Ga naar de inhoud

Bolsonaro levert oude activist uit naar Italië

De extreemrechtse Braziliaanse president Bolsonaro, die sinds 1 januari aan de macht is, heeft Cesare Battisti uitgewezen naar Italië waar hij een levenslange gevangenisstraf moet uitzitten.

2 min leestijd

(Door globalinfo, altijd in voor meer donateurs, foto: omslag van een thriller van Battisti)

Met zijn kenmerkende grijns heeft Bolsonaro de uitwijzing aangekondigd en zijn zoon twitterde dat de eveneens extreemrechtse Italiaanse president Savini “een cadeautje gaat krijgen dat nu onderweg is”. De Italiaanse regeringsleiders Salvini en Conte reageerden enthousiast en verklaarden dat hij levenslang achter de tralies zal verdwijnen. Salvini bedankte  Bolsonaro “… for the changed political climate which, along with a positive international setting in which Italy has become a protagonist, have made possible this long awaited success.” (Bron: CNN)

Cesare Battisti (wikipedia) was in de jaren zeventig actief in een radicale actiegroep, de Proletari Armati per il Comunismo (PAC, Gewapende Proletariers voor het Communisme, wikipedia). Deze was een van de ondergrondse groepen in de stroming van het autonomisme, die als theorie (en praktijk) hadden dat de arbeiders niet vertegenwoordigd konden worden door een politieke partij als de Communistische Partij, maar hun eigen strijd ‘horizontaal ‘ konden organiseren.

Bij de acties van de PAC zijn vier doden gevallen, waaronder een bewaker van een gevangenis en een agent van de geheime dienst die van mishandeling van gevangenen werden beschuldigd. Battisti heeft altijd ontkend betrokken te zijn geweest bij de doden. Hij vluchtte in 1981 uit de gevangenis in Italië en heeft sindsdien in meerdere landen gewoond, waaronder Frankrijk, Mexico en Brazilië.

In Brazilië heeft hij ook jaren gevangen gezeten op verzoek van Italiaanse autoriteiten, maar de linkse president Lula weigerde hem uit te leveren en zijn uitzetting werd uiteindelijk geschrapt door de rechter, waarna hij asiel kreeg. De rechtse president Temer – voorganger van Bolsonaro – heeft die vrijwaring kort geleden weer ongeldig verklaard, waarna Battisti weer ondergedoken was. Hij werd nu in Bolivia opgepakt, in het kader van een ‘internationale politie-operatie’ en is op het vliegtuig naar Italië gezet.

Battisti is nu 64 jaar oud. Er is al jaren een solidariteitscampagne voor hem gaande, met bekende schrijvers en andere personen als deelnemers. Samen met 200 andere veroordeelden voor de ‘loden jaren’ zeventig in Italië, probeerde hij amnestie te krijgen. Battisti was de laatste tijd vooral bezig met het schrijven van romans.