Ga naar de inhoud

Black Friday acties bij Amazon in Italië en Duitsland

In aanvulling op de eerdere berichtgeving op globalinfo over de acties in Duitsland (Make Amazon Pay), heeft libcom een bericht over wat er op dezelfde dag in Italië gebeurde.

2 min leestijd

(Bron: libcom, vertaling globalinfo.nl, foto is still van film van Early films)

CGIL, de grootste vakbondsfederatie van Italië, heeft samen met Cisl, Uil en Ugl op vrijdag een staking uitgeroepen bij het grootste distributiecentrum van Amazon, nadat onderhandelingen met het bedrijf over toeslagen op niets uitliepen. Bij het distributiecentrum werken 1600 permanente werkers, die eisen dat hun loon wordt verhoogd ter compensatie van verplichte nachtdiensten, overwerk, en zes dagen achtereen werken om te voldoen aan de logistieke eisen die zorgen voor een uitputtend werkritme, zowel lichamelijk als geestelijk.

Werkers hebben ook besloten om te beginnen met het weigeren van overwerk tot 31 december, wat precies het piekseizoen beslaat voor de online retailer die in die periode meer dan 1800 tijdelijk personeel inhuurt.
Het betreffende distributiecentrum bevindt zich in Castel San Giovanni, in de provincie Piacenza, en was tot voor kort het enige distributiepunt dat Amazon in Italië had.

Eerder deze maand werd een nieuw distributiecentrum geopend in Vercelli, nadat er in September ook al een in Rieti was geopend. Deze snelle expansie is het resultaat van de groeiende omzet die het bedrijf sinds 2010 heeft, toen het centrum in Piacenza werd geopend, en afgelopen jaar bedroeg de winst €136 miljard

Een vergelijkbare actie werd in Duitsland door vakbond Verdi afgekondigd, waar de werkers ook op vrijdag zullen staken in zes distributiecentra in het land. Deze actie bouwt voort op korte werkonderbrekingen die sinds januari 2016 voorgekomen zijn, toen tenminste 500 werkers twee daten lang weigerden aan het werk te gaan, en betere arbeidsomstandigheden en betaling eisten.

#makeamazonpay (Mensen komen samen voor de poort, goede stemming) pic.twitter.com/SGKmSPjj3t
— AllgSyndikat Dresden (@FAU_Dresden) November 24, 2017

Black Friday vertegenwoordigt een $1.5 miljard aan transacties in Italië alleen, volgens de zakenvereniging Confesercenti. De traditie van Black beslaat tegenwoordig het hele weekend, tot aan  de ‘Cyber Monday’ online shopping frenzy. In geldtermen betekent de $1.5 miljard aan transacties dat er 14 miljoen shoppers betrokken zijn die meer dan $800 miljoen uitgeven aan alleen al online-aankopen.

———

Aanvulling globalinfo:

Vermogen Amazon baas stijgt tot boven 100 miljard dollar (nu.nl)