Ga naar de inhoud

Bolivia gaat klimaattop voor bewegingen organiseren

De Boliviaanse president Evo Morales heeft aangekondigd dat er een internationale bijeenkomst voor sociale bewegingen georganiseerd zal worden, om maatregelen en strategieën te bespreken nu de klimaattop in Kopenhagen is mislukt.

2 min leestijd
Placeholder image

De bijeenkomst zal op 22 april gehouden worden, wat tevens de internationale ‘dag van de aarde’ is.

Morales kondigde dit tijdens een toespraak in Culpina in de regio Chuquisaca.

De conferentie zal gericht zijn op “a large-scale international mobilization to defend the environment, especially water.” Morales verklaarde teleurgesteld te zijn in de uitslag van Kopenhagen, maar merkte op dat dit nu ook een “kans is om de hegemonie van de geïndustrialiseerde landen te doorbreken”. “If we don’t make important decisions now, our children and the generations to come will be faced with serious problems,” waarschuwde de president. Ook verklaarde hij dat de conferentie gericht zal zijn op het vinden van opties voor het garanderen van voedsel voor iedereen, omdat er in verschillende delen van de wereld hongersnood heerst.

Volgens Morales heeft het klimaatprobleem direct te maken met de ‘irrationele ontwikkeling van de industrie’. Evo Morales is onlangs met grote meerderheid herkozen als president van het land. Hij is afkomstige uit de boerenbeweging in Cochabamba, waar in 1999 een grote opstand uitbrak toen de watervoorziening werd geprivatiseerd (oa. met hulp van de Nederlandse ING). Door het verzet en een internationale campagne moest de privatisering weer teruggedraaid worden. Jaren later brak een vergelijkbaar oproer uit in El Alto tegen de privatiseren van het drinkwater aldaar, en de uitverkoop van de aardgasvoorraad. De opstand van de boeren en armen in het land kwam tot rust nadat er verkiezingen afgekondigd werden, die Morales en zijn partij MAS won.

De volksbewegingen maakten toen echter duidelijk dat hij wel bij zijn agenda die hij met hen had afgesproken moest blijven, omdat ze anders weer in actie zouden komen. Tot dusver heeft hij zich ruimschoots aan de beloftes gehouden. (bron: Granma)

—————-

aanvulling:

Website van de conferentie.

recent stukje van oxfam-Belgie.