Ga naar de inhoud

Boekpresentatie Barricadepoëzie in Utrecht zondag 3 april

Boekpresentatie bij “The Barricade” Barricadepoëzie. Lyrisch activisme sinds 1848

Zondag, 3 april 2022, 19u30-21u00 – ACU, Voorstraat 71, 3512 AK  Utrecht

2 min leestijd

(Bron: Vrije Bond, website boek)

Een avondprogramma dat wordt gehost door anarchistisch collectief ‘The Barricade’, met optredens van de dichters Yousra Benfquih, Joke Kaviaar, Michael Tedja, Samuel Vriezen

Wie de Nederlandstalige literatuurgeschiedenis erop naslaat, dreigt te denken dat wij in dit taalgebied niet aan politiek geïnspireerde poëzie doen. Sommige dichters raakten in de vergetelheid omdat hun werk een belangrijk rol in de politieke en sociale strijd speelde. Anderen haalden de literaire canon ondanks hun politiek geïnspireerd werk. Nochtans kent de Belgische en Nederlandse literatuur een lange traditie van politieke poëzie, van Gorter en Van Ostaijen tot Michaël Slory en van Sonja Prins en Joke Kaviaar tot Dominique De Groen. Barricadepoëzie zet dat lyrisch activisme in de schijnwerpers. Elk hoofdstuk vertrekt vanuit een gedicht, waarmee het boek een bescheiden bloemlezing vanaf 1848 vormt. Tegelijk poogt het de lezer te inspireren en te activeren voor de strijd voor maatschappelijke verandering.

Op zondag 3 april wordt het boek aan het publiek voorgesteld met een inleiding van Johan Sonnenschein (samensteller), een reactie van Dennis Bos (historicus) en optredens van de dichters Yousra Benfquih, Joke Kaviaar, Michael Tedja en Samuel Vriezen.

Het boek bevat onder meer bijdragen van Geert Buelens, Dominique De Groen, Matthijs de Ridder, Bram Ieven, Frank Keizer, Saskia Pieterse, Alfred Schaffer, Erik Spinoy en Maartje Smits.

Meer informatie over het boek op de website van de uitgever.