Ga naar de inhoud

Black Friday protesten bij Amazon in heel Europa

Black Friday protesten in heel Europa eisen van Amazon ‘Begin met het behandelen van werknemers als mensen – Niet als Robots’. “Werknemers breken hun botten, worden bewusteloos geslagen en worden in ambulances afgevoerd.”

3 min leestijd

(Door Jake Johnson, Common Dreams (CC 3.0), vertaling globalinfo.nl, die graag donateurs heeft, foto van website infolibertaire uit Nantes)

Arbeidsrechtenactivisten en klimaatactivisten in heel Europa maakten van de gelegenheid van Black Friday, de drukste winkeldag van het jaar, gebruik om de aandacht te vestigen op en te protesteren tegen de “verschrikkelijke” arbeidsomstandigheden, de erbarmelijke vergoedingen en de destructieve milieupraktijken van Amazon.

“Werknemers breken botten, worden bewusteloos geslagen, en in ambulances afgeveoerd,” zei Mick Rix, nationale vertegenwoordiger bij de vakbond GMB, die demonstraties organiseerde bij Amazone-magazijnen in het Verenigd Koninkrijk op vrijdag.

“Amazon heeft een fortuin uitgegeven aan poezelige advertenties die vertellen wat een geweldige plek het is om te werken,” voegde Rix eraan toe. “Waarom geven ze het geld niet uit om hun loodsen minder gevaarlijk te maken? Amazon-arbeiders willen dat Jeff Bezos weet dat ze geen robots zijn, maar mensen.”

GMB zei dat Amazon-werknemers op locaties in het Verenigd Koninkrijk hebben gemeld dat ze geen toiletpauzes krijgen, dat ze worden gestraft voor het opnemen van ziektedagen en dat ze gedwongen worden om in een gevaarlijk tempo te werken om de productiviteitsdoelstellingen van de retailreus te halen.

“GMB-leden rapporteren doelen die zo afschuwelijk zijn dat ze plastic flessen moeten gebruiken om te plassen in plaats van naar het toilet te gaan, en zwangere vrouwen werden gedwongen om urenlang te staan,” zei de vakbond in een verklaring.

Time for Amazon to listen and start treating workers like humans – not robots.#BlackFriday #BlackFriday2019https://t.co/91xX30zA2u — GMB UNION (@GMB_union) November 29, 2019

GMB organising at Amazon in Sheffield this morning. Hundreds of drivers taking leaflets and joining the union ⁦@GMB_union⁩ ⁦@GMBCampaigns⁩ ⁦@RixyieOrganiser⁩ ⁦@leeparkinson14pic.twitter.com/sEGyvMFfmk — Sue Wood (@SueWood09373512) November 29, 2019

To mark #BlackFriday, we’ve been protesting outside Amazon sites across the country to highlight the appalling conditions workers face.

Time for Amazon to listen. And start treating workers like humans – not robots.#BlackFriday2019 pic.twitter.com/Fe65XMQ76s— GMB UNION (@GMB_union) November 29, 2019

In Frankrijk hielden demonstranten in het hoofdkantoor van Amazone bij Clichy een sit-in om de bijdrage van de retailgigant aan de klimaatcrisis te veroordelen.

“Wij bekritiseren Amazon voor het hebben van een destructief beleid voor de planeet, voor sociale omstandigheden, en Zwarte Vrijdag staat dit bedrijf toe om exponentiële inkomsten te realiseren,” vertelde activist Sandy Olivar Calvo.

While shoppers in the U.S. line up to take advantage of Black Friday discounts, activists in France have staged sit-ins outside Amazon’s French headquarters to denounce the occasion imported from America https://t.co/bllNZmHRbj — Bloomberg (@business) November 29, 2019

In een distributiecentrum van Amazon in de buurt van Lyon, Frankrijk, heeft de politie demonstranten aangevallen en met geweld verdreven die een sit-in hebben georganiseerd om de klimaatpraktijken van het bedrijf te veroordelen:

WATCH: French police forcibly remove “Block Friday” protesters at a sit-in against consumerism near an Amazon distribution center in Lyon #BlackFriday pic.twitter.com/irKO1i8Y0b — Bloomberg TicToc (@TicToc) November 29, 2019

Aanvulling globalinfo:

BBC meldt  dat in Duitsland bij zes distributiecentra het werk neergelegd is op vrijdag: German workers walked out overnight at Amazon centres in Leipzig, Bad Hersfeld, Koblenz, Rheinberg, Werne and Graben.

Zie ook (Vice) French Activists Are Dumping Old Fridges on the Road to Stop Amazon From Making Deliveries

France: Anti-Amazon protesters force their way into Paris HQ (ruptly)

(Amazon heeft in Nederland geen distributiecentra, maar bedient klanten vanuit Duitsland)