Ga naar de inhoud

Blackstone betaalt geen belasting

Blackstone, een van de grootste internationale huizenopkoopbedrijven, die ook in Nederland is begonnen met het massaal opkopen van vastgoed, blijkt daarvoor geen belasting te betalen.

2 min leestijd

(Kom 17 oktober naar de woonopstand demonstratie in Rotterdam! (14:00 Afrikaanderplein))

Anders dan kleinere lokale concurrenten (en zeker anders dan huurders) heeft Blackstone een truuk bedacht om de toch al minimale belasting voor investeerders te omzeilen. Dat meldt De Volkskrant (paywall). De krant hint dat wat ze doen wellicht illegaal is.

Alle multinationals proberen immers te voorkomen dat ze belasting betalen, door juridische constructies die volgens hun ijverige juristen door de mazen kunnen. Dan heet het belastingontwijking.  Maar in dit geval zou het wel eens over de schreef gegaan kunnen zijn (ontduiking).

Joop.nl citeert: Hoogleraar belastingrecht Jan van de Streek verklaart tegen de krant: “Mogelijk is hier de scheidslijn tussen ontwijking en ontduiking overtreden.” Blackstone zelf meent wel aan de Nederlandse wetgeving te voldoen. “De structuren die we gebruiken zijn in lijn met andere institutionele beleggers over de hele wereld.”

Joop.nl merkt ook op dat eerder al was onthuld dat Blackstone zijn opgekochte wonigvoorraad massaal leeg laat staan.

Dat is strategie van het bedrijf. Na twee jaar vervalt de overgenomen bepaling die bij de woning hoort, over de huuromstandigheden, en kunnen ze er veel meer voor vangen.

Tot voor kort was het onmogelijk om dergelijke woningen lang leeg te laten staan, omdat de kraakbeweging dan de volkshuisvesting ging verzorgen. Maar tegenwoordig stuurt Groenlinks dan de ME op je af.

We blijven ondertussen genieten van de boodschap aan blackstone uit Barcelona:
{youtube}gPGGJpOiseI{/youtube}