Ga naar de inhoud

Blockupy polder-Update

18 maart 2015 is de dag dat de Europese Centrale Bank in Frankfurt flink in de belangstelling zal komen omdat dan haar nieuwe, 1,3 miljard kostende, wolkenkrabber ingehuldigd (ingehuildigd?) zal worden. De inhuldiging wordt door demonstranten aangegrepen om verzet aan te tekenen tegen het neoliberale economische beleid van de EU en het crisisbeleid in het bijzonder.

3 min leestijd

(Zie eerdere update hier)

De inhuldiging stond oorspronkelijk gepland als een grote champagneshow met alle hoge pieten uit de EU en de financiële wereld. Maar dat is ondertussen al getemperd tot een gebeuren rond de ECB-hotemetoten zelf en lokale hotshots. ’s Middags staat er meteen een vergadering van de Raad van bestuur gepland. De demonstranten van Blockupy hebben verklaard dat ze het inkrimpen van de festiviteiten zien als een eerste overwinning en dat het verder niets uitmaakt voor de protesten. “Het feest, dat zullen wij zijn”.

Programma

Blokkades van de toegangswegen naar de ECB beginnen op 18 maart om 07.00 uur s’ochtends. Er worden minstens tienduizend demonstranten verwacht. Vakbonden houden een eigen demonstratie die om 12.00 begint en na de blokkades is er een manifestatie om 14.00 uur op het Römer-plein een manifestatie met allerhande sprekers (waaronder Naomi Klein) en om 17.00 vertrekt vandaar een afsluitende demonstratie.

Maar de activiteiten beginnen de dag ervoor al. Demonstranten zijn opgeroepen zoveel mogelijk de dag voor de 18e aan te reizen, en om 20:00 is er een laatste plenaire vergadering in het gebouw van de DGB-vakbond. Ook is er een soort convergence centre (NAXOS (Waldschmidtstr. 19) in het oosten van de stad, in de buurt van de ECB. (Zie volledige programma in het Duits hier)

De autoriteiten van de stad werken niet echt mee met de actievoerders en weigeren tot nu toe om (school)gebouwen ter beschikking te stellen voor slaapplaatsen voor de duizenden demonstranten die van buiten komen. De organisatoren blijven druk uitoefenen om deze te eisen en hebben onder andere actie gevoerd bij de lokale bestuurders op het Römer-plein, met de boodschap dat “we anders allemaal daar komen overnachten”. In de tussentijd wordt een appel gedaan op sympathisanten in de stad om onderdak te verlenen aan demonstranten.

 Aanreizende demonstranten

 Uit vele steden in Duitsland komen bussen met demonstranten. De demonstranten in Bielefeld hebben de hand weten te leggen op een brief die ‘hun’ busonderneming van de politie-inlichtingendienst heeft ontvangen en waarin gevraagd werd om gedetailleerde informatie te leveren over geboekte bussen naar Blockupy. De organisatoren in Bielefeld denken dat de Verfassungsschutz in alle steden waar bussen aangekondigd zijn, dergelijke verzoeken gedaan heeft.

 Vanuit Berlijn vertrekt op de 17e (via Göttingen en Hannover) een speciale trein naar blockupy met 800 passagiers en onderweg een speciaal programma.

Nederland

Ook vanuit Nederland zal een bus vertrekken op de 17e (vanuit Amsterdam, met tussenstops in Utrecht en Nijmegen). Mits er genoeg belangstelling bestaat, er zijn nog kaartjes beschikbaar.

 Er zijn verschillende informatiebijeenkomsten gehouden, in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Nijmegen en zondag 8 maart is er een voorbereidingsdag voor demonstranten in Utrecht.

Andere landen

 Ook vanuit andere landen komen demonstranten naar Frankfurt. In Italië is opgeroepen om de 18e de ECB te ‘striken’. En een aftrap werd in Venetië gehouden in de vorm van een blokkade van de Banca D’Italia in Venetië op 2 maart, met ontzettend kekke mutsen

filmpje {youtube}Z0v5lp0CmkI{/youtube}

 Italie: Social Strike ECB

verklaring

Oproepen en filmpjes

Jongste Blockupy mobilisatie-video

https://www.youtube.com/watch?v=OplLk83qADA

Ums Ganze/beyond Europe video https://www.youtube.com/watch?v=oksg5EYI1lw

Destroika https://www.youtube.com/watch?v=2_arF7W-aIs

M18: https://vimeo.com/118817587

Naast antimilitaristen en tegenstanders van het TTIP-vrijhandelsverdrag

roepen nu ook feministen en queers op naar Frankfurt te komen

En migratie-activisten

———————–

Nieuwe oproep Blockupy (Engels)

Oude oproep in het Nederlands

Websites

Blockupy: https://blockupy.org

Engelstalige website https://blockupy.org/en/

Nederlands: https://www.globalinfo.nl/tag/422-blockupy