbij hij beurtelings huilerig en woedend liep te doen en verklaarde dat hij het helemaal gehad had en op instorten stond

Ook zijn zoon en een advocaat hebben geroepen dat het allemaal gelogen was en ‘fake nieuws’.

De uitzending met onthullingen waar het nu om te doen is, was op het prominente nieuwskanaal van Globo, in het avondnieuws van Jornal Nacional. Niet iets wat makkelijk van de hand te doen is dus, en na de aanval van Bolsonaro zelf op de journalisten en het medium, werd de volgende dag de rest van het leger rond Bolsonaro in stelling gebracht om verzet te bieden en de journalisten uit te schelden.

Dat kunnen ze doen omdat de journalisten de getuigen die hun informatie hebben gegeven, anoniem willen houden. Het zijn mensen uit de directe omgeving van Bolsonaro en ze beweren dat een van de mannen die er van wordt beschuldigd aan de moord op Franco te hebben deelgenomen, Élcio Queiroz, enkele uren voor de moord werd binnengelaten in het complex van Bolsonaro. Tegen de portier vertelde hij dat hij op bezoek kwam bij Bolsonaro. Die was zelf niet thuis, en was honderden kilometers verder in de hoofdstad Brazilia. Maar Élcio Queiroz werd binnengelaten. De beveiliger die hem doorliet, heeft verklaard dat iemand (met de naam Jair) hem had opgedragen de man binnen te laten. Hij zou vervolgens verder zijn gelopen naar een ander huis aanpalend aan dat van Bolsonaro, eigendom van Ronnie Lessa, een voormalige politie-agent die ervan beschuldigd wordt huurmoordenaar te zijn geworden en die vast zit vanwege de moord. Ze zijn daarna samen in een auto weggereden, die onderweg werd ingewisseld voor een andere auto, waarna ze Marielle Franco hebben doodgeschoten.

Terwijl Bolsonaro’s clique moord en brand schreeuwt, vroegen allerlei andere politieke personen en instellingen om snel onderzoek naar de beschuldigingen, en kwam er al snel meer naar buiten, zoals foto’s van Bolsonaro samen met de van de moord beschuldigde mannen. Eerder waren er ook dergelijke foto’s gelekt van Bolsonaro samen met een vechtsportinstructeur die ervan beschuldigd wordt de wapens voor de moord te hebben geleverd.

Over de man die ervan wordt beschuldigd de moord gepleegd te hebben, die de trekker dus heeft overgehaald, Ronnie Lessa, komen ook steeds meer gegevens naar buiten. Hij zou enorm rijk zijn geworden met een waar moordbedrijf dat hij met anderen runde onder de naam ‘Escritório do Crime’ (Kantoor voor Misdaad). In 2009 verloor hij een been bij een bomaanslag.

Bolsonaro hield er van om bij zijn publieke optredens tijdens de verkiezingscampange grijnzend schietbewegingen te maken met zijn vingers. Daar zijn veel beelden van die nu een nog veel wrangere betekenis krijgen.

Marielle Franco was een zeer populaire zwarte lesbische feministe in Rio de Janeiro die in het parlement gekozen was en met name opkwam voor sloppenwijkbewoners die te maken hadden met dagelijkse zware repressie door politie. Ze werd in maart 2018, een half jaar voor de verkiezingen die Bolsonaro aan de macht brachten, op straat neergeschoten.

{youtube}bZe-tZAQ__I{/youtube}