Ga naar de inhoud

Blokkades Frankrijk treffen supermarkt

Flinke omzetderving Franse supermarktbedrijven door blokkades van ´gele hesjes´. De protesten van de ´gele hesjes´ tegen de verhoging van de autobrandstoffen in Frankrijk hebben een flink omzetverlies opgeleverd voor de Franse hyper- en supermarkten. De activisten blokkeerden tussen 17 en 24 november vele vrachtwagens, winkels en distributiecentra. De retailers zijn nu bang voor eventuele acties vlak voor kerst en nieuwjaar.

4 min leestijd

(door Rob Bleijerveld, oorspronkelijk verschenen op supermacht.nl) foto Rue 89 Strasbourg cc/flickr)

Sinds 17 november houden protesterende Franse burgers (de ´gele hesjes´) blokkadeacties en demonstraties tegen de aangekondigde belastingverhoging op autobrandstoffen. Het Franse retailmagazin Lineaires meldde deze week dat supermarktketens een enorme omzetschade leden door de acties. Voorlopige cijfers van retailvolger Nielsen geven aan dat het omzetverlies op zaterdag 17 november gemiddeld zo´n 35% was [1]. Op de maandag daarna was dat 32%; op dinsdag 13% en het nam daarna af tot 2% op vrijdag. Maar op zaterdag 24 november nam het weer toe tot 18%. Die dag waren er ook heftige rellen en barricades in Parijs [2][3].

Vanaf de 17e richtten de acties zich steeds meer op retaildoelwitten. De hyper- en supermarkten kregen te maken met in het verkeer vaststaande of bewust geblokkeerde vrachtwagens, met klanten die hun winkels niet konden bereiken (15%) en in toenemende mate ook geblokkeerde ingangen van distributiecentra. Op Black Friday 23 november werden bijvoorbeeld zo´n 20 distributiecentra en rond de 100 grote winkels geblokkeerd.

Kerst en nieuwjaar

Volgens Lineaires vrezen Franse retailers nu voor acties vóór en tijdens de periode van kerst en nieuwjaar. Dat is de tijd waarin bedrijven normaal gesproken extra veel omzet draaien. Voor sommige bedrijven is het zelfs bepalend of ze daarmee het boekjaar met winst of met verlies kunnen afsluiten.

België

Aansluitend op de actiegolf in Frankrijk waren er ook in België acties van ´gele hesjes´, met name in Wallonië [4]. Volgens brancheorganisatie Comeos werden op verschillende plaatsen distributiecentra van Colruyt, Lidl en Mestdagh geblokkeerd. Ook hielden de actievoerders tientallen vrachtwagens tegen.

Komende zaterdag…

Verwacht wordt dat er overmorgen weer velen naar Parijs zullen trekken om te demonstreren tegen het beleid van president Macron. De krant Libération schreef vanavond dat de Franse minister van Binnenlandse Zaken opdracht gaf om aanstaande zaterdag de Champs d´Elysées voor al het verkeer af te sluiten en om alleen mensen toe te laten nadat hun identiteit is gecontroleerd [5].

Meer lezen:
– ¨Frankrijk: een gemeenschappelijk alternatief voor de ecologische transitie à la Macron,¨ Ander Europa, 19 november 2018.
– ¨Klassenstrijd in gele vestjes,¨ DeWereldMorgen, 21 november 2018.
– ¨Die gelbe Querfront (‘Gilets jaunes’),¨ Jungle World, 22 november 2018.
– ¨Macrons gele gevaar,¨ Grenzeloos, 24 november 2018.
– ¨Waarom mensen tegen klimaatmaatregelen in opstand komen en hun
identiteit beschermd willen zien,¨ Foodlog, 28 november 2018

Noten:
[1] Die dag waren er zo´n 280 duizend mensen op de been om op ongeveer 2000 plaatsen in het land actie te voeren.
[2] ¨French ‘gilets jaunes’ protests turn violent on the streets of Paris,¨ Guardian, 24 november 2018.
[3] Twee videos laten zien dat Bretonse activisten paraat blijven en onderkomens bouwen op rotondes met een berg houten pallets voor de volgende actie. ¨Les Gilets jaunes de Bretagne s’organisent¨ en ¨Morbihan : 13e jour de mobilisation des Gilets jaunes à Pontivy¨.
[4] ¨‘Gele hesjes’-protest tegen hoge dieselprijzen verloopt onrustig: relschoppers vallen tv-ploeg aan en steken palletten in brand, E19 intussen vrijgemaakt,¨ HLN, 20 november 2018 en ¨Gilets jaunes – Plusieurs barrages filtrants subsistent en Région wallonne dans la province de Hainaut,¨ BX1, 23 november 2018.
[5] ¨´Gilets jaunes´ : les Champs-Elysées ouverts aux piétons samedi après ´contrôles d’identité´,¨ Liberation, 29 november 2018

Bronnen:
– ¨Blocage 17 Novembre 2018 – En Direct¨ (met overzichtskaarten van waar op 17 november werd geblokkeerd en waar gedurende de week die daarop volgde).
– ¨Gilets jaunes: la Région wallonne portera plainte pour les dégâts causés,¨ Le Soir, 21 novemer 2018.
– ¨Distributeurs et industriels s’inquiètent des blocages,¨ lINEAIRES, 22 november 2018.
– ¨Gilets jaunes – Plusieurs barrages filtrants subsistent en Région wallonne dans la province de Hainaut,¨ BX1, 23 november 2018.
– ¨Encore un samedi noir en grande distribution,¨ Lineaires, 26 november 2018.
– ¨Gele hesjes breken niet door in Vlaanderen,¨ Tijd, 26 november 2018.
– ¨Gele hesjes kosten retailers miljoenen omzet,¨ Retail Detail, 27 november 2018.