Ga naar de inhoud

Blockupy update donderdag 17 mei en 18 mei

Blockupy update donderdag 17 mei en 18 mei : Frankfurt platgelegd door politie

11 min leestijd
Placeholder image

Blockupy 17 mei: Frankfurt platgelegd door politie


Nieuws
, gepost door: blockupy op 17/05/2012 05:10:50

Waar: Frankfurt, Germany
Wanneer: 17/05/2012 – 23:17

Van 16-19 mei zijn er protestacties in Frankfurt, de stad waar de Europese Centrale Bank zetelt. Donderdag de 17e was bedoeld om flink wat pleinen te bezetten. Door de repressie liep niet alles zoals gehoopt, maar er werd wel gedemonstreerd en uiteindelijk zijn vele duizenden activisten zich in de stad aan het voorbereiden op de grote blokkade van de bank op vrijdag.

De acties zijn georganiseerd om te protesteren tegen het Europese crisisbeleid dat in het geheel niet gericht is op structurele hervormingen, en hoofdzakelijk de armsten en zwaksten in de periferie van de EU treft. In een eerdere bijdrage op Indymedia is meer te lezen over de beweegredenen en doelen van de actiedagen en over de voorbereidingen van de activisten: https://www.indymedia.nl/node/4544 Ook staat hier meer over maatregelen van de kant van politie en justitie om elke geplande demonstratie of blokkade onmogelijk te maken. Toch gingen de acties door. Hieronder een overzichtje van gisteren en vandaag.

Woensdagochtend werd het Occupy-kamp in Frankfurt ontruimd. 200 mensen hebben zich vreedzaam verzet en zijn weggedragen. Dit kamp was er al sinds oktober en de bewoners hebben nooit iemand kwaad gedaan. Maar tijdens Blockupy wordt geen enkel protest tegen de bankiers meer getolereerd.

Woensdagavond is de Street Rave die was verboden toch doorgegaan. Zonder al te grote problemen, al deed de politie wel moeilijk over spandoeken.

Vandaag (donderdag) kwam de bus met activisten vanuit Nederland aan. Het grootste deel van de middag hebben ze geprobeerd het centrum binnen te komen. Het was de bedoeling om vandaag diverse pleinen te bezetten als voorbereiding op de blokkade morgen. Maar elke poging werd of door de politie weggeveegd of omsingeld. Enkele metrohaltes zijn gesloten en rond het centrum probeert de politie iedereen die er alternatief uitziet tegen te houden. Dit resulteerden en een kat-een-muis-spel met veel geren. Tot nu toe zijn er echter te veel katten in het spel. Er zijn heel wat mensen aangehouden, maar het lijkt erop dat de meesten ook weer snel op vrije voeten komen. De groep uit Nederland is in elk geval nog compleet.

Bussen vanuit Hamburg en Berlijn werden onderweg uren stil gezet en gecontroleerd. Alle inzittenden kregen een ‘Platzverweis’ voor de binnenstad van Frankfurt, wat inhoudt dat je in overtreding bent en een fikse boete riskeert als je daar toch wordt gesignaleerd.

De enige actie die wel door mocht gaan was de door het Komitee fur Grundrechte und Demokratie aangevraagde demonstratie tegen de repressieve maatregelen. Hier zijn enige duizenden mensen op af gekomen. (Videoverslag van Attac: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=rLvh6zLcNew#!)
Uiteindelijk heeft deze demonstratie er wel toe geleid dat de Paulsplatz in de binnenstad door blockupyers werd bezet en er een paar tentjes werden neergezet. Dit gold later ook voor de Römerberg. Aan het begin van de avond heeft de politie de pleinen echter weer schoongeveegd.

Het grootste deel van de groep vanuit Nederland zet de tenten op bij de Universiteit. Aan het begin van de avond is de politie hier nog langsgekomen om wat te intimideren, maar er is nu een afspraak dat men hier mag overnachten mits er vannacht vanuit de kamp geen acties plaatsvinden. En de politie blijft duidelijk aanwezig.

Voor morgen (vrijdag) staat de blokkade van de Europese Centrale Bank gepland. Geheel verboden, maar het gebeurt toch. Ondertussen werken de banken zelf goed mee met de verstoring: De ECB heeft diverse activiteiten verplaatst, vele gewone banken hebben besloten de komende dagen helemaal dichte te blijven en bankiers is geadviseerd in casual kleding naar het werk te gaan. Als de blockupyers nu morgen eens allemaal in een net pak de straat op gaan kunnen ze die banken zo overnemen.

Een andere activiteit die voor morgen is aangekondigd is een boekpresentatie door David Graeber. Deze schrijver die vooral bekend is van zijn boek ‘Direct Action’ gaat met zijn nieuwe boek ‘Debt’ in op de mythe van de schulden. Deze bijeenkomst om 16:00 zal ook worden aangegrepen om op een legale wijze bij elkaar te kunnen komen. Door alle controles en omdat er zo ongeveer een samenscholingsverbod geldt is het niet makkelijk om actie-vergadering te houden.

Samenvattend kan worden gesteld dat de politiemacht van 15.000 agenten (die in ploegendienst) door de straten rijden en marcheren de meeste geplande acties frustreren, maar dat ook het reguliere bankiersleventje danig in de war wordt gestuurd. En de ECB en de andere banken staan in elk geval een aantal dagen flink in de schijnwerpers.

En dan nog wat linkjes:

– Op de Duitse Indymedia staan veel verslagen en commentaren: http://de.indymedia.org
– NOS gisteravond: Blockupy Frankfurt: de politie staat op scherp http://nos.nl/op3/video/373959-blockupy-frankfurt-politie-staat-op-scher…
– Livestream Blockupy op Castor TV: http://www.livestream.com/undergroundreports (niet altijd live)
– Wat foto’s van vandaag op de site van de Denver Post (of all places): http://photos.denverpost.com/mediacenter/2012/05/photos-blockupy-protest…
– Antifascistische Revolutionaire Aktion Berlin met updates, foto’s, video’s en commentaren over Blockupy: http://arab.blogsport.de

Achtergronden in het Nederlands:
– Globalinfo.nl over Frankfurt: https://www.globalinfo.nl/tag/frankfurt:
– De Kritische Studenten (die flink hebben gemobiliseerd voor de bus vanuit Nederland): http://www.kritischestudenten.nl/campagne/blockupy-frankfurt

Tags: blockupy economie europese centrale bank

Plaats een aanvulling Discussieer (1 reactie)


wat foto’s

do, 17/05/2012 – 23:42

geplaatst door: Blockupy

Wie:

Blockupy

Foto:


Re: Blockupy update donderdag 17 mei: Frankfurt platgelegd door politie.

do, 17/05/2012 – 23:45

geplaatst door: Blockupy

Wie:

Blockupy

Bij het Occupy-kamp had een aantal mensen zichzelf voor de ontruiming flink met verf besmeurd. Een lollige manier om er voor te zorgen dat de politie in elk geval ook niet schoon uit de strijd komt.

Foto:


Re2 (Indymedia): Update Frankfurt: Alles en nog wat verboden, acties gaan door

do, 17/05/2012 – 23:16

geplaatst door: Nishel Baboeram

Vandaag moest ik rennen voor de politie … eerste keer dat ik dat moest doen.
hier zijn wat foto’s, het zijn vooral foto’s waar de uniforms of brutality aanwezig zijn.
https://profiles.google.com/Nishelbaboeram/photos/5743624618940143809

Morgen zal ik meer foto’s uploaden omdat ik nu best wel moe ben gaat het me niet echt lukken om de fotos te bewerken.
Een kleine verslag van wat ik weet ( en excuseer mij voor het slechte grammatica )

Op het treinstation Hauptbahnhof werden demonstranten omsingeld en een voor een weggehaald, wat er met hun gebeurd is weet ik niet.
Op het Pausplatz werd ook een grote groep demonstranten omsingeld en paar uur later zag ik dat er mensen uit het groep dat werd omsingeld verplaats, hier werden ze op een brute manier behandeld.

Nadat ze verplaatst werden liep ik met een grote groep van ongeveer 500+.
Ze probeerden steeds naar plekken toe te gaan waar geen politie was, dat lukte tot op een gegeven moment ( denk ik ) toen iedereen wegrende voor de politie.
Ik rende samen met 5 andere een steegje in en moest over een hek heenklimmen om zo weg te komen en de rest heb ik niet meer gezien.

Ik heb gehoord dat er een paar duizenden politie agenten zijn ingeschakeld, sommige zeggen ongeveer 5000 politie agenten .
Ik vraag me af hoe ze het op zaterdag gaan doen wanneer er wat mensen denken, 50000 mensen aanwezig zullen zijn.
Veel succes Polizei !

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Blockupy 18 mei:

(Bron Indymedia: Re: Blockupy update donderdag 17 mei: Frankfurt platgelegd door politie.)


vr, 18/05/2012 – 10:43

geplaatst door: nn

Wie:

nn

Update van de blokkade van vrijdag..!!

We zijn vanmorge om 7 uur van start gegaan hier in Frankfurt. Na ongeveer 15 minuten was het al duidelijk dat de repressie van donderdag voortzette. Als je met meer dan 4 mensen over straat beweegt, heb je grote kans om ingesloten, mishandeld en of gearesteerd te worden, waarbij je achtervolgd wordt door ongeveer 30 busjes riot cops.

Op dit moment is er 1 blokkade gelukt, namelijk aan de Untermainlage Hofstrasse, dit is om de hoek bij de EZB.
Waterkanonnen zijn en mass in Frankfurt, politie aanwezig met ongeveer 15.000 varkens.

Nederland is hier met een groep van ongeveer 40, waar inmiddels er nog 20 op straat zijn.

Solidariteits acties gewenst vanuit Nederland,

meer updates volgen!


vr, 18/05/2012 – 11:19

geplaatst door: nn

Wie:

nn

er is een livestream te volgen

http://bambuser.com/v/2655594


vr, 18/05/2012 – 11:27

geplaatst door: nn

Wie:

nn

betere links voor livestream: http://cams21.de/livestreamsammlung-zu-blockupy-in-frankfurt/


 
vr, 18/05/2012 – 12:04

geplaatst door: nn

Wie:

nn

er wordt (nog) harder ingezet door politie..

Foto:


 
vr, 18/05/2012 – 12:29

geplaatst door: maks

Wie:

maks

Er zijn net weer arrestaties gepleegd. Het normale insluiten lijkt gestopt te zijn, de riot cops in het zwart worden nu ingezet.

zij knuppelen neer, en dan gaan zij over op arrest.

2 nederlanders opgepakt, 1 hiervan is neergeknuppeld, en toen de 2e kwam helpen is zij ook gearresteerd!

meer info volgt, zometeen demo start van attak


vr, 18/05/2012 – 12:48

geplaatst door: maks

Wie:

maks

korte tijdslijn, met wat foto’s

Om 07.00 zijn acties vandaag begonnen, waarbij de politie begonnen is met iedereen in grote groepen te vorden voor ID, waarbij soms werd aangegeven dat ze verboden in de stad te zijn.

8.00
kleine demonstratie gestart

Demonstratie is daarna ingesloten, en afgekapt

09.00-13.00
pogingen om kleine blokkades te maken in de stad, die hard en zach uit elkaar zijn gedreven.

we proberen nog meer te posten binnekort

Foto:


vr, 18/05/2012 – 13:25

geplaatst door: maks

Wie:

maks

Even een idee schetsen over hoe het is om tegen duitse me te staan..

Foto:


vr, 18/05/2012 – 18:38

geplaatst door: contact

Wie:

contact

Vanmorgen zou er al een grote groep, met daarbij negen mensen uit Nederland zijn gearresteerd. Meer nieuws hierover en over de rest van de dag volgt zo spoedig mogelijk.


vr, 18/05/2012 – 19:14

geplaatst door: nn

Wie:

nn

laatste update van vandaag..

Er zijn wat mensen in de bak in duitsland geweest vandaag, maar het grootste aantal ingesloten, en daarna weer vrijgelaten. Momenteel is ook iedereen vrij!

Vele van ons hebben een verbod op het betreden van het centrum rondom EZB, of een verbod op de stad. Dit houdt op tussen 00.00 en 07.30

Morgen volgen er weer nieuwe updates..!!


 
vr, 18/05/2012 – 23:56

geplaatst door: blockupy

Wie:

blockupy

Blockupy Frankfurt: verstoorde banken en politierepressie

Vrijdag 18 mei – Vandaag hebben duizenden mensen in Frankfurt geprobeerd het banken-district te bereiken en te blokkeren. Dit ondanks een algeheel verbod van alle geplande activiteiten en het harde optreden van een overmacht aan politie. Ongeveer 60 Nederlanders hebben aan de protesten deelgenomen. Zo’n 12 hiervan zijn ’s ochtend bij een blokkade gearresteerd, maar later op de dag weer vrijgelaten.

Blockupy verzet zich tegen het crisisbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese regeringen en tegen de waanzinnige activiteiten die plaatsvinden in dit Frankfurtse centrum van de kapitalistische economie. De ECB en het financiële centrum zouden een dag lam gelegd gaan worden. Het doel was behaald voordat er een actie begonnen was. De autoriteiten, politie en bank-bestuurders hebben er, in pure paniek zelf voor gezorgd dat de stad compleet was geblokkeerd, activiteiten van de ECB zijn verplaatst of afgelast en vele andere banken helemaal dicht zijn gebleven.

Duizenden activisten lieten zich echter niet afschrikken en de protesten gingen door. Enige honderden mensen hebben kortstondig een blokkade opgericht bij Willy Brandt-Platz voor de ECB. Daarvoor was het een groep van meer dan 1000 mensen gelukt om ondanks het samenscholingsverbod, als demonstratie naar de bankenwijk op te stomen. De overmacht aan politie liet de rest van de dag echter niets meer toe. Elke spontane demonstratie, hoe klein dan ook, werd direct omsingeld door honderden agenten. Demonstranten werden ingesloten of met de wapenstok opgejaagd. Er zijn ruim 400 arrestaties verricht. Vrijwel iedereen is weer vrij, maar velen hebben een ‘Platzverweis’ gekregen wat inhoudt dat je een fikse boete riskeert als je de komende dagen nogmaals in het centrum van Frankfurt wordt gesignaleerd.

Voor zaterdag staat een demonstratie gepland. Hier is op het laatste moment toch toestemming voor gegeven door de autoriteiten. Symbolisch begint de demonstratie om 5 over 12 op het Baseler Platz en eindigt op een plein bij de ECB. Het is een demonstratie voor internationale solidariteit en tegen het autoritaire crisismanagement en verarmings-politiek van de Troika (Europese Commissie, ECB en het IMF).

-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+
Meer Duitstalige verslagen zijn te vinden op http://de.indymedia.org/2012/05/329711.shtml

Veel foto’s op de site van de Frankfurter Rundschau: http://www.fr-online.de/blockupy-frankfurt,15402798,16064608.html

Homepage Blockupy: http://blockupy-frankfurt.org (met ook informatie in het Nederlands)
———————————————————————————————————————————-