Ga naar de inhoud

Blockupy update 19 mei

De afgelopen dagen stond Blockupy Frankfurt in het teken van
bezetten en blokkeren. Vandaag, 19 mei, ging het om massaal
demonstreren. Zo’n 25000 (of meer) deden er aan mee. Er
waren ook solidariteitsprotesten in andere steden. En morgen
is er een onaangemelde demonstratie in Berlijn met als titel
“Schijn(-)demokratie blootleggen! – demonstratievrijheid
bevechten!”

4 min leestijd
frankfurt-demo-19mei

Volgens de mainstream media deden er tussen de 20.000 en 25.000 mensen aan de demonstratie in Frankfurt mee. De politie, die weer in grote getalen aanwezig was, beperkte zich volgens die berichten voornamelijk tot controles van iedereen die kwam demonstreren en het ‘afschermen’ van de route. Er zouden geen ongeregeldheden of arrestaties hebben plaats gehad.

Op de website van de Frankfurter Rundschau is een verslag te lezen. (De Frankfurter Rundschau deed overigens steeds uitgebreid verslag deed van alles wat er zich in Frankfurt rond Blockupy afspreelde) De demonstratie van vandaag is volgens FR ‘vreedzaam’ verlopen. Het was gericht tegen het crisisregiem van de EU en was een succesvolle afsluiting van Blockupy. Vanavond zal er nog worden gefeest.

 120518-blockupy-flashmobcarsten-peters (foto: Carsten Peters)

FR: De sfeer en het weer zijn goed. Er is muziek en de stemming is uitgelaten. Om 12 uur begon de demonstratie en ze eindigde na 4 1/2 uur. Daarmee is ook het angst-scenario dat de bewoners van de stad is voorgehouden door politie en autoriteiten niet bewaarheid. De demonstranten roepen keer op keer naar de politie dat die zich belachelijk maakt met de overkill aan troepen, wagens en de rondvliegende heli. Ze bedanken de ordebewaarders voor het feit dat juist zij de stad 4 dagen lang hebben lamgelegd.
Volgens de politiewoordvoerder zouden zich onder de demonstranten enkele honderden ‘potentieel gewelddadige’ mensen heben gemengd. Maar afgezien van het afsteken van 2 stuks vuurwerk is het niet tot ongeregeldheden gekomen.
De demonstratie was een bont geheel van politieke stromingen en motieven en er waren ook veel mensen uit andere Europese landen gekomen. Volgens FR horen de meeste demonstranten tot die Linke (Duitse partij). Maar ook zijn er vele aanhangers van Attac, vakbondsleden en antifascisten aanwezig. En in mindere mate ook mensen uit de vredesbeweging, punks en dierbevrijdingsactivisten.
Tijdens de demo worden veelvuldig oproepen gedaan via twitter, bijvoorbeeld om rustig te blijven. Dat was volgens de FR succesvol: “Ook een groep mensen waaronder veel antifascisten, die door een overmacht politieagenten in de gaten werd gehouden, laat zich niet door politie of de bankgebouwen provoceren.

 antikapblock23De website arab.blogsport.de
 geeft een iets ander beeld: de
 massale politiemacht die het
 antikapitalistische blok
 – bestaande uit meerdere
 duizenden aktivisten uit heel
 Europa – ‘begeleidde’, was
 voortdurend aan het duwen en
 op andere wijze aan het
provoceren. Vlakbij het Joodse Museum vielen ze de groep aan. De activisten verdedigden zich met rookbommem en vuurwerk. Het lukte de speciale BFR-eenheden (van de Berlijnse politie) echter niet om mensen te arresteren.
Arab blogsport meldt ook dat de politie ’s morgens heeft geprobeerd veel demonstranten tegen te houden die per bus of trein naar Frankfurt kwamen. Dat leverde veel vertragingen op. Verder werden verschillende spontane mobilisaties van mensen in de binnenstad van Frankfurt door de politie ingesloten.

Het verloop van de demonstratie is ook te volgen via twitter-berichten van blockupy

De organisatoren zien de demonstratie als zeer succesvol en klagen de voortdurende laster jegens het protest aan, en ook de ‘verbodsorgie’ (bijna alle bijeenkomsten werden van te voren verboden), de afschrikkings-PR en het politie-optreden. “Ondanks dat alles is het ons gelukt om het Europese verzet tegen het asociale en ondemokratische bezuinigingsbeleid naar een van haar centra te brengen, het financiele centrum Frankfurt,’ aldus Blockupy-woordvoerder Christoph Kleine. De Blockupy-alliantie eist daarom het aftreden van de burgemeester, van de verantwoordelijke voor de ordehandhaving, van de minister van binnenlandse zaken van Hessen en van een hoge politiechef.

Foto’s en video”s (van vandaag, maar ook van de afgelopen dagen) zijn hier te vinden

In verschillende steden in Duitsland (Dresden, Stuttgart, Berlin, Leipzig, Magdeburg, Hamburg, Düsseldorf) en daarbuiten (Venetie, Rome, Zürich en Wenen) zijn solidariteitsdemonstraties en -akties gehouden.
dresden-soli          stuttgart-soli

Voor morgen 20 mei wordt voor een solidariteitsdemonstratie in Berlijn opgeroepen (15 uur avnaf de Potsdamer Platz). Het thema: “Schijn(-)demokratie blootleggen! – demonstratievrijheid bevechten!

romo soli