Ga naar de inhoud

Bolivia: massamoord in Cochabamba (Democracy Now)

Massamoord in Cochabamba: Geweld tegen inheemse bevolking escaleert terwijl massale protesten de staatsgreep in Bolivia aan de kaak stellen.

2 min leestijd

Bron: Democracy now (zie daar Engelstalig transcript en video)
Vertaling: globalinfo.nl

In Bolivia zijn er sinds president Evo Morales, de eerste inheemse president van het land, vorige week onder druk van het leger ontslag heeft genomen, ten minste 23 mensen omgekomen te midden van het toenemende geweld.

De groeiende onrust veranderde vrijdag al snel in een gewelddadige chaos buiten Cochabamba toen het leger het vuur op inheemse pro-Morales demonstranten opende, waarbij ten minste negen mensen omkwamen en meer dan 100 mensen gewond raakten. Het geweld begon kort nadat duizenden demonstranten – veel inheemse coca-telers – zbijeen kwamen voor een vreedzame mars in de stad Sacaba en vervolgens probeerden langs een militaire controlepost naar Cochabamba te gaan.

Temidden van dit escalerend geweld en berichten over wijdverbreid anti-inheems racisme, eisen demonstranten dat de zelfverklaarde interim-president Jeanine Áñez zich terugtrekt. Áñez is een rechtse Boliviaanse wetgever die zichzelf vorige week tijdens een wetgevende zitting zonder quorum tot president heeft benoemd. Ze zei dat de verbannen socialistische president Morales, die na zijn afzetting door het leger op 10 november naar Mexico is gevlucht, niet zou mogen meedoen aan een nieuwe verkiezingsronde en dat hij vervolgd zou worden als hij zou terugkeren naar Bolivia, dat een in meerderheid inheemse bevolking heeft.

De speciale gezant van de VN, Jean Arnault, riep zondag op tot gesprekken tussen Jeanine Áñez en de leiders van de Morales’ politieke partij Movement Toward Socialism (MAS), hoewel er geen datum is vastgesteld. Vanuit Cochabamba spreken we met Kathryn Ledebur, directeur van het Andean Information Network en een onderzoeker, activist en analist met meer dan twee decennia ervaring in Bolivia.

{youtube}Y-d7VyD2_R0{/youtube}